Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Oostenrijk
25 juni 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Tim Cornelisse: “Vitesse blijft mijn club, ondanks uitdagingen”

Foto: Tim Cornelisse: “Vitesse blijft mijn club, ondanks uitdagingen”

Oud-Vitesse-speler en huidig assistent-trainer Tim Cornelisse blikt terug op zijn carrière en de huidige uitdagingen van zijn geliefde club. Met bezorgdheid over de toekomst van Vitesse en een vastberadenheid om zijn droom als trainer te verwezenlijken, deelt Cornelisse zijn inzichten over de club, zijn werk als trainer en zijn eigen spelersloopbaan.

Tim Cornelisse over het seizoen van Vitesse, werk als trainer en zijn eigen carrière

Ondanks dat Tim Cornelisse zeven jaar bij FC Utrecht heeft gespeelt, is Vitesse toch zijn club. “Ik heb altijd in Arnhem gewoond en ik heb twee jongens die in de jeugdopleiding van Vitesse hebben gezeten. Eéntje is zelfs doorgestroomd naar het eerste.”

Vitesse

Vitesse degradeerde onlangs uit de Eredivisie en verkeert financieel gezien in bijzonder zwaar weer. Cornelisse blijft echter hoopvol dat zijn ‘cluppie’ volgend seizoen nog bestaat. “Ik ben wel positief gestemd, maar dat is niet gebaseerd op harde feiten.” Zelf hoort en leest hij alleen nog maar dat de Arnhemse club bezig is met de licentie voor volgend jaar. “Normaal gesproken zou je moeten bezig zijn met het eerste elftal, welke spelers komen er? Dat is allemaal naar de achtergrond verschoven.” De deadline nadert voor het noodlijdende Vitesse. De club moet voor 17 mei alle problemen hebben opgelost, anders gaat de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB de proflicentie afnemen.

Volgens Cornelisse spelen de problemen al veel langer. “We zijn de laatste jaren in handen geweest van buitenlandse eigenaren. Als je ziet wat er allemaal is misgegaan.” Een voorbeeld hiervan is dat spelers die veel waard waren, transfervrij de deur uit zijn gegaan. Het enige waar Vitesse inkomsten van kreeg, was door een technisch directeur en een trainer te verkopen voor geld. “Dan sla je de plank helemaal mis natuurlijk”, zegt Cornelisse. Wat ook niet meehielp voor de Arnhemmers, was de start van de Russisch-Oekraïense oorlog. Destijds was Valeri Oyf de Russische eigenaar van Vitesse, waardoor hij afstand moest doen van de club. “Als het bovenin niet goed gaat, dan heeft dat een weerslag op het eerste elftal. Dat zie je bij meerdere clubs.”

Trainer

Cornelisse wist al lang dat hij trainer wilde worden na zijn spelerscarrière. “Toen ik gestopt was met voetballen, heb ik een doel gesteld voor een trainerschap. Welke niveau het uiteindelijk wordt, dat ligt voor een groot deel aan jezelf.” Hij is zo’n negen jaar trainer. “Na mijn spelerscarrière ben ik gelijk begonnen in de jeugdafdeling als trainer bij Vitesse. Ik ben hier gekomen door mijn eigen prestaties en daar wil ik graag een vervolg aan geven.”

Het is niet zeker of Cornelisse daadwerkelijk volgend jaar de cursus Coach Betaald Voetbal kan volgen. “Ik geloof dat er maar twaalf plekken beschikbaar zijn, als er 20 of meer aanmeldingen zijn dan kan het zo zijn dat je een jaar moet wachten.” Ook wordt de cursus niet ieder jaar gegeven. “Ik hoop nog wel voor mijn 73e op de cursus te komen”, grapt Cornelisse.

Vader en zoon

Bij Vitesse is het het geval dat vader Tim assistent-trainer is en zoon Enzo speler is. “Dat is natuurlijk wel speciaal, maar ook apart. Ik kan dat goed scheiden.” Cornelisse spaart zijn zoon niet. “Als hij iets fout, krijgt hij dat ook te horen. Misschien is het wel extra bij hem.”

Als spelers lijken ze niet echt op elkaar. Vader Tim was een rechtsback, zoon Enzo is een linksback. “Ik was rechts, hij is links. Ik ging veel in de aanval, hij is meer een technische speler. In de jeugd heeft Enzo gespeeld als centrale middenvelder, nu wordt hij gebruikt als linksback.” Ondanks dat Enzo Cornelisse als linksachter wordt gebruikt bij Vitesse, vindt Tim hem eigenlijk geen speler voor die positie. “Hij is veel meer een spelverdeler, in de jeugd heeft hij zijn beste wedstrijden ook als nummer zes gespeelt.”

Eigen carrière

“Mijn droom was om profvoetballer te worden.” Cornelisse geeft toe dat hij meer uit zijn carrière had kunnen halen. “Toen ik net bij FC Utrecht speelde wilde AZ mij hebben.” Echter denkt de oud-voetballer wel goed na over zijn keuzes. “Ik ben een speler die voor zekerheid kiest.” Hij heeft in zijn carrière het langs voor FC Utrecht gespeelt. In zijn tijd in de Domstad kwam hij in zeven jaar tot 179 wedstrijden. “Ik heb hier veel mooie wedstrijden mogen meemaken, ook veel mooie Europese wedstrijden.”

Cornelisse heeft in totaal drie prijzen gewonnen als speler. Twee keer de Johan Cruijff Schaal, één bij FC Utrecht en één bij FC Twente. Ook is hij met Willem II kampioen geworden van (destijds) de Jupiler League. Hij heeft veel Europese wedstrijden bij FC Utrecht en FC Twente gespeeld. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar FC Utrecht thuis tegen Celtic, van die wedstrijd zie ik nog wel eens beelden terug op Instagram, dat zijn wel wedstrijden die lang bijblijven.” De club uit de Domstad speelde toen in de play-off ronde van de Europa League tegen de Schotse grootmacht. Na de 2-0 nederlaag in Schotland won FC Utrecht thuis met maar liefst 4-0.

Uiteindelijk heeft de Alkmaarder het bijna achttien jaar volgehouden als profvoetballer. “Ik heb tot mijn 37e gevoetbald, dan kan ik wel terugkijken op een hele mooie carrière. Met een beetje mazzel had ik er meer uit mijn spelersloopbaan kunnen halen.”

Toekomst

Zelf is Cornelisse sinds 2019 assistent-trainer bij het eerste elftal van Vitesse. Waar zijn toekomst ligt, is onduidelijk. “Ik heb nog een contract voor een jaar, want ze zijn alleen maar bezig met die licentie.” De Alkmaarder wil binnenkort gaan beginnen aan de cursus Coach Betaald Voetbal. Om deze opleiding te kunnen starten, heeft Cornelisse nog minimaal één jaar praktijkervaring nodig als assistent-trainer. “Ik hoop dat ik bij het eerste mag blijven, zodat ik mij daarna op kan geven voor die cursus. Er zijn alleen nog geen gesprekken gevoerd over mijn toekomst.”

Blijft Vitesse bestaan?

  • Ja
  • Nee
138+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie