SN-keeperspanel: “Er is maar één logische keuze voor Koeman”

Foto: SN-keeperspanel: “Er is maar één logische keuze voor Koeman”

Het Nederlands elftal kampt weer eens met een keepersprobleem, maar de oplossing is niet zo moeilijk. Ronald Koeman kan het best Bart Verbruggen opstellen. Dat is de mening van drie oud-keepers die door SoccerNews.nl om hun mening werden gevraagd. Piet Velthuizen, Edwin Zoetebier en Hans Vonk over de keuzes onder de lat bij Oranje. “We zijn in Nederland al een tijdje te onrustig over onze keepers.”

Piet Velthuizen, oud-keeper van Vitesse, Hércules en éénmalig international:

“Bart Verbruggen lijkt mij de meest logische optie. Hij heeft de meeste ervaring met de druk op het hoogste niveau, bij Anderlecht en nu bij Brighton. De Premier League is toch twee stappen hoger dan de Eredivisie. Dat hij een fout maakte tegen Liverpool moeten we hem niet te zwaar aanrekenen. Elke jonge keeper gaat fouten maken, ik heb zelf ook fouten gemaakt, maar in Engeland wordt dat sneller afgestraft dan in de Eredivisie. Moeten we hem dan meteen niet meer opstellen? Dan blijven er weinig keepers over.”

“Olij doet het leuk bij Sparta en keept stabiel, maar tegen Frankrijk en Griekenland speel je tegen beesten van aanvallers. Dat is wat anders dan de Nederlandse competitie. Noppert is een stuk minder in vorm dan tijdens het WK. Ik kan van een afstand niet helemaal beoordelen waar dat mee te maken heeft, maar je moet niet onderschatten wat er allemaal op keepers afkomt. Elk detail wordt uitgelicht en zeker bij het Nederlands elftal heeft iedereen een mening over je. Hij werd voor de leeuwen gegooid en heeft het fantastisch gedaan. Nu is het voor hem zaak om weer op dat niveau terug te komen.”

“Normaal gesproken is Bijlow de beste keeper van Oranje en volgens mij ook de eerste keuze van Koeman, maar hij is helaas weer geblesseerd. Het liefst heb je één vaste keeper als stabiele factor. De wisselingen zijn niet ideaal, maar we moeten er ook niet zo zwaar aan tillen. We zijn in Nederland al een tijdje te onrustig over onze keepers. Als Bijlow fit is, hoeven we ons voor de komende jaren geen zorgen te maken.”

Edwin Zoetebier, voormalig keeper van Feyenoord en in 2004 reserve bij Oranje:

“Net als bij spelers moet je kijken welke keeper in vorm is en wie er op het hoogste niveau uitkomt. Wat dat betreft vind ik het selecteren van Olij een logische keuze. Maar omdat Verbruggen er recentelijk al bij heeft gezeten, ervaring heeft bij Jong Oranje en in Engeland speelt, verwacht ik dat hij zal spelen. Ik zie hem als een talentvolle allround keeper, sterk in voorzetten en de één tegen één. Het meevoetballen ging onlangs mis, maar dat ligt ook aan de afspraken die je maakt binnen het team. Bij Oranje gaat het nu om de knikkers, dus dan zal hij de instructies krijgen om zo’n bal gewoon lang te trappen.”

“In mijn opinie zijn er nog meer keepers die erbij hadden kunnen zitten. Marco Bizot heeft eerder onder Koeman bij Oranje gezeten. Kjell Scherpen keept op het hoogste niveau in Oostenrijk. Hij staat bovenaan met Sturm Graz, speelt Europees voetbal en heeft altijd in Jong Oranje gespeeld. Hij had ook een kandidaat kunnen zijn. Ik weet zeker dat hij op het lijstje van Koeman en keeperstrainer Patrick Lodewijks staat, maar ze hebben voor Noppert als derde keeper gekozen vanwege zijn recente ervaringen bij Oranje.”

Hans Vonk, oud-keeper van SC Heerenveen, Ajax en 43-voudig international van Zuid-Afrika:

“Als je kijkt naar het selectiebeleid van Koeman, ligt het voor de hand dat Verbruggen gaat keepen. Dat is voor mij een redelijk onbekende naam, maar hij maakt speelminuten in de Premier League. Dat zal niet voor niets zijn. Hij krijgt nu de kans om zich bij Oranje te bewijzen. Olij en Noppert ken ik beter. Als teammanager bij AZ heb ik met Olij gewerkt. In die tijd was hij nog een bijdehand mannetje. Jong, eigenwijs en een beetje wispelturig in het doel. Ik vind het ongelooflijk knap hoe hij zich heeft opgewerkt tot een Nederlands elftal-keeper. Hij straalt rust uit in de goal en maakt zich een stuk minder druk dan vroeger. Hij schreeuwde in die tijd veel naar zijn verdedigers, wat voor onrust zorgde. Dat een keeper van Sparta bij Oranje zit, zegt natuurlijk wel iets over hoe weinig topkeepers we hebben op dit moment. Het liefst heb je een keeper uit de top drie of een topclub in het buitenland, maar Olij is wel in vorm op dit moment.”

“Noppert heb ik meegemaakt bij SC Heerenveen, toen ik daar technisch directeur was. Hij verliet de club, omdat er op dat moment geen plek voor hem was in het eerste elftal. Hij heeft zich daarna geweldig ontwikkeld en indruk gemaakt op het WK. Ik hoop dat hij zijn vorm weer kan vinden, want het is een geweldige vent. Ook een goed voorbeeld van het feit dat keepen een ervaringsvak is. Op een paar uitzonderingen na kun je keepers pas serieus nemen na hun 26ste. Dan hebben ze de spelsituaties vaker meegemaakt en maken ze minder fouten op beslissende momenten. Daar word je in de top op beoordeeld. Ik ben van dezelfde generatie als Edwin van der Sar, maar hij maakte minder fouten dan ik. Sinds hij gestopt is, zijn we nog altijd op zoek naar een opvolger van hetzelfde niveau. Maarten Stekelenburg deed het een tijdje goed, maar met al die blessures zijn we nu weer terug bij af.”

Wie moet er keepen bij Oranje?

  • Bart Verbruggen
  • Nick Olij
  • Andries Noppert
285+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:18
3+
‘Bizar nieuw uitshirt PSV uitgelekt: vol neonkleuren’
12:00
27+
PSV: na de kater meteen weer dóórrr
11:40
32+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: ‘Bijlow blijft staan’
11:20
169+
‘Terugkeer voor Daley Blind’
11:10
28+
Vandaag Inside-tafel adviseert Koeman: “Kun je niet meer omheen”
10:50
71+
”Oersaaie’ Vandaag Inside-gast op non-actief’
10:33
45+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
27+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
66+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
175+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
71+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
221+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
40+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
10+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
08:50
9+
Maes: “Mooier scenario is er niet”
08:33
367+
‘Ajax hakt knoop door over trainersduo’
08:17
274+
FC Groningen zwijnt: “Volgende week haalt Roda het wéér niet”
08:00
394+
‘Matchfixing in KKD-ontknoping’
23:46
343+
De Jong bezocht Liverpool: “Verteld dat Slot mijn assistent was”
23:33
254+
Kraaij vreest voor Roda: “He-le-maal gek”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie