Brighton stelt EL-overwintering al veilig

Brighton & Hove Albion heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de Europa League. In de groep van Ajax, dat om 21:00 uur tegen Olympique Marseille speelt, zegevierde de Premier League-formatie met 0-1 bij AEK Athene.

Engelsen winnen met 0-1 in Athene

Met Bart Verbruggen en Joël Veltman in de basis werd er niet gescoord in de eerste 45 minuten. Evan Ferguson zorgde al na twee minuten voor het eerste gevaar van Engelse zijde, maar doelman Cican Stankovic redde zijn inzet. AEK nam het stokje daarna over en creëerde verschillende mogelijkheden, waaronder een schot van Steven Zuber op de paal.

Brighton werd voor rust bijna niet meer gevaarlijk, maar nam in de tweede helft de leiding. Binnen tien minuten na de hervatting mocht de bezoekende club aanleggen vanaf de penaltystip en João Pedro faalde niet: 1-0. AEK, met Nordin Amrabat, maakte het zichzelf vervolgens nóg moeilijker: Mijat Gacinovic werd met tweemaal geel van het veld gestuurd.

Met tien punten neemt Brighton de leiding in Groep B en is zeker van de volgende ronde van de Europa League. Olympique Marseille kan dat voorbeeld donderdagavond volgen door te winnen van Ajax, dat alleen bij een overwinning nog kans maakt op de volgende ronde. Winnen de Amsterdammers niet in Frankrijk, dan is deelname aan de Conference League nog het hoogst haalbare. AEK is daarvoor ook in de race.

Scoreverloop: 0-1 (55′) J. Pedro (strafschop)