‘Van Gaal bezorgt De Ligt enorme opdoffer’

Foto: ‘Van Gaal bezorgt De Ligt enorme opdoffer’

De kans is inmiddels behoorlijk fors dat Matthijs de Ligt geen basisspeler is op het aanstaande WK in Qatar. De mandekker heeft in het verleden namelijk al aangetoond dat hij niet goed is in een defensie met drie centrale mandekkers, en momenteel staan Stefan de Vrij en Virgil van Dijk boven hem in de Oranje-pikorde. Een reserverol dreigt dus.

Na de 1-1 remise tegen Villarreal zei analist Dirk Kuyt al over De Ligt, die volgens hem in de fout ging bij de treffer van Dani Parejo: “Wij hebben in 2014 nog bij Van Gaal geleerd, toen ik verdediger was, dat de onderlinge afstand maximaal vijf meter mag zijn. Dat gaat hier helemaal verkeerd. Dat is zonde, want De Ligt speelde echt een hele goede wedstrijd. Maar dit is wel een cruciale fout waar hij mede voor verantwoordelijk is. Hij rondt het schitterend af, maar de fout die eraan voorafgaat is bijna niet te bevatten.”

Sjoerd Mossou zegt nu, in Voetbalpraat op ESPN, over een 5-3-2 met De Ligt: “Hij had er tijdens het EK al moeite mee. Ik geloof niet dat Van Gaal gaat spelen op de manier zoals hij dat in 2014 deed met zijn 3-5-2-formatie. Hij wil meer dynamiek vooruit.” Hans Kraay vult aan: “De Ligt heeft er vooral moeite mee als hij van de drie centralen de meest linker is. Dan komt hij in een ruimte waar hij zich onbehaaglijk voelt. Blijf lekker 4-3-3 spelen.”

‘Geen fout van De Ligt’

Marciano Vink is het daarmee eens en wijst daarom met de beschuldigende vinger naar Juve-coach Massimiliano Allegri: “Het is helemaal niet De Ligt zijn fout. Juventus speelt normaal gesproken met vier centrale verdedigers. Dinsdag stonden ze met 0-1 voor en wilden ze die stand verdedigen. Daardoor kwamen ze met drie centrale verdedigers te spelen. De Ligt twijfelde daardoor. Op het moment dat hij stapt, komt er achter hem ruimte vrij. Maar het komt doordat ze met drie achterop gingen spelen. Niet doen. Je krijgt altijd miscommunicatie met drie man. Maar het is niet de fout van De Ligt, het is de fout van de trainer. Zet er een extra middenvelder bij als je toch iets wil.”

Ook Kraay vond de goal van Villarreal niet de fout van De Ligt. “In en rond de zestien geef je geen mensen meer over. Dit gebeurt vijf meter buiten de zestien. Rabiot ziet Parejo uit zijn rug vertrekken en hij kijkt niet eens. Op dat moment kan de linksback misschien naar binnen komen. Of Matthijs de Ligt. Maar ik ben het er niet mee eens dat het honderd procent zijn fout is. Echt niet.”

Verdien 1.65 keer je inleg als Juve van Empoli wint!

Denk jij ook dat De Ligt op het WK reservespeler zal zijn?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
151+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie