De puzzelproblemen van Patrick Lodewijks bij Oranje

Foto: De puzzelproblemen van Patrick Lodewijks bij Oranje

Na niet te zijn geselecteerd voor het WK in Qatar, stond Jasper Cillessen in en tegen Frankrijk weer terug onder de lat bij Oranje. Maar ook de ervaren doelman zakte mee weg in het moeras waardoor zijn positie zeker niet onomstreden is. Keeperstrainer Patrick Lodewijks zal, net zoals zijn baas Ronald Koeman over de rest van het elftal, zijn hoofd nog vaker breken wie de absolute nummer één in het Nederlands elftal moet gaan worden.

Dat Cillessen werd opgeroepen was terecht. De dertiger keepte de laatste tijd bij NEC in Nijmegen verdienstelijk in een behoorlijk aantal competitiewedstrijden, met daarin aardig wat clean sheets. Niet uitzonderlijk goed, laat ik niet overdrijven. Maar de geboren Nijmegenaar is zeker een bruikbare doelman. Toch zal keepertrainer Patrick Lodewijks, gezien het matige optreden van Cillessen tegen de Fransen, niet tevreden in het stadion in Parijs hebben gezeten.

Flekken

De oud-doelman van onder andere Feyenoord en FC Groningen had de voorbije maanden voldoende tijd om zich een beeld te vormen welke goalies een optie kónden zijn voor in de selectie van het Nederlands elftal. Omdat de langdurig geblesseerde Justin Bijlow sowieso afviel, kwam Lodewijks – naast Cillessen – uit bij Mark Flekken van SC Freiburg. De Limburger had en heeft in de Bundesliga behoorlijke indruk gemaakt.

Dat vonden ook voormalig bondscoach Louis van Gaal met zijn rechterhand Frans Hoek, die hem eerder out of the blue bij de selectie van Oranje haalden. Toen de schifting voor het WK in Qatar gemaakt moest worden, was Flekken volgens hen klaarblijkelijk plots echter niet goed genoeg meer. Maar zoals gezegd: de lange doelman is dat onder het nieuwe technische bewind in Zeist nu dus weer wél. Dat houdt in dat keuzeheer Lodewijks aan baas Koeman heeft aangegeven potentie en kwaliteiten te zien in de keeper van de nummer vier van de prestigieuze Duitse competitie.

Ook Flekken verdient een kans. Ervaring kun je immers opdoen door te spélen, en niet anders. Datzelfde geldt voor Bart Verbruggen van het Belgische Anderlecht. Door velen, typisch Nederlands, al bewierookt alsof de nieuwe Frans ‘Zwarte Panter’ de Munck is opgestaan. Een tikkeltje over the top als je het mij vraagt, maar Verbruggen heeft potentie. Vooral op de lijn is hij qua reactievermogen en bijbehorende reflexen sterk, waar concurrent Flekken veelal opvalt omdat hij erg goed kan meevoetballen en daardoor met crossballen het spel snel kan verleggen als dat nodig is.

Vreemde keuze

Dat Kjell Scherpen, door het ‘kipkerrievirus’ dat ook Verbruggen teisterde, in allerijl als vervanger werd opgeroepen door Lodewijks sloeg helemaal nergens op. De keeper van Vitesse heeft weliswaar de lengte mee, maar grossiert in de competitie bij de club uit Arnhem in te veel fouten. Nick Olij van eredivisieverrassing Sparta had dan meer voor de hand gelegen, vind ik. De keeperspuzzel van Patrick Lodewijks wordt er de komende niet makkelijker op, omdat Feyenoorder Justin Bijlow langzaamaan weer fit aan het worden is. En dus, op termijn, ook weer aan de Oranje-deur zal gaan kloppen.

Wie moet eerste doelman van Oranje worden?

  • Jasper Cillessen
  • Mark Flekken
71+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
0+
‘Financiële dreun voor Ten Hag’
16:15
16+
Nieuw blessuregeval voor Feyenoord-trainer Slot
15:58
3+
Tévez zorgt voor schrik: met spoed opgenomen in ziekenhuis
15:44
63+
Bosz spreekt zich uit over kampioenskriebels en Liverpool-interesse Slot
15:28
194+
‘Ajax-treinramp aanstaande’
15:13
118+
Van den Brom stelt keiharde eis aan Vitesse-terugkeer
15:00
103+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Van ‘t Schip switcht, terugkeer Henderson’
14:44
34+
Heerenveen-smaakmaker vraagteken voor PSV-clash
14:30
8059+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
14:16
790+
‘Liverpool doet ferm bod, Te Kloese reageert’
14:00
63+
Het Feyenoord-talent dat klaar is voor hogerop, slapen de clubs?
13:49
144+
“Als de Ajax-spelers dat niet aankunnen, zijn ze dat shirt niet waard”
13:34
132+
Bosz bevestigt horrornieuws: “Kapot van, verschrikkelijk”
13:20
174+
‘Groot gevaar gevaar Liverpool-aanstelling Slot’
13:02
96+
FC Porto doet opmerkelijke ‘Conceicão-onthulling’
12:47
543+
‘Slot heeft beslissing over Liverpool al genomen’
12:33
615+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
12:18
460+
Grote update over Slot en Liverpool
12:11
30+
Bram van Polen (38) hangt kicksen aan de wilgen
12:00
14+
Spotify-playlists Feyenoord: Andrea Bocelli en rap uit 020
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie