Frenkie de Jong

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Frenkie de Jong

Frenkie de Jong is een van de meest geliefde Nederlandse voetballers op dit moment. De middenvelder is een vaste waarde bij zowel Oranje als FC Barcelona, nadat hij zijn doorbraak als profvoetballer beleefde in het shirt van Ajax. Hij heeft een relatie met Mikky Kiemeney.

  • De Jong speelt momenteel voor FC Barcelona
  • In 2023 werd hij Spaans kampioen
  • De middenvelder maakte furore bij Ajax
  • Dubbel en halve finale Champions League in Amsterdam
  • In 2018 debuteerde hij in het Nederlands elftal

Clubcarrière

De Jong werd op 12 mei 1997 geboren in het ziekenhuis in Gorinchem. Hij groeide daarna op in Arkel, waar hij zijn voetballoopbaan begon bij de amateurs van ASV Arkel. Als aanvallende middenvelder speelde hij zich in de kijker bij Feyenoord, maar Willem II wist hem in 2005 te verleiden tot een overstap. “Ik heb toen voor Willem II gekozen, omdat ik vond dat de jeugdopleiding qua niveau niet zoveel verschilde”, vertelde hij later in een documentaire van ESPN. Rotterdam was nochtans beter te bereizen, maar verklaarde hij: “Als ik naar Willem II ging, had ik er altijd zin in, ondanks dat het een eindje rijden was. Als ik terugkwam, was ik altijd vrolijk en blij. Dat gevoel was een van de redenen dat ik voor Willem II koos.”

Willem II

De Jong werd betiteld als een van de grootste talenten van Willem II. In augustus 2013 tekende hij zijn eerste profcontract in Tilburg. In de winterstop van het seizoen 2014-2015 mocht hij mee op trainingskamp waarna hij op 14 mei 2015 zijn Eredivisie-debuut maakte in een met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Een vaste basisplaats veroverde De Jong niet. “Sorry Frenkie dat ik je niet elke minuut heb laten spelen”, verklaarde trainer Jurgen Streppel begin 2019 bij Omroep Brabant.

Enkele weken eerder deed Streppel bij De Telegraaf uit de doeken waarom De Jong zo weinig speelde bij Willem II. “Frenkie was toen al een geweldige speler. Op zijn vijftiende lieten wij hem meetrainen met het eerste elftal, waarbij je direct zag dat hij heel uitzonderlijke kwaliteiten bezat”, opende hij enthousiast. “Alleen streden wij destijds tegen degradatie, dus kozen we voor andere spelers. Frenkie was nog lang niet zo ver als nu.”

(Pro Shots)

Ajax

De Jong speelde zich ondanks de reserverol bij Willem II in de kijker bij gerenommeerde clubs. Uiteindelijk werd het vooral een strijd tussen Ajax en PSV, waar een gesprek met een delegatie van de Amsterdammers de doorslag gaf. De gesprekken met de Tilburgers verliepen door een vraagprijs van acht ton nog wel moeizaam, maar een doorverkooppercentage zorgde alsnog voor een doorbraak aan de onderhandelingstafel. Ajax betaalde in eerste instantie één euro als symbolische vergoeding.

In ruil voor de geringe transfersom mocht De Jong nog een seizoen bij Willem II blijven, maar de frivole middenvelder verzoop in Tilburg door de degradatiestrijd en het ontbreken van een klik met Streppel. Ajax besloot daarom in te grijpen en hem halverwege het seizoen 2015-2006 terug te halen naar Amsterdam. De hoofdstedelingen hadden in de A-selectie nog geen ruimte voor de getalenteerde voetballer, maar in dienst van Jong Ajax kreeg hij alle ruimte om zich te bewijzen.

In het seizoen 2016-2017 speelde De Jong 31 wedstrijden voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Ondertussen liet trainer Peter Bosz hem regelmatig meedraaien met de A-selectie. Zo kreeg hij speeltijd in de oefencampagne en mocht de middenvelder officieel debuteren in de met 5-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Willem II. Die avond maakten ook spelers als Matthijs de Ligt en Abdelhak ‘Appie’ Nouri voor het eerst hun opwachting in de hoofdmacht van Ajax. Uiteindelijk speelde De Jong dat seizoen elf wedstrijden onder Bosz, waaronder een korte invalbeurt in de verloren Europa League-finale tegen Manchester United (0-2).

Na het vertrek van Bosz werd Marcel Keizer doorgeschoven binnen Ajax. Als trainer van het Jong-elftal werkte hij succesvol samen met De Jong, die zich uitstekend ontwikkelde en daarmee ook een verbintenis tot medio 2022 verdiende. Vlak voor diens ontslag als hoofdtrainer liet Keizer hem aantreden als inschuivende centrale verdediger naast De Ligt, met wie hij een uitstekende klik ontwikkelde. Ook de nieuwe trainer Erik ten Hag gunde hem in deze hoedanigheid speeltijd. 

Met Donny van de Beek en de KNVB Beker (Pro Shots)

De Jong eindigde het seizoen 2017-2018 op 26 officiële wedstrijden voor Ajax. Een enkelblessure gooide in de laatste maanden roet in het eten, maar in het daaropvolgende seizoen beleefde hij zijn definitieve doorbraak op het nationale en internationale podium. De Jong veroverde een vaste basisplaats als controlerende middenvelder, waarmee hij een cruciale schakel vormde in het succesteam onder Ten Hag. Ajax won de landstitel en de KNVB Beker, waar het in de Champions League afrekende met clubs als Real Madrid en Juventus. Pas in de slotseconden van de halve finales van het miljoenenbal ging het mis door toedoen van Tottenham Hotspur.

FC Barcelona

Tijdens het seizoen 2018-2019 werd De Jong maandenlang gelinkt aan ongeveer alle topclubs in Europa. Halverwege het seizoen, in januari 2019, maakte de middenvelder een eind aan alle speculaties door een topcontract te ondertekenen bij FC Barcelona. Ajax bereikte met de Catalanen een overeenkomst ter waarde van 86 miljoen euro, waarvan negen miljoen aan bonussen. Daarmee werd De Jong de duurste Eredivisie-speler aller tijden. Ajax moest wel een riant deel afstaan aan Willem II (8,5 miljoen) en RKC Waalwijk (vijf miljoen) vanwege de doorverkooppercentage en solidariteitsbijdrage. De Brabanders hadden een gezamenlijke jeugdopleiding, waardoor ook RKC serieus meedeelde in de financiële weelde.

(Pro Shots)

Op 16 augustus 2019 maakte De Jong zijn competitiedebuut voor FC Barcelona. Trainer Ernesto Valverde liet de peperdure aanwinst meteen in de basis debuteren tegen Atletic Bilbao, dat met 1-0 te sterk bleek. De oefenmeester worstelde met de ideale invulling van zijn middenveld, met name omdat hij geen concessies wilde doen omtrent routinier Sergio Busquets. De Jong wisselde daardoor veelvuldig van positie en dat kwam zijn spel niet altijd ten goede, maar desondanks kreeg hij ook lovende kritieken.

De Jong merkte in zijn eerste seizoen bij FC Barcelona meteen dat het niet lekker draaide. Valverde werd ondanks de koppositie halverwege het seizoen ontslagen, waar zijn opvolger Quiqué Setien een halfjaar later eveneens op straat werd gezet na de historische 8-2 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League. De Jong bleef zodoende prijsloos in zijn debuutjaar voor de Catalaanse grootmacht.

Bij aanvang van het seizoen 2020-2021 kreeg De Jong te maken met een bekende trainer. Ronald Koeman, met wie hij al samenwerkte bij het Nederlands elftal, werd aangesteld als nieuwe eindverantwoordelijke. De oud-Ajacied had dat seizoen een groot aandeel in het winnen van de Copa del Rey door in de finale tegen Athletic Bilbao (4-0 zege) één goal en twee assists te produceren. Ook de landstitel bleef lange tijd in het vizier van Barcelona, maar een aantal slippertjes in de eindfase bleek fataal.

(Pro Shots)

Koeman werd in het seizoen 2021-2022 alweer ontslagen door FC Barcelona. Onder opvolger Xavi Hernández bleef de middenvelder basisspeler, maar dat perspectief veranderde in de zomer van 2022. Dat gebeurde in een fase waarin de clubleiding hem leek te willen pushen om een fors salarisoffer te brengen óf te vertrekken naar een geïnteresseerde club (Chelsea of Manchester United). De Jong zag daar zelf echter weinig heil in en bleef ‘gewoon’ in Barcelona actief.

De Jong begon het seizoen 2022-2023 op de reservebank van FC Barcelona, maar dat bleek van korte duur. De middenvelder werd gaandeweg het seizoen steeds belangrijker voor het elftal en dat werd bekroond in de vorm van de eerste landstitel sinds zijn komst naar Catalonië.


Interlandcarrière

De Jong doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdteams van Nederland alvorens hij in 2018 voor het eerst werd opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Op 6 september debuteerde de toenmalig Ajax-speler in Oranje, waar hij tegen Peru (2-1 zege) binnen het kwartier de assist leverde bij de gelijkmaker van Memphis Depay. “Frenkie is een geweldige voetballer met een groot inzicht”, jubelde Koeman na afloop. “Hij houdt zich heel goed staande. Zijn ontwikkeling gaat heel hard. We zijn gezegend met zulke talenten.”

Frenkie de Jong
(Pro Shots)

Onder Koeman werd De Jong misschien wel hét gezicht van het Nederlands elftal. De middenvelder bracht schwung in het elftal, dat de finaleronde van de Nations League bereikte en na twee misgelopen eindtoernooien kwalificatie afdwong voor het EK 2020. Door de coronapandemie werd dit toernooi pas in de zomer van 2021 gespeeld. De Jong, toen al twee jaar speler van Barcelona, werd met Oranje uitgeschakeld door Tsjechië (2-0). “Uiteindelijk is dit gewoon een slecht toernooi, als je er in de achtste finale uit gaat”, stamelde hij na afloop tegenover de NOS.

De Jong maakte zijn eerste interlanddoelpunt op 6 september 2019. Op bezoek bij Duitsland (2-4 overwinning) zorgde hij in de 59ste minuut voor de 1-1. Zijn tweede interlanddoelpunt maakte de middenvelder op het WK 2022 in de groepswedstrijd tegen gastheer Qatar (2-0 zege). Het Nederlands elftal werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere winnaar Argentinië, dat daar een strafschoppenserie voor nodig had.

Laatste update: 3 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie