VAR Van Boekel eist bijrol op in CL-winst Real Madrid

Real Madrid heeft zichzelf dinsdagavond een gunstige positie verschaft om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. De recordkampioen won tijdens het bezoek aan RB Leipzig, maar had dat misschien wel te wijten aan een omstreden beslissing van videoscheidsrechter Pol van Boekel.

Van Boekel had een dubieuze rol in de afgekeurde treffer van Leipzig

Leipzig is momenteel niet in topvorm, maar Real Madrid was gewaarschuwd voor hun bezoek aan de Red Bull Arena. Vorig seizoen ontmoetten beide teams elkaar al in de groepsfase van de Champions League, waarbij de Duitsers destijds thuis als overwinnaar uit de bus kwamen. Dit keer vertegenwoordigde Xavi Simons Nederland, maar de twintigjarige aanvaller moest de hoofdrol laten aan twee landgenoten.

Binnen vijf minuten opende Benjamin Sesko verrassend de score. Echter, na tussenkomst van de videoscheidsrechter Van Boekel en zijn assistent Dennis Higler werd het openingsdoelpunt afgekeurd. Van Boekel oordeelde dat Benjamin Henrichs doelman Andrii Lunin had gehinderd, iets wat ook werd bevestigd door scheidsrechter Irfan Peljto via zijn oortje, waarna de treffer werd geannuleerd.

Enkele minuten na de rust – nadat de scheidsrechters onder luid gefluit uit de kleedkamers waren gekomen – viel het doelpunt aan de andere zijde. Brahim Díaz, uitgerekend de vervanger van de geblesseerde Jude Bellingham, was de doelpuntenmaker. De Spaanse middenvelder deed dit op prachtige wijze door naar binnen te kappen en de bal met veel gevoel voorbij Péter Gulácsi te krullen (0-1).

Het spel golfde op en neer in Leipzig, waar beide teams een hoog tempo hanteerden. Ondanks het doelpunt van Díaz gaf de thuisploeg niet op, bleef het naar voren zoeken, maar slaagde er niet in om Lunin te passeren. Aan de andere kant verspeelde Vinícius Júnior de kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen. In de slotfase moest de doelpuntenmaker Díaz het veld verlaten vanwege een blessure.

Opmerkelijk was dat Leipzig de aanval bleef zoeken en via Sesko nog een uitstekende kans kreeg. Opnieuw hield Lunin zijn doel schoon. Dit betekent dat Leipzig begin maart in Madrid een verrassing nodig heeft om zich alsnog bij de laatste acht van de Champions League te voegen.