Brahim Díaz

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Brahim Díaz

Brahim Díaz is een Spaanse offensieve middenvelder met Marokkaanse roots. De international van Spanje maakte in januari 2019 de overstap van Manchester City naar Real Madrid.

  • Díaz speelt momenteel voor Real Madrid
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Manchester City en AC Milan
  • Hij werd landskampioen in Engeland, Spanje en Italië
  • Díaz debuteerde in 2021 als Spaans international

Clubcarrière

Brahim Abdelkader Díaz werd op 3 augustus 1999 geboren in het Spaanse Málaga. In diezelfde stad werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van het gelijknamige Málaga, maar doorbreken deed hij er niet. Dat had alles te maken met het feit dat de tweebenige middenvelder in 2015 besloot om over te stappen naar de Engelse topclub Manchester City.

City-doorbraak blijft uit

Díaz maakte op 21 september 2016 zijn debuut voor Manchester City, dat in de League Cup een 1-2 overwinning behaalde op Swansea City. Manager Pep Guardiola liet hem na tachtig minuten invallen voor Kelechi Iheanacho. Zijn tweede wedstrijd voor The Citizens betrof de Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord (1-0 zege) op 21 november 2017. Pas in januari 2018 mocht Díaz voor het eerst opdraven in een Premier League-wedstrijd, tegen Newcastle United (3-1 zege).

In het seizoen 2017-2018 deed Guardiola in tien officiële wedstrijden een beroep op Díaz, die de Premier League-titel bemachtigde. Op 1 november 2018 besliste de Spanjaard de League Cup-wedstrijd tegen Fulham met twee doelpunten (2-0), maar dat resulteerde niet in een definitieve doorbraak. Met het oog op zijn aflopende contract besloot Manchester City begin 2019 in te stemmen met zijn vertrek.

Via Real Madrid naar AC Milan

Real Madrid betaalde in januari 2019 een transfersom van zeventien miljoen euro om Díaz in te lijven. De middenvelder maakte op 9 januari zijn debuut in de Copa del Rey-wedstrijd tegen CD Leganés (3-0 overwinning). Vier dagen later debuteerde hij in LaLiga tijdens het bezoek aan Real Betis, dat met 1-2 opzij werd gezet. Díaz maakte zijn eerste doelpunt voor De Koninklijke in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad (3-1 nederlaag). In zijn eerste half jaar mocht hij in elf officiële wedstrijd speeltijd noteren, waarvan het gros als invaller.

Met tien wedstrijden (één doelpunt) verliep het seizoen 2019-2020 evenmin naar wens voor Díaz, die wel de Spaanse titel mocht bijschrijven op zijn erelijst. Real Madrid besloot de middenvelder medio 2020 te verhuren aan het Italiaanse AC Milan, dat uiteindelijk tweeënhalf jaar een beroep op hem mocht doen. Voor de Serie A-gigant mocht de Spanjaard in totaal 124 officiële wedstrijden in actie komen. Met achttien doelpunten en vijftien assists toonde Díaz eindelijk zijn ware potentie. Daarmee had hij een wezenlijk aandeel in het kampioenschap van 2022.

In het shirt van Real Madrid (Pro Shots)

Terugkeer bij Real

Na een lange verhuurperiode keerde Díaz in de zomer van 2023 terug naar Spanje. De middenvelder sloot zich aan bij de selectie van Real Madrid, waar er ditmaal wel een prominente plaats voor hem beschikbaar was. Op 10 januari 2024 scoorde hij in de halve finale van de Supercopa tegen Atlético Madrid (5-3 zege na verlenging). Vier dagen later kwam Díaz opnieuw in actie tijdens de met 4-1 gewonnen finale tegen aartsrivaal FC Barcelona.


Interlandcarrière

Díaz doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje, waarmee hij actief was op een aantal jeugd-EK’s. Op 8 juni 2021 debuteerde de middenvelder in het nationale team van Spanje tijdens de oefeninterland tegen Litouwen (4-0 zege). Hij speelde de volledige wedstrijd en zorgde na 24 minuten voor een 2-0 voorsprong. Díaz werd vervolgens niet geselecteerd voor het EK van 2021 en werd in de daaropvolgende jaren evenmin geselecteerd.

Laatste update: 30 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie