Steijn heeft zich bij Ajax ongeloofwaardig gemaakt

Foto: Steijn heeft zich bij Ajax ongeloofwaardig gemaakt

Maurice Steijn krijgt Ajax maar niet op de rit. De Amsterdammers staan op de veertiende plaats in de competitie en tonen weinig verbeteringen. Sterker nog: bij vrijwel al het puntverlies was er weinig op af te dingen. Tegen RKC Waalwijk moet Steijn dan ook met een noodplan komen, waarin hij zijn ploeg weet mee te nemen. De strijd lijkt echter al gestreden.

Opinie: Steijn is niet meer de juiste man voor Ajax

Toen de hoofdtrainer afgelopen zomer van Sparta Rotterdam overkwam, leek hij in ieder geval discipline in de groep te gaan brengen. Of hij nu bij NAC Breda, ADO Den Haag of Sparta werkte: altijd kreeg Steijn het voor elkaar om er een collectief van te smeden en de punten over de streep te trekken met hard werken. In Rotterdam liet hij bovendien zien dat hij dit ook met mooi voetbal kon doen, waardoor hij bij Ajax op de radar kwam te staan. De kritiek bij zijn aanstelling was niet mals. Niet alleen twijfelden velen aan zijn kwaliteiten om bij een topclub aan de slag te gaan, daarnaast vonden ze het geen trainer met een typisch Ajax-DNA.

Daar had Ajax over nagedacht, want Hedwiges Maduro zou de aanvulling zijn op de tekortkomingen van Steijn. De assistent werkte vorig jaar nog bij Almere City, dat promoveerde naar de Eredivisie. Verschillende Nederlandse topclubs zouden achter de handtekening van Maduro hebben aangezeten, waarbij zijn oud-club Ajax aan het langste einde trok. Steijn en Maduro zijn inmiddels drie maanden bezig, maar hebben zich elk op hun eigen manier nog geen seconde bewezen. De oefenduels gingen allemaal faliekant mis, de competitie verloopt niet zoals gepland en op Europees gebied valt Ajax aan met een open huis.

Het ergste is nog dat Steijn niet in staat blijkt te zijn om het team mee te nemen in zijn verhaal. Het duel met Feyenoord, dat vanwege een staking over twee dagen plaatsvond, liet dit nog het pijnlijkste zien. Woensdagmiddag liet de trainer voorafgaand aan de laatste 35 minuten weten dat de technische staf dagenlang met de spelersgroep had gesproken over het plan. Op het veld was er vanaf de eerste minuut echter niets terug te zien van wat Steijn precies bedoelde. Aanvallers zetten druk terwijl de rest van het team niet mee ging en het middenveld zwom, zoals het gehele voetbaljaar al het geval is, in het dolende team dat vraagt om duidelijkheid.

De organisatie is kortom niet op orde, waardoor het voor de individuele spelers vrijwel onmogelijk is om vanuit een collectief aan te vallen en te verdedigen. Daarnaast luisteren spelers niet naar elkaar óf naar de trainer. Zo gingen Anton Gaaei en Borna Sosa tegen Feyenoord opnieuw beiden naar voren, terwijl al meermaals duidelijk is gecommuniceerd dat er voldoende mensen achterin moeten blijven staan. Hoe vaak Steijn ook aangeeft hoe hij het wil hebben, er lijkt geen verbetering in te zitten. Dat heeft echter voor een belangrijk gedeelte te maken met hoe de hoofdtrainer dit voetbaljaar zijn selectie heeft behandeld.

Druk op Steijn en Ajax neemt toe

Het was Steijn die, achter de schermen ruziënd met directeur voetbalzaken Sven Mislintat, openlijk aangaf dat de versterkingen niet zíjn keuzes waren. Het zal je als aankoop, die trots is dat hij voor Ajax speelt, maar gezegd worden. Hoewel het valt te betwijfelen of de nieuwelingen wel het niveau van de club hebben, weet iedereen die wel eens op een voetbalveld heeft gestaan dat ‘vertrouwen’ het verschil maakt. En dat pakte Steijn op dat moment van zijn spelers af. Hetzelfde geldt voor Gaaei, die tegen Feyenoord al in de eerste helft naar de kant moest. Natuurlijk speelde hij niet goed, maar het was de schuld van Steijn dat hij überhaupt binnen de lijnen stond. En dan hebben we het nog niet gehad over Steven Berghuis, die zijn trainer na de wedstrijd nog een mes in de rug stak.

Een veertiende plaats in de Eredivisie: trainers zijn in het verleden wel voor minder weggestuurd bij Ajax. Nu Mislintat vertrokken is, heeft Steijn niets meer om de schuld aan te geven. Zaterdagavond zal hij tegen RKC Waalwijk moeten laten zien dat hij nog altijd de juiste man op de juiste plaats is. Het valt echter te betwijfelen of de spelers nog hard voor hem willen lopen. Het hameren op de discipline, waarin Steijn in het verleden nog zo goed was, en het vertrouwen van zijn spelers is hij simpelweg verloren. Met AEK Athene-uit en AZ-thuis voor de boeg is het voor de oefenmeester vrijwel onmogelijk om de lijn nog omhoog te krijgen. Steijn heeft gegokt en verloren.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Haalt Steijn de kerst?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1045+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie