Veel stadions in Nederland niet veilig: “Door een falende overheid”

Foto: Veel stadions in Nederland niet veilig: “Door een falende overheid”

Nieuwe incidenten in Nederlandse stadions, na het instorten van de tribune bij NEC, zijn zeker niet uitgesloten. Rob Nijsse van de Technische Universiteit Delft waarschuwt de clubs, nadat ingenieursbureau Royal HaskoningDHV al liet blijken dat de stadions niet berekend zijn op een hossende menigte.

In ons land is de veiligheidsnorm op vijfhonderd kilo per vierkant meter bepaald. Ondanks dat het Goffertstadion daaraan voldeed, begaf een gedeelte van de tribune het toch tegen Vitesse afgelopen oktober.  “Maar veilig is een stadion pas bij een piekbelasting van 700 kilo per vierkante meter. Ofwel: de norm die in Duitsland geldt. De Nederlandse stadions zijn niet veilig, in elk geval niet veilig genoeg om rampen uit te sluiten”, stelt Nijsse tegenover het Algemeen Dagblad

Falende overheid

Naast het incident in Nijmegen haalt Nijsse ook naar het ingestorte dak van het AZ-stadion aan. “Het is allemaal op één aspect terug te voeren. Op een falende overheid. De eisen waaraan grote publieksgebouwen moeten voldoen, stellen niks voor. Er is bovendien nauwelijks toezicht op.” 

De voetbalstadions worden wel degelijk regelmatig gecontroleerd, Nijsse meent echter dat de inspecteurs te weinig vakkennis hebben. “De Vitesse-supporters in het uitvak hebben echt alle geluk van de wereld gehad. In Alkmaar hadden er 1500 doden kunnen vallen, wanneer dat dak tijdens een wedstrijd naar beneden was gekomen. De overheid gaat veel te laks om met de gezondheid van mensen. In mijn ogen is dat ridicuul. Je kunt er namelijk op wachten totdat het elders fout gaat.”

Inzetten op Eredivisie-duels? Doe dat bij bet365!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Alarmerend?

  • Zeker
  • Nah…
68+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie