Eintracht Frankfurt

Frankfurt am Main

Prijzenkast

bundesliga logo

1x landskampioen

1x Tweede Bundesliga

5x DFB-Pokal

2x UEFA Cup/Europa League

Het laatste nieuws over Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt is een Duitse voetbalclub uit Frankfurt am Main. Thuiswedstrijden van Die Adler worden afgewerkt in het Deutsche Bank Park.

  • Eintracht Frankfurt werd in 1899 opgericht
  • Het Deutsche Bank Park fungeert als thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Adler’
  • Eintracht Frankfurt veroverde één landstitel
  • Het team won zowel de UEFA Cup als Europa League

Succesvol in Duitsland en Europa

Eintracht Frankfurt werd op 8 maart 1899 opgericht als Frankfurter Fußball-Club Victoria. Leden van Frankfurter FC Germania 1894, de oudste club van de stad, waren daarvoor verantwoordelijk. De oprichters kwamen door de populariteit van de club onvoldoende aan de bak en besloten daarom een nieuw team op te starten. Nog datzelfde jaar kreeg de stad Frankfurt er nog een voetbalclub bij: Frankfurter Fußball-Club, dat in 1900 fuseerde met Frankfurter Kickers.

Frankfurter Fußball-Club Victoria en Frankfurter FC 1899-Kickers fuseerde in mei 1911. De Frankfurter Fußballverein (Kickers-Victoria) von 1899 fuseerde in 1920 met de Frankfurter Turngemeinde 1861, maar onder druk moest de turnafdeling zich in 1927 terugtrekken uit deze fusie. De voetbalclub ging vanaf dat moment verder onder de naam Sportgemeinde Eintracht Frankfurt (F.F.V) von 1899. Op dat moment had de club al de eerste successen binnen: de Bezirksliga Nordmain-titels van 1921 en 1922.

In 1922 ging de fusieclub verder in de Bezirksliga Main. Op dat moment stond FSV Frankfurt bekend als de sterkste club van de stad, maar langzaamaan wist Eintracht Frankfurt de hegemonie over te nemen. Tussen 1928 en 1932 wonnen Die Adler telkens de regionale titel. Hierdoor plaatste men zich voor de eindronde van Zuid-Duitsland. Eintracht Frankfurt debuteerde met een tweede plaats achter Bayern München, dat zich daarmee kwalificeerde voor de nationale eindronde.

Het logo van Eintracht Frankfurt
Het logo van Eintracht Frankfurt (Pro Shots)

Net geen landskampioen

Eintracht Frankfurt eindigde in 1929 als vierde in de eindronde van Zuid-Duitsland. In 1930 wist men de Zuid-Duitse eindronde wel te overleven, maar Holstein Kiel dwarsboomde de route naar ultieme glorie in de kwartfinale. Twee jaar later bereikte de club uit Frankfurt voor het eerst de finaleronde van de Duitse eindronde. Eintracht verloor met 0-2 van Bayern München, dat in de finale van de Zuid-Duitse eindronde nog was verslagen. Het landskampioenschap ging daardoor in rook op.

In 1933 kwam de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, aan de macht in Duitsland. Het nieuwe regime besloot een einde te maken aan de Bezirksliga’s door de zogeheten Gauliga’s in te voeren. Het nationale voetbal bestond op dat moment uit zestien regionale competities met daarboven een nationale eindronde. Eintracht Frankfurt kwam daardoor terecht in de Gauliga Südwest-Mainhessen. In 1938 won men deze competitie, maar Hamburger SV bleek in de groepsfase van de Duitse eindronde te sterk.

Tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef Eintracht Frankfurt steken op maximaal een tweede plaats. Na het beëindigen van de oorlog werden de Gauliga’s ontbonden en introduceerde men de Oberliga als nieuwe hoogste klasse. De club uit Frankfurt kwam terecht in de Oberliga Süd, net als clubs als Bayern München en VfB Stuttgart. Laatstgenoemde club werd in 1953 afgetroefd om het kampioenschap, maar de latere landskampioen 1. FC Kaiserslautern bleek te sterk in de Duitse eindronde.

Eindelijk landskampioen

Met twee punten voorsprong op aartsrivaal Kickers Offenbach kroonde Eintracht Frankfurt zich in 1959 opnieuw tot kampioen van de Oberliga Süd. In de groepsfase van de Duitse eindronde wist men vervolgens 1. FC Köln, FK Pirmasens en Werder Bremen voor te blijven. Als groepswinnaar mocht Eintracht Frankfurt het in de finaleronde opnemen tegen de andere groepswinnaar. Het weerzien met Kickers Offenbach leverden een doelpuntenspektakel op: 5-3 na verlenging. Eckehard Feigenspan (hattrick) en István Sztani (tweemaal) zorgden voor historisch succes.

Als landskampioen mocht Eintracht Frankfurt in het seizoen 1960-1961 debuteren op het Europese strijdtoneel. In de Europacup I bereikten de Duitsers meteen de finale, maar ultiem succes bleef uit. Die Adler bleven aan het begin van de jaren zestig meedraaien in de top. Zowel in 1961 als 1962 eindigde de club als runner-up in de Oberliga Süd. De DFB introduceerde in 1963 een geheel nieuwe hoogste divisie: de Bundesliga. Eintracht behoorde tot de eerste zestien deelnemers.

In het eerste Bundesliga-seizoen 1963-1964 eindigde Eintracht Frankfurt als derde achter 1. FC Köln en Meidericher SpV 02 (nu MSV Duisburg). De finale van de DFB-Pokal ging daarnaast verloren door toedoen van 1860 München (0-2). In de daaropvolgende jaren daalde men af naar de subtop annex middenmoot van Duitsland. Af en toe wist men nog een topvier-klassering te bemachtigen (1967, 1974, 1975 en 1977), maar een tweede landstitel bleef ver buiten beeld.

Bekersucces

Eintracht Frankfurt toonde zich in de jaren zeventig en tachtig een echte cupfighter. Met Bernd Hölzenbein als topschutter won de club zowel in 1974 als 1975 de DFB-Pokal, respectievelijk ten koste van Hamburger SV (3-1) en MSV Duisburg (1-0). In de jaren tachtig zette dit succes zich voort. Ook de bekerfinales van 1981 en 1988 werden een prooi voor Die Adler, die respectievelijk 1. FC Kaiserslautern (3-1) en VfL Bochum (1-0) wisten te verslaan. Ten tijde van de bekertriomf van 1988 was Eintracht afgezakt naar de onderste regionen van de Bundesliga.

In 1989 ontsnapte Eintracht Frankfurt aan degradatie door de play-offwedstrijden tegen FC Saarbrücken in eigen voordeel te beslissen. De club reageerde verrassend sterk op deze Houdini-act. In de vier daaropvolgende seizoenen eindigde men tweemaal als derde en tweemaal als vierde. Het team dacht zich weer permanent te mengen in de top van het Duitse voetbal, maar niets bleek minder waar. In 1996 sneuvelde de Bundesliga-status door als zeventiende te eindigen.

Zware periode

Als kampioen van de Tweede Bundesliga wist Eintracht Frankfurt in 1998 promotie af te dwingen. De formatie uit de deelstaat Hessen wist zich twee seizoenen op rij te handhaven, maar degradeerde in 2001 andermaal uit de Bundesliga. De daaropvolgende seizoenen verliepen niet veel makkelijker. De promotie van 2003 werd gevolgd door een nieuwe deceptie in 2004. Eintracht wist het jojo-effect voort te zetten door in 2005 de Bundesliga-status te herstellen, mede dankzij de makkelijk scorende Arie van Lent uit Nederland.

Als promovendus bereikte Eintracht Frankfurt in 2006 de finale van de DFB-Pokal. Bayern München bleek echter te sterk voor de manschappen van trainer Friedhelm Funkel (0-1). Een vijftal seizoenen wist de club zich te handhaven in de middenmoot van Duitsland, maar in 2011 sneuvelde de Bundesliga-status andermaal. Ditmaal bleef de schade beperkt tot één seizoen in de Tweede Bundesliga. Alexander Meier had als topschutter een groot aandeel in de tweede plaats van 2012.

De wederopbouw

In het seizoen 2015-2016 flirtte Eintracht Frankfurt opnieuw met degradatie uit de Bundesliga. Pas in de play-offs tegen 1. FC Nürnberg wist men het vege lijf te redden (1-1 thuis, 0-1 uit). Het team wist zich na deze ontsnapping op te klimmen op de ranglijst. In 2017 bereikten Die Adler de bekerfinale, maar Borussia Dortmund trok hierin aan het langste eind. Een jaar later mocht de trouwe Eintracht-aanhang alsnog een bekertriomf vieren. Ante Rebic (tweemaal) en Mijat Gacinovic zorgden voor een 3-1 overwinning op Bayern München. Spelers als Jetro Willems, Jonathan de Guzman en Sébastien Haller maakten deel uit van dit team.

Mario Götze (Eintracht Frankfurt)
Mario Götze in actie voor Eintracht Frankfurt (Pro Shots)

Eintracht Frankfurt eindigde in het seizoen 2020-2021 als vijfde in de Bundesliga. In 2022 wist men voor de tweede keer in drie jaar tijd de Europa League-finale te bereiken, met ditmaal een goede afloop. Met Mario Götze in de gelederen mocht de club in 2023 ook aantreden in de bekerfinale, maar RB Leipzig trok hierin aan het langste eind (0-2).

Rivaliteit

Van oudsher is FSV Frankfurt de aartsrivaal van Eintracht Frankfurt. Beide clubs zijn immers afkomstig uit dezelfde stad, maar gaandeweg kwamen zij elkaar steeds minder tegen. Het negatieve sentiment maakte daardoor plaats voor een tamelijk vriendschappelijk karakter. Tegenwoordig geldt vooral Kickers Offenbach als belangrijkste rivaal voor Die Adler. Rivaliteit is er eveneens met SV Darmstadt 98, FSV Mainz 05 en 1. FC Kaiserslautern.


Europees voetbal

Eintracht Frankfurt debuteerde in het seizoen 1959-1960 op het Europese strijdtoneel. De Duitsers bereikten meteen de finale van de Europacup I, maar het destijds ongenaakbare Real Madrid trok in Glasgow aan het langste eind: 3-7. Ferenc Puskás (viermaal) en Alfredo Di Stéfano (driemaal) maakten het verschil in deze finale. Die Adler moesten tot 1980 wachten op de eerste Europese hoofdprijs. Na het uitschakelen van clubs als Feyenoord en Bayern München wist men in de UEFA-Cup finale nipt af te rekenen met Borussia Mönchengladbach (1-0 thuis, 3-2 uit).

Na de UEFA Cup-triomf van 1980 bleef de kwartfinale lange tijd het eindstation in Europees clubverband. Dit veranderde in het seizoen 2018-2019 door het bereiken van de halve finale van de Europa League. De Bundesliga-club vormde een krachtige uitdager voor Chelsea, maar de strafschoppenserie dwarsboomde een nieuwe finaleplaats. Drie jaar later wist men de Europa League daarentegen te winnen vanaf elf meter. In Sevilla wist men Rangers FC te verslaan. Real Madrid bleek in 2022 te sterk in de strijd om de Europese Supercup (0-2).

Balans tegen Nederlandse clubs

Eintracht Frankfurt speelde vooralsnog vier officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Duitsers wonnen in november 1979 met 4-1 van Feyenoord, dat in de return ‘slechts’ bleef steken op een 1-0 zege. Een jaar later won FC Utrecht de eerste onderlinge wedstrijd met 2-1, maar in Duitsland maakte de Bundesliga-formatie de schade ongedaan (3-1). Het aantal overwinnen is daarmee keurig verdeeld.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Eintracht Frankfurt gedragen. Een overzicht.

Naam (periode)Naam (periode)
Donny van de Beek (2024)Sam Lammers (2021-2022)
Luc Castaignos (2015-2016)Arie van Lent (2004-2006)
Bas Dost (2019-2020)Hermann Lumina van t’Oever (1910-1912)
Jonathan de Guzman (2017-2020)Jetro Willems (2017-2021)
Hendrik Willem ter Horst (1910-1911)

Het stadion

Tussen 1925 en 2002 speelde Eintracht Frankfurt de thuiswedstrijden in het Waldstadion. Het stadion werd in de daaropvolgende jaren geleidelijk afgebroken en vervangen door een nieuw stadion. De officiële opening van de Commerzbank-Arena vond plaats in 2005. Sinds 2020 staat het nieuwe onderkomen van Die Adler bekend als het Deutsche Bank Park.

In 2006 werden er vijf WK-wedstrijden afgewerkt in het stadion van Eintracht Frankfurt. De thuisbasis van de club biedt plaats aan 58.000 toeschouwers.


Veelgestelde vragen over Eintracht Frankfurt

Wanneer is Eintracht Frankfurt opgericht?

Op 8 maart 1899

Wat is het adres van het Deutsche Bank Park?

Deutsche Bank Park
Mörfelder Landstraße 362, 60528 Frankfurt am Main
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Deutsche Bank Park?

58.000 plaatsen

Wat is de website van Eintracht Frankfurt?

Klik hier om Eintracht Frankfurt online te bezoeken

Waar kan ik Eintracht Frankfurt vinden op sociale media?

Eintracht Frankfurt is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 25 april 2024

Meer nieuws over Eintracht Frankfurt

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie