Helmond Sport

Helmond

Prijzenkast

1x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over Helmond Sport

Helmond Sport is een Nederlandse voetbalclub uit Helmond. Thuiswedstrijden van De Kattenmeppers worden afgewerkt in het GS Staalwerken Stadion, dat ook wel bekend staat als De Braak.

  • Helmond Sport werd in 1967 opgericht
  • De club nam de proflicentie over van Helmondia ’55
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op De Braak
  • Het team speelde twee jaar in de Eredivisie

Twee seizoenen aan Eredivisie-bagage

Helmond Sport ontstond op 27 juli 1967. In dat jaar besloot Helmondia ’55 terug te keren naar het amateurvoetbal, maar er bleek voldoende animo om het betaald voetbal te behouden voor de stad. Helmond Sport werd in het seizoen 1966-1967 opgenomen in de Tweede Divisie, maar mocht als nummer twee meteen strijden om promotie naar de Eerste Divisie. Ten koste van Fortuna Vlaardingen slaagde deze missie: 0-1 uit, 5-1 thuis. Arie Meeuwsen nam de helft van de Helmondse productie voor zijn rekening.

In de Eerste Divisie beleefde Helmond Sport een prima debuutseizoen door als zesde te eindigen. De succesvolle start van de club kon echter niet worden doorgetrokken in de daaropvolgende jaren. De Helmonders daalden in 1972 zelfs af naar de twintigste positie op de ranglijst, maar dankzij het afschaffen van de Tweede Divisie had dat geen sportieve consequenties voor de club. Helmond Sport herstelde zich prima door achtereenvolgens als vijfde en zesde te eindigen.

Promotie na grijze jaren

Tussen 1975 en 1980 speelde Helmond Sport geen rol van betekenis in de Eerste Divisie. De vijftiende plaats was in die periode de beste klassering. In 1981 werd de sportieve malaise enigszins doorbroken middels een twaalfde plaats, maar in het daaropvolgende seizoen klopte alles. Een 1-1 gelijkspel tegen FC Den Bosch betekende in 1982 het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie. Voormalig Oranje-international Jan Notermans fungeerde in die tijd als hoofdtrainer.

Helmond Sport trapte het Eredivisie-avontuur af met een 4-2 nederlaag bij NAC Breda. Vier dagen later bleek ook Excelsior een maatje te groot (1-4), maar op 29 augustus 1982 werd de eerste zege ooit behaald op het hoogste niveau: 1-2 tegen Sparta Rotterdam. Henny van de Ven en Hans Strijbosch zorgden in het openingskwartier al voor een comfortabele voorsprong en dat volstond. In januari 1983 volgde een nieuw hoogtepunt: een 6-1 zege op NAC. Mede door deze triomfen handhaafde Helmond Sport zich als nummer vijftien van de Eredivisie.

FC Twente werd in 1983 het slachtoffer van Helmond Sport. In het daaropvolgende jaar keerden De Kattenmeppers alsnog terug naar de Eerste Divisie. De Helmonders eindigden op tien punten achterstand van de veilige vijftiende positie, waardoor het Eredivisie-avontuur beperkt bleef tot twee schamele seizoenen.

Finalist in KNVB Beker

Helmond Sport sloot het seizoen 1984-1985 af als dertiende van de Eerste Divisie. De comeback op het tweede niveau verliep zodoende teleurstellend, maar toch werd het een onvergetelijk seizoen. Overwinningen op SC Heracles, FC Den Haag, NAC, FC Den Bosch en FC Wageningen bezorgden de club een plek in de finale van de KNVB Beker. Uit financiële overwegingen accepteerde Helmond Sport thuisvoordeel voor FC Utrecht. De Domstedelingen hadden een zware kluif aan de Brabanders, maar diep in extra tijd maakte John van Loen alsnog het winnende doelpunt (1-0).

Het fraaie bekeravontuur zorgde niet voor het gewenste elan bij Helmond Sport. In de jaren tachtig zakte de club zelfs verder weg in de Eerste Divisie. Die sportieve malaise hield aan in de jaren negentig, op twee zeer acceptabele seizoenen na: een vijfde plaats in 1991 en een vierde plaats in 1999. In dat laatstgenoemde jaar werd ook een periodetitel behaald. In de nacompetitie bleek Helmond Sport echter weerloos in een groep met Sparta Rotterdam, FC Groningen en Excelsior (nul punten uit zes wedstrijden).

Laatste zetje ontbreekt

Het begin van de 21ste eeuw verliep alleraardigst voor Helmond Sport. In 2003 eindigden de Brabanders als derde in de Eerste Divisie, maar in de nacompetitie bleken tien punten niet voldoende om FC Zwolle van promotie af te houden. Helmond Sport bleef in de daaropvolgende seizoenen prima presteren met achtereenvolgens een vijfde, zesde en vierde plaats op de ranglijst. In de nacompetitie ontbeerde het echter aan stootkracht om na circa twintig jaar terug te keren op Eredivisie-niveau.

De opmars van Helmond Sport kwam in 2007 ruw ten einde met een achttiende positie op de ranglijst. Het bleek in die periode een negatieve uitschieter. De Helmonders keerden na het seizoen 2006-2007 terug in het linkerrijtje van de Eerste Divisie, met driemaal op rij een topvier-klassering (2011-2013). In 2011 en 2012 werd zelfs de finaleronde van de play-offs bereikt, maar Excelsior en VVV-Venlo lieten de promotiedroom van Helmond Sport sneuvelen. Dat gebeurde in 2013 al in de halve finale door toedoen van Sparta.

Grijze muis in betaald voetbal

Het seizoen 2016-2017 verliep bijzonder wisselvallig voor Helmond Sport. Onder Roy Henriksen verzekerde de club zich al in december 2016 van plaatsing voor de play-offs, maar na de winterstop zakte men terug naar de dertiende plaats op de ranglijst. In de halve finale van de play-offs werden de Helmonders gestuit door eredivisionist Roda JC Kerkrade. Het daaropvolgende seizoen was er echter eentje om snel te vergeten. Met negen schamele overwinningen eindigde Helmond Sport in 2018 op de negentiende plaats in de Eerste Divisie.

Tom Beugelsdijk (Helmond Sport)
Tom Beugelsdijk in het tenue van Helmond Sport (Pro Shots)

Tussen 2018 en 2022 bleef Helmond Sport aanmodderen in de Keuken Kampioen Divisie (commerciële naam voor Eerste Divisie). In de zomer van 2022 keerde de hoop terug door het spelersbudget fors omhoog te krikken. Tom Beugelsdijk werd binnengehaald als één van de nieuwkomers, maar ook de ervaren centrumverdediger kon de hoge verwachtingen niet inlossen. Ondanks de scoringsdrift van Martijn Kaars sloot Helmond Sport het seizoen 2022-2023 af als zestiende.

Rivaliteit

FC Eindhoven geldt als de aartsrivaal van Helmond Sport. In 2020 ontstond er zelfs ophef door een lokale supermarkt, die in coronatijd reclame maakte voor de rivaal uit Eindhoven. Een supportersgroepering riep zelfs op tot een ‘ouderwetse boycot’.


De Braak
De Braak in Helmond (Pro Shots)

Het stadion

Helmond Sport vestigde zich in 1967 op De Braak, dat voorheen werd gebruikt door voorloper Helmondia ’55. Het stadion heeft een capaciteit van 4.200 plaatsen, waarvan vierhonderd voor de bezoekende club. Aan de korte zijde van één tribune staan woningen. Inwoners van deze huizen maken regelmatig gebruik van de locatie, door op een balkon of een schuurtje de wedstrijd te bekijken.

Het huidige stadion van Helmond Sport draagt momenteel de commerciële naam GS Staalwerken Stadion. In de nabije toekomst verhuist de voetbalclub echter naar een gloednieuw stadion op luttele meters afstand. Het nieuwe onderkomen zal aanvankelijk bestaan uit twee overdekte tribunes met een capaciteit van 3.600 zitplaatsen, maar met de mogelijkheid om in de toekomst 1.400 extra plaatsen te creëren.


Veelgestelde vragen over Helmond Sport

Wanneer is Helmond Sport opgericht?

Op 27 juli 1967

Wat is het adres van het GS Staalwerken Stadion?

GS Staalwerken Stadion
Sportpark de Braak 7
5703 DX Helmond

Wat is de capaciteit van het GS Staalwerken Stadion?

4.200 plaatsen

Wat is de website van Helmond Sport?

Klik hier om Helmond Sport online te bezoeken

Waar kan ik Helmond Sport vinden op sociale media?

Helmond Sport is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 5 maart 2024

Meer nieuws over Helmond Sport

14:00
537+
De prinselijke manager die niét voor feest zorgt
22:02
102+
Willem II en Roda JC slaan belangrijke slag
21:37
87+
Helmond Sport zwaait hoofdtrainer abrupt uit
21:56
47+
Wereldgoal Henk Veerman nekt Cambuur
21:56
65+
FC Groningen slaat grote slag in Den Haag
17:51
84+
Hofland keert bij KKD-club terug in betaald voetbal
22:00
125+
FC Groningen deelt tik uit, Willem II blijft winnen
22:07
441+
Groningen bijna periodekampioen, KKD-topper onbeslist
21:58
62+
Willem II opnieuw onderuit, Roda profiteert amper
21:58
123+
Roda JC wint KKD-topper in Tilburg
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie