Andy van der Meijde

Andy van der Meijde is een Nederlandse voetbalanalist. In het verleden maakte hij furore als rechtsbuiten, met zeventien A-interlands voor Oranje als beloning.

Van der Meijde werd geboren op 30 september 1979 in Arnhem. Het gezin bestond uit vader Theo, moeder Agnes en twee zussen. Zijn vader kampte met een drank- en gokverslaving en daardoor was er soms geen mogelijkheid om eten op tafel te zetten. De ouders van Van der Meijde zijn later gescheiden, waardoor hij een extra sterke band ontwikkelde met zijn moeder. Het contact met zijn vader verliep daarentegen moeizaam.

Van der Meijde heeft een relatie met zijn huidige vrouw Melisa van der Meijde-Schaufeli, die een kapsalon runt. Zij hebben twee kinderen op de wereld gezet: dochters Lily Fay en Roxy. Uit eerdere relaties kreeg Van der Meijde al drie andere dochters (Isabella, Purple en Dolce). Melisa heeft daarnaast zoon Nino overgehouden aan haar eerdere relatie met Octave ‘Okkie’ Durham, die vanwege kunstroof tot een gevangenis is veroordeeld.

Voetbalcarrière

Op vijfjarige leeftijd werd Van der Meijde lid van amateurclub Vitesse 1892. Bij de Arnhemse club werd zijn potentieel ontdekt door talentscouts van Ajax. In 1993 maakte hij de overstap naar de Amsterdamse club, waar hij de jeugdopleiding wist te doorlopen.

Debuut bij Ajax

Van der Meijde maakte op 12 november 1997 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. In de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Twente (1-0 overwinning) viel de aanvaller negen minuten voor tijd in voor Peter Hoekstra. Het toenmalige elftal bestond daarnaast uit spelers als Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank de Boer, Dani, Jari Litmanen en de voor Gerald Sibon ingevallen Shota Arveladze.

In zijn debuutseizoen (1997-1998) deed Ajax-trainer Morten Olsen zes keer een beroep op Van der Meijde. Hij maakte dat seizoen minuten in de Eredivisie, KNVB Beker en de UEFA Cup. De Amsterdammers wonnen de dubbel en bereikten de kwartfinale van het Europese clubtoernooi. De geboren Arnhemmer had overigens geen direct aandeel in het daadwerkelijk veroveren van beide prijzen.

Van der Meijde wist zich in het seizoen 1998-1998 niet door te ontwikkelen bij Ajax. Trainer Jan Wouters gunde de vleugelaanvaller dat seizoen welgeteld twaalf minuten speeltijd. Het betrof wel meteen een speciale invalbeurt, aangezien Ajax die dag een 6-0 overwinning behaalde ten koste van aartsrivaal Feyenoord. Zonder Van der Meijde won de Amsterdamse formatie dat seizoen opnieuw de KNVB Beker door Fortuna Sittard in de finale te verslaan (2-0).

Van der Meijde maakte in het seizoen 1998-1999 alleen in deze Klassieker speelminuten

Uitleenperiode bij FC Twente

Volgens Ajax ontwikkelde Van der Meijde zich onvoldoende. De technische leiding besloot de aanvaller daarom voor een seizoen te verhuren aan FC Twente, waar hij op 15 augustus 1999 zijn debuut maakte in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-1). Op de 24ste van diezelfde maand maakte Van der Meijde zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In de bekerwedstrijd tegen SV Urk bepaalde hij in de 81ste minuut de eindstand op 0-9.

Van der Meijde speelde in het seizoen 1999-2000 in totaal 34 wedstrijden voor FC Twente. De vleugelaanvaller produceerde drie doelpunten en vijf assists voor de Tukkers. Overigens bleef zijn team in beide wedstrijden tegen Ajax overeind (0-0 thuis, 0-1 uit).

Doorbraak in Amsterdam

In het seizoen 2000-2001 stond Ajax onder leiding van een nieuwe hoofdtrainer: Co Adriaanse. Hij besloot Van der Meijde een kans te geven. De Amsterdamse club beleefde een teleurstellend seizoen door prijsloos te blijven, maar de buitenspeler kon terugkijken op zijn doorbraak door 31 officiële wedstrijden in actie te komen. Van der Meijde, die ongeveer in de helft van de wedstrijden in de basis stond, produceerde in de Eredivisie-duels met Sparta Rotterdam (9-0 zege) en AZ (5-1 zege) zijn enige doelpunten van het seizoen.

Het seizoen 2001-2002 begon tegenvallend voor Ajax. De Amsterdammers slaagden er niet in om een Europees hoofdtoernooi te bereiken door nederlagen tegen Celtic (voorronde Champions League) en FC Kopenhagen (voorronde UEFA Cup). Het werd nochtans een mooi seizoen voor de Ajacieden. Ajax won de landstitel onder leiding van Ronald Koeman en wist de bekerfinale tegen FC Utrecht na verlenging te winnen. De assist op de controversiële 2-2 van Wamberto kwam op diens conto. Van der Meijde leverde een totale bijdrage van acht doelpunten en elf assists in veertig officiële wedstrijden.

Ajax won in het seizoen 2002-2003 alleen de Johan Cruijff Schaal door PSV met 3-1 te verslaan. Toch beleefde Van der Meijde zijn beste seizoen in Ajax-tenue door twaalf doelpunten en zestien assists te produceren in 45 officiële wedstrijden. Het meest kenmerkende doelpunt van dat seizoen betrof de snelle openingstreffer in de Champions League-wedstrijd tegen AS Roma (1-1). De Ajacieden bereikten de kwartfinale van het miljoenenbal, maar werden in de absolute slotfase uitgeschakeld door AC Milan.

Transfer naar Internazionale

In de zomer van 2003 werden Ajax en Internazionale het eens over een transfersom van zeven miljoen euro. Op 31 augustus van dat jaar debuteerde Van der Meijde voor de Italiaanse topclub, dat een 2-0 overwinning behaalde ten koste van Modena. Trainer Héctor Cuper zag het echter helemaal niet in hem zitten. In Veronica Offside (2022) verklaarde Van der Meijde: “Ik was de recordaankoop van Inter, maar de trainer dacht dat ik de materiaalman was. ‘Wat komt hij nou hier doen?’, dacht hij. Hij wilde mij helemaal niet hebben joh. Die man had mij helemaal niet gekocht. Nou dan voel je je niet lekker welkom hoor.”

Van der Meijde speelde afwisselend wel of niet voor Internazionale. De teller liep gaandeweg het seizoen op naar 25 officiële wedstrijden, waarin hij drie doelpunten en vier assists liet aantekenen. Met één van zijn doelpunten leidde de Nederlander de 0-3 overwinning op Arsenal in de Champions League in. Inter eindigde dat seizoen als vierde, waar het team voortijdig werd uitgeschakeld in de Coppa Italia, de Champions League en de UEFA Cup.

In zijn tweede seizoen bij Internazionale won Van der Meijde de Coppa Italia. In de bekerfinale tegen AS Roma (1-0 zege) werd er geen beroep op hem gedaan. Dat gebeurde hem dat seizoen vaker, hoewel hij in totaal toch nog 29 keer werd ingezet met één doelpunt en drie assists als rendement. Net als in zijn Ajax-periode werd zijn team door AC Milan uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League.

Zware periode bij Everton

Na twee seizoenen vertrok Van der Meijde bij Internazionale. De vleugelaanvaller koos voor Everton, maar ook dit bleek geen succes. Na zijn debuut tegen Birmingham City (1-0 overwinning) kwam Van der Meijde over een periode van vier seizoenen nog welgeteld 23 keer in actie voor de club uit Liverpool. In het derde seizoen werd er helemaal geen beroep gedaan op de aanvaller, die in zijn laatste contractjaar nog driemaal mocht opdraven. Een spaarzaam hoogtepunt was diens assist op Dan Gosling in de FA Cup-clash met Liverpool in februari 2009.

Van der Meijde verscheen gedurende zijn verblijf bij Everton vooral negatief in het nieuws. Zo werd de Nederlander gelinkt aan disciplinaire problemen en alcoholisme. In Playboy vertelde Van der Meijde zelfs: “Maandenlang liep ik in Liverpool rond met de gedachte: ik maak er een eind aan, dat is misschien wel het beste voor iedereen. Zat ik ergens in mijn eentje te sippen en dacht ik: wat heeft het leven nog voor zin? Wat doe ik hier nog? Omdat ik er met niemand over kon praten, kwam ik er niet meer uit. Ik was een gevangene van mijzelf.”

Treurig slotstuk bij PSV

In de zomer van 2009 liep de verbintenis van Van der Meijde bij Everton af. De aanvaller sloot zich tijdelijk aan bij Ajax, waar hij met een lager elftal mocht meetrainen om zijn conditie op peil te houden. Pas in maart 2010 lukte het hem om een nieuwe club te vinden. Van der Meijde tekende op advies van trainer Fred Rutten voor de rest van het seizoen bij PSV, waar hij geen enkele wedstrijd in de hoofdmacht zou spelen. De aanvaller bleek niet fit en liep bij Jong PSV zelfs tegen een rode kaart aan (uit bij Jong sc Heerenveen).

Bij aankomst in Eindhoven kreeg Van der Meijde te maken met PSV-supporters. Zij wisten dat de aanvaller een tatoeage van Ajax had en eisten een controle. In het Algemeen Dagblad vertelde Van der Meijde nadien: “Ik had die Ajax-tattoo al lang laten verwijderen, samen met de logo’s van Inter, Everton en FC Twente. Maar op de Herdgang eisten de supporters van PSV dat ze me even grondig mochten controleren. Stond ik daar, in mijn onderbroek, met zo’n groep volwassen mannen om me heen.”

Na zijn mislukte PSV-periode vond Van der Meijde geen nieuwe club meer. De aanvaller speelde nog wel voor de amateurclubs WKE, WSV en ASV Alexandria.

Nederlands elftal

Van der Meijde doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van de KNVB. Op 19 mei 2002 debuteerde de vleugelaanvaller in het Nederlands elftal. In de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (0-2 zege) mocht hij meteen de volle negentig minuten opdraven van bondscoach Dick Advocaat. Van der Meijde beschaamde het vertrouwen niet en zorgde in de 76ste minuut zelfs voor de beslissing. Het zou ook meteen zijn enige interlanddoelpunt blijken.

De interlandcarrière van Van der Meijde hield maar twee jaar en enkele maanden stand. Tijdens het EK van 2004 speelde de vleugelaanvaller voor het laatst in Oranje-shirt. In de eerste groepswedstrijd tegen Duitsland (1-1) nam Van der Meijde zelfs een assist op Ruud van Nistelrooij voor zijn rekening. Hij behield zijn basisplaats tot en met de kwartfinale tegen Zweden, maar bleef negentig minuten op de bank tijdens de met 2-1 verloren halve finale tegen Portugal.

Mediacarrière

In november 2012 verscheen de biografie Geen Genade. Het door VI-journalist Thijs Slegers geschreven boek beschreef hoe de drang naar drugs, drank en seks zijn carrière en privé-leden ruïneerde. Geen Genade werd een bestseller en behoorde in 2012 tot de tien best verkochte boeken van Nederland.

Van der Meijde koos na zijn voetbalcarrière voor een rol in de media. Zo was de oud-international te zien in tv-programma’s als Sterren Dansen op het IJs, Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS, Sterren Springen en VTBL. Het meest besproken was zijn eigen realitysoap (Andy & Melisa), die op zowel RTL 5 als SBS6 werd uitgezonden.

Van der Meijde heeft een succesnummer gerealiseerd met de YouTube-serie Bij Andy in de auto. In deze serie stappen bekende gezichten, waaronder profvoetballers, bij hem in de auto voor een goed gesprek. Een deel hiervan is nadien ook uitgezonden op televisie.

Van der Meijde, die deel uitmaakt van FC De Rebellen, is sinds het seizoen 2022-2023 ook te bewonderen in Veronica Offside. Samen met Wilfred Genee, Wesley Sneijder (meestal) en roulerende gasten worden hier actuele zaken uit de voetbalwereld besproken. Met Sneijder was hij ook enige tijd te zien in het Veronica-programma Andy VS Wesley: Scoren in de Kelderklasse.

Laatste update: 12 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie