De financiële ranglijst: Ajax en FC Groningen falen, RKC kampioen van Nederland

Foto: De financiële ranglijst: Ajax en FC Groningen falen, RKC kampioen van Nederland

Het seizoen 2022-2023 zit erop. Gevoelsmatig kunnen we de winnaars en verliezers van dit jaar wel aanwijzen, maar wat zeggen de financiële cijfers over de eindklasseringen? We zetten de ranglijst tegenover de begrotingen van de clubs om te zien wie het maximale uit zijn mogelijkheden heeft gehaald. Dan blijkt niet Feyenoord, maar RKC Waalwijk de kampioen van Nederland.

Feyenoord slaagt met vlag en wimpel

Positie begroting: 3
Eindstand Eredivisie: 1

Feyenoord heeft dit seizoen geprofiteerd van een minder jaar van Ajax en PSV, maar verdient net zo goed de complimenten voor de eigen prestaties. Algemeen directeur Dennis te Kloese stond in de zomer voor de uitdaging om zeker acht belangrijke spelers te vervangen en de transferinkomsten goed te investeren. Met het behalen van de landstitel is zijn opdracht absoluut geslaagd, zeker als we de financiële mogelijkheden in acht nemen. De begroting van Ajax is twee keer zo groot als die van Feyenoord en de Amsterdammers gaven aanzienlijk meer geld uit aan transfers, maar toch was Feyenoord over het gehele seizoen de baas. Met de inkomsten uit de Champions League en het aanblijven van Arne Slot begeeft de kersverse kampioen zich in een comfortabele positie naar volgend seizoen.

PSV proeft zure nasmaak

Positie begroting: 2
Eindstand Eredivisie: 2

PSV is volgens de ranglijst van begrotingen de nummer twee van Nederland en heeft vanuit dat perspectief naar behoren gepresteerd, maar op papier zouden ze Feyenoord voor moeten blijven. Het sentiment in Eindhoven is dat ze de kans hebben laten liggen om in een minder jaar van Ajax kampioen te worden. In combinatie met de pijnlijke Europese uitschakeling tegen Rangers FC en de chaotische laatste weken waarin Ruud van Nistelrooij vertrok, blijft er een zure nasmaak hangen. De keuze om spelers te huren was succesvol in het geval van Jarrad Branthwaite, Fábio Silva en Xavi Simons, maar om op het financiële niveau van Ajax te komen, willen de beleidsmakers liever investeren in aankopen om transferwaardes op te bouwen. PSV staat voor een flinke uitdaging om zichzelf bij elkaar te rapen. Niet alleen moet er een nieuwe trainer komen, ook de selectie moet flink onder handen genomen worden om volgend seizoen een serieuze gooi naar de titel doen.

Negatieve domino bij Ajax

Positie begroting: 1
Eindstand Eredivisie: 3

Ajax wilde het Bayern München van Nederland worden, maar kan die ambitie alweer in de prullenbak gooien. Door meerdere mislukte aankopen hebben de beleidsbepalers hun financiële koopkracht verre van optimaal benut. De onderliggende oorzaak is het machtsvacuüm waar Ajax na het vertrek van Marc Overmars in terechtkwam. De onduidelijke koers leidde tot een domino-effect. Van een falend transferbeleid naar een ondermaatse selectie, slechte prestaties op het veld, een ontslagen coach en uiteindelijk een derde plek op de ranglijst. Op de laatste speeldag mocht Ajax blij zijn dat het als derde eindigde en zich plaatste voor de Europa League. Toch voelt de recordkampioen het mislopen van de Champions League in zijn portemonnee en wordt het financiële gat met Feyenoord en PSV een stuk kleiner. Ajax kan zich volgend seizoen niet nog een rampjaar veroorloven en staat voor een veelbepalende transferzomer.

Nieuw wonder van Waalwijk

Positie begroting: 17
Eindstand Eredivisie: 9

De wonderen zijn Waalwijk nog niet uit. Na een diepe val tot onderin de Keuken Kampioen Divisie is RKC Waalwijk bezig aan een klim omhoog. De tactiek? Spelers met een krasje een nieuwe kans geven in de hoop dat ze zichzelf hervinden. Dat is aardig gelukt. Trainer Joseph Oosting presteerde boven verwachting met spelers als Mats Seuntjes, Pelle Clement, Florian Jozefzoon en Michiel Kramer, die stuk voor stuk transfervrij werden binnengehaald. Hij liet de supporters zelfs dromen van Europees voetbal, maar kwalificatie voor de play-offs bleek uiteindelijk te veel gevraagd. Toch is RKC in verhouding met de begrotingen de kampioen van Nederland. De club eindigde liefst acht plekken hoger dan het zou moeten eindigen. Oosting verdiende daarmee een promotie naar FC Twente en wordt vervangen door Henk Fraser, een trainer met een krasje. Houd Waalwijk in de gaten.

Rampseizoen FC Groningen

Positie begroting: 6
Eindstand Eredivisie: 18

FC Groningen bungelt ook op deze ranglijst onderaan. De club uit het hoge noorden eindigde het seizoen in stijl met een 0-5 nederlaag tegen Sparta in een deprimerende setting zonder supporters. Groningen is de reputatie als succesvol handelshuis, die het onder Hans Nijland en Henk Veldmate opbouwde, volledig kwijtgeraakt. Jarenlang werd er creatief gescout en geïnvesteerd, waardoor spelers als Luis Suárez, Marcus Berg, Dusan Tadic en Ritsu Doan met miljoenen winst werden verkocht. Qua begroting groeide Groningen uit tot de zesde club van Nederland (samen met FC Utrecht), maar dit seizoen zijn ze twaalf posities lager geëindigd. De trainer werd ontslagen, de selectie was te onervaren en de technische leiding kon het tij niet keren. Voor het eerst sinds 2000 degradeert Groningen naar het tweede niveau van Nederland. De begroting zal aanzienlijk dalen en de club moet alles op alles zetten om direct terug te keren naar de Eredivisie. Anders dreigt er volgend jaar een nog diepere crisis.

RKC heeft een wonder verricht

  • Ja
  • Nee
686+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie