“Verbruggen blijft eerste keeper van Oranje”

Foto: “Verbruggen blijft eerste keeper van Oranje”

Sander Westerveld is anno 2024 een bekend gezegd bij Viaplay, waarvoor hij huisanalist is. Ruim twintig jaar geleden stond hij echter nog op Anfield en beleefde hij een succesvolle periode. Bovendien beleefde hij met het Nederlands elftal het EK van 2000, in eigen land, én 2004 in Portugal. “Ik heb het geluk gehad dat ik op een goed moment bij Liverpool kwam”, vertelt Westerveld in een exclusief interview met Soccernews.nl.

Interview: Hoogtepunt Westerveld bij Liverpool

De spelersloopbaan van Westerveld leidde hem langs verschillende clubs. In 1994 begon hij bij FC Twente, waarna hij de overstap maakte naar Vitesse. In Arnhem deed Westerveld het dermate goed dat hij een transfer afdwong naar het grote Liverpool. Het was het hoogtepunt van zijn carrière: in het seizoen 2000-2001 won hij de FA Cup, League Cup en UEFA Cup. In de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar trok Liverpool ook nog eens de FA Charity Shield (Supercup) en UEFA Super Cup naar zich toe.

“We wonnen in 2001 maar liefst vijf prijzen. Dat is voor een club als Liverpool, dat al zoveel gewonnen heeft, toch ontzettend uniek. Het is mooi dat ik tot de historie van Liverpool behoor”, stelt Westerveld trots. Vooral de finale van de UEFA Cup was bijzonder en voor Westerveld was dat niet in het positieve. Liverpool won na verlenging met 5-4 van Deportivo Alavés. “Ik kreeg vier doelpunten tegen in de finale van een Europa Cup. Dat is ongekend. Bij het laatste doelpunt zag ik er ook niet goed uit. Jordi Cruijff scoorde.”

“In de eerste helft stonden we met 3-1 voor en dat had 5-0 moeten zijn. We speelden ze helemaal van het kastje naar de muur. Na de rust stonden we binnen vijf minuten alweer op 3-3. Het was echt een knotsgekke wedstrijd. We scoorden de 5-4 in de extra tijd, ik draaide me om en al m’n familie zat achter mijn doel. Ik stond te juichen en dacht bij mezelf: ‘Ik krijg geen doelpunt meer tegen.’ Toen draaide ik me om en zag ik iedereen bij de cornervlag staan. Het was namelijk een Golden Goal en dat had ik niet helemaal door. Volgens mij heb ik nog nooit zo hard gerend.”

Enthousiasme over Gakpo en Gravenberch

Niet alleen voor zijn werk, maar ook in zijn eigen tijd volgt hij Liverpool nog altijd op de voet. In het huidige team van Jürgen Klopp spelen er wederom Nederlanders, namelijk Cody Gakpo en Ryan Gravenberch. “Gravenberch begon heel goed en daarvan was iedereen gelijk heel enthousiast”, stelt Westerveld. “Daarna werd het een beetje wisselvallig. Voor Gakpo geldt eigenlijk hetzelfde. Als ik hem een cijfer moet geven, dan kies ik denk ik voor een 7. Het is een goede voldoende. Voor beide ziet het er goed uit voor de toekomst.”

Ryan Gravenberch in de clubkleuren van Liverpool.

Westerveld vindt het mooi om te zien dat Liverpool onder Klopp, die bezig is aan zijn laatste seizoen, wederom bovenaan staat in de Premier League. Het verschil met achtervolgers Arsenal en Manchester City is respectievelijk 2 en 3 punten. De twee concurrenten zullen dan ook nog aan de bak moeten om Liverpool in te halen. De oud-keeper verwacht echter dat dit moeilijk gaat worden, aangezien het team in een geweldige vorm steekt. “Van Dijk is weer echt in topvorm. En de strikers blijven altijd scoren.”

Het vertrouwen in Liverpool is bij Westerveld dan ook groot. Opvallend vindt hij het daarom dat de kritieken in Engeland en Nederland op de selectie niet mals is. Volgens Westerveld is dat onterecht, omdat er maar gewonnen blijft worden. “Het is apart dat door iedereen wordt gezegd dat het eigenlijk niet heel goed gaat. Ze staan namelijk wel bovenaan. Dus dan gaat het goed genoeg. Vorig jaar hadden ze heel veel blessures, waardoor ze telkens met een ander elftal moesten spelen, vooral achterin en op het middenveld.”

Nederlandse keepers in de Premier League

Tot slot gaat Westerveld nog in op de twee Nederlandse doelmannen in de Premier League: Mark Flekken en Bart Verbruggen. De eerste doelverdediger ruilde afgelopen zomer SC Freiburg in voor een avontuur bij Brentford, terwijl Verbruggen in dezelfde zomer ervoor koos om Brighton & Hove Albion te gaan versterken. “Flekken doet het goed bij Brentford. Hij moet natuurlijk wennen aan de competitie en dat is voor een keeper altijd wat anders. Het is een andere manier van keepen: veel sneller en fysieker. Voor een eerste jaar doet Flekken het dus gewoon heel goed.”

Voor Verbruggen ligt de situatie volgens Westerveld een stuk complexer. “Hij komt op 21-jarige leeftijd naar Brighton en speelt gelijk in de Premier League. Het is een hele vreemde situatie daar, omdat hij om de paar wedstrijden speelt en in de andere duels (Jason, red.) Steele. Dat is heel lastig voor een keeper, omdat je niet in het ritme kan komen. Hij krijgt echter heel veel vertrouwen van de coach en speelt goed genoeg om ook bij het Nederlands elftal eerste keeper te zijn. Als hij zo doorgaat, dan blijft hij dat ook.”

Bekijk hier het gehele interview

Welke keeper is beter?

  • Verbruggen
  • Flekken
227+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie