Bruno Fernandes

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Bruno Fernandes

Bruno Fernandes is een aanvallend ingestelde middenvelder. Sinds begin 2020 draagt de Portugees het shirt van Manchester United en tevens is hij international voor zijn geboorteland.

  • Fernandes speelt momenteel voor Manchester United
  • In 2023 won de middenvelder de Carabao Cup
  • Hij speelde eerder voor Boavista, Novara, Udinese, Sampdoria en Sporting Portugal
  • Fernandes debuteerde in 2017 als A-international van Portugal
  • In 2019 won hij de Nations League

Clubcarrière

Op 8 september zag Bruno Miguel Borges Fernandes het levenslicht in het Portugese Maia, een voorstad van Porto. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een passie voor het voetbal. Met zijn oudere broer Ricardo, die eveneens het betaald voetbal bereikte, speelde hij veelvuldig op straat. Fernandes was vastberaden om te slagen als profvoetballer en besloot om die reden zelfs af te zien van een verhuizing naar Zwitserland, waar zijn vader José naartoe emigreerde. Wel eerder Fernandes hem op latere leeftijd door net als senior met rugnummer 8 te gaan spelen.

Eerste stappen als voetballer

Fernandes begon zijn voetbalcarrière bij het lokale Infesta. De Portugees werd ontdekt door grootmacht FC Porto, maar zijn ouders bleken niet in staat om hem dagelijks naar de club te brengen en daarom werd gekozen voor een club op kortere afstand: de lokale rivaal Boavista. Fernandes begon zijn carrière als centrale verdediger, maar werd op vijftienjarige leeftijd getransformeerd tot aanvallende middenvelder. Dat was vooral te danken aan Pasteleira, waar hij een deel van zijn jeugdopleiding werd ondergebracht.

Transfers naar en binnen Italië

Fernandes maakte zijn debuut als profvoetballer niet in Portugal. In 2012 maakte hij verrassend de overstap naar het Italiaanse Novara, maar dat bleek niet meteen een succesverhaal. De middenvelder had moeite om de taal onder de knie te krijgen en kampte bovendien met heimwee. Het avontuur leek een flop te worden, ware het niet dat Fernandes helemaal opbloeide toen zijn vriendin ook naar Italië verhuisde. Hij verdiende zelfs de bijnaam Maradona van Novara.

Fernandes promoveerde naar de A-selectie van Novara. Hij speelde in het seizoen 2012-2013 uiteindelijk 21 competitieduels (vier goals, twee assists) voor de club uit de Serie B, dat uiteindelijk in de halve finale van de play-offs naast promotie greep. Fernandes was in het daaropvolgende seizoen desalniettemin actief in de Serie A. Hij liet zich ondanks interesse van Italiaanse topclubs verleiden door Udinese, waar hij op 3 november als invaller zijn Serie A-debuut maakte tegen Internazionale (0-3 nederlaag).

Udinese beloofde Fernandes speeltijd op het hoogste niveau en kwam deze belofte na. In zijn eerste seizoen noteerde de middenvelder 28 officiële wedstrijden (vier doelpunten), waar hij de seizoenen daarna achtereenvolgens 34 en 33 duels in actie kwam (respectievelijk vier en drie goals). Fernandes verdiende daarmee een transfer naar Sampdoria, dat hem met een optie tot koop huurde. Voor de club uit Genua speelde hij in het seizoen 2016-2017 35 wedstrijden met vijf goals als resultaat.

Terugkeer naar Portugal

Sampdoria besloot de optie tot koop ter waarde van zo’n zes miljoen euro te lichten, maar in de zomer van 2017 keerde hij niet meer terug bij de Italiaanse club. De middenvelder werd namelijk doorverkocht aan Sporting Portugal. De club uit Lissabon telde bijna tien miljoen euro neer om zijn handtekening te bemachtigen. In zijn geboorteland wist Fernandes zich uitstekend door te ontwikkelen getuige zijn statistieken en het feit dat hij zelfs de aanvoerdersband verdiende.

In het seizoen 2017-2018 speelde Fernandes 56 officiële duels voor Sporting. Met zestien goals en twintig assists drukte de Portugees meteen zijn stempel op het team, dat meteen de Taça da Liga wist te winnen. Dat toernooi werd een jaar later opnieuw een prooi voor Sporting, dat ook de Taça de Portugal (nationale bekertoernooi) in eigen voordeel besliste. In de Portugese competitie moest de club in die jaren genoegen nemen met een derde plaats achter rivalen FC Porto en Benfica.

(Pro Shots)

Transfer naar Manchester United

Fernandes speelde zich dankzij uitstekende statistieken in de kijker bij grote Europese clubs. In de winter van het seizoen 2019-2020 maakte de middenvelder de overstap naar Manchester United, dat een deal sloot ter waarde van tachtig miljoen euro (inclusief bonussen). Bij de Engelse topclub groeide de Portugees meteen uit tot een ware sensatie. In competitieverband verloor United geen enkele wedstrijd meer, mede dankzij acht goals en zeven assists van Fernandes. Het team eindigde als derde.

Manchester United besloot het seizoen 2020-2021 als nummer twee, op grote afstand van rivaal Manchester City. Met achttien goals en elf assists had Fernandes opnieuw een groot aandeel in de prestaties van zijn team. Ook internationaal liet hij zich gelden. Vier goals en één assists bleken niet voldoende om Paris Saint-Germain en RB Leipzig af te troeven in de Champions League, maar met vijf goals en zes assists wist hij United wel naar de finale van de Europa League te loodsen. Het Spaanse Villarreal bleek na strafschoppen te sterk.

Het seizoen 2021-2022 verliep dramatisch voor Manchester United. In de zomer van 2022 werd Erik ten Hag aangesteld als nieuwe manager en dat leidde tot de wederopstanding van het elftal, dat een derde plaats behaalde en de Carabao Cup veroverde. Fernandes eindigde het seizoen 2022-2023 met prima cijfers: veertien doelpunten en vijftien assists in 59 gespeelde wedstrijden. De Portugees mocht veelvuldig de aanvoerdersband dragen.


Interlandcarrière

Fernandes doorliep de hoogste jeugdelftallen van Portugal. Op 10 november 2017 debuteerde hij voor de nationale ploeg in de met 3-0 gewonnen oefeninterland tegen Saudi-Arabië, waarna hij voldoende indruk maakte om in de zomer van 2018 mee te mogen naar het WK in Rusland. Als Europees kampioen sneuvelde Portugal in de achtste finale door toedoen van Uruguay (2-1), zonder speeltijd voor Fernandes.

(Pro Shots)

Ook op het EK in 2021 sneuvelde Portugal in de achtste finale, ditmaal met België (1-0) als beul. Tussendoor was er wél succes voor de nationale ploeg. In de zomer van 2019 wonnen de Portugezen de eerste editie van de Nations League door in eigen land de finale tegen het Nederlands elftal met 1-0 te winnen. Fernandes was in deze wedstrijd basisspeler.

Portugal bereikte op het WK van 2022 de kwartfinale, waarin het verrassend werd verslagen door Marokko (1-0). Fernandes zorgde in Qatar voor twee doelpunten en drie assists.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie