Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach

Prijzenkast Borussia Mönchengladbach

bundesliga logo

5x landskampioen

3x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

2x UEFA Cup

Het laatste nieuws over Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach is een Duitse voetbalclub uit Mönchengladbach. Thuiswedstrijden van Die Fohlen worden afgewerkt in het Borussia-Park.

  • Borussia Mönchengladbach werd opgericht in 1900
  • Het Borussia-Park is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Fohlen’
  • Borussia Mönchengladbach won vijf landstitels
  • De UEFA Cup staat twee keer in de prijzenkast

Duitse topclub in de jaren zeventig

In november 1899 besloot een groep ontevreden leden te vertrekken bij TC Germania Gladbach. Dertien mannen verzamelden in Zum Jägerhof, een lokale pub, om een nieuwe voetbalclub op te richten. Dit leidde op 1 augustus 1900 tot de officiële oprichting van Borussia Mönchengladbach. De naam ‘Borussia’ is Latijns voor Pruisen, de (deel)staat van het Duitse Keizerrijk waar de stad lag. Ook clubs als Borussia Dortmund en SC Preussen Münster refereren aan dat feit.

Aan het begin van de twintigste eeuw was de voetbalsport nog niet breed geaccepteerd in Duitsland. Er was in die tijd een gebrek aan benodigde materialen, waaronder de benodigde velden. Spelers van Borussia Mönchengladbach moesten zelfs hun eigen materiaal bekostigen om te mogen voetballen. In de beginjaren had de club bovendien concurrentie van een ander team uit de stad: FC Mönchengladbach. Door aan te sluiten bij de Marianische Jünglings-Kongregation Mönchengladbach Eicken lukte het in augustus 1900 om een waardige club te starten.

Borussia Mönchengladbach organiseerde in de beginjaren allerlei wedstrijden. Niet alleen besloten Die Fohlen het op te nemen tegen een aantal lokale teams, maar ook reisde men af naar Nederland voor een krachtmeting met Helmondia Helmond (2-0 nederlaag) en Eindhoven VV (1-1). In februari 1903 kreeg Gladbach toestemming om toe te treden tot de Rheinisch-Westfälischer Spielverband. Concurrent BV Solingen kwam in 1905 niet opdagen voor de onderlinge wedstrijd, waardoor de club voor het eerst een kampioenschap bemachtigde.

Verhuizing naar de Bökelberg

Borussia Mönchengladbach beschikte in de eerste seizoenen niet over een vaste locatie voor thuiswedstrijden. Dit belemmerde de toetreding tot grotere voetbalcompetities, maar uiteindelijk wist men in Stadion am Rosengarten een tijdelijke oplossing te vinden. In het seizoen 1911-1912 maakte de club kans op promotie naar de Verbandsliga door het regionale kampioenschap te bemachtigen. Gladbach zag de promotiekansen echter verdampen door toedoen van Cologne BC 01, de voorloper van 1. FC Köln.

In 1914 bemachtigde Borussia Mönchengladbach een nieuwe lap grond. Op deze locatie verrees het Bökelbergstadion, al zorgde de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog wel voor grote vertraging. De oorlog had sowieso een grote impact op de club. Niet alleen besloot een grote groep spelers vrijwillig in dienst te gaan, maar ook kwam voorzitter Heinz Körstgens en speler Stephan Ditgens om het leven. In 1919 maakten Die Fohlen eindelijk de overstap naar het nieuwe stadion. Datzelfde jaar fuseerde de voetbalclub met de Turnverein Germania 1889.

Het tijdperk 1889 VfTuR M.Gladbach bleek van korte duur. Al na twee jaar werd de fusie ontbonden, waardoor de voetbalclub verder ging als Borussia Verein für Leibesübungen 1900 e.V. Mönchengladbach. Dit is nog steeds de officiële clubnaam, maar in de volksmond staat men vooral bekend als Borussia Mönchengladbach. In 1933 kwam de NSDAP aan de macht in Duitsland, waardoor men de zogeheten Gauliga’s invoerde. Gladbach kwam terecht in de Gauliga Niederrhein en later de Bezirksliga.

Glorietijdperk

Borussia Mönchengladbach wist via de Landesliga Niederrhein (1949) te promoveren naar de Oberliga West (1950). Laatstgenoemde competitie fungeerde in die tijd als de hoogste klasse van Duitsland. Na afloop van het seizoen 1962-1963 introduceerde de Duitse voetbalbond de Bundesliga, maar als nummer elf wisten Die Fohlen zich niet te kwalificeren voor het debuutseizoen. In 1965 maakte Gladbach deze stap alsnog door de Regionalliga West-titel te veroveren.

In 1960 won Borussia Mönchengladbach de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis. Ten koste van Kalsruher SC (3-2) veroverde men de DFB-Pokal plus een bijbehorend Europees ticket. Tien jaar later schreef men geschiedenis door de allereerste landstitel te veroveren. In de titelstrijd van het seizoen 1969-1970 wist men Bayern München op vier punten achterstand te houden. Aanvaller Günter Netzer fungeerde als de ster van deze kampioensploeg.

Borussia Mönchengladbach prolongeerde de landstitel in 1971. Niet eerder sinds de invoering van de Bundesliga wist een club twee opeenvolgende titels binnen te slepen. De hegemonie werd in 1972 beëindigd door Bayern München, waar de titelverdediger genoegen moest nemen met een derde plaats. Gladbach leek aanvankelijk weg te zakken naar de subtop, maar wist keihard terug te slaan door de titels van 1975, 1976 en 1977 te bemachtigen. Het team won daarnaast de DFB-Pokal van 1973 en twee UEFA Cups (1975 en 1979).

Succes droogt op

Na de succesvolle jaren zeventig droogde het succes van Borussia Mönchengladbach op. De club draaide weliswaar veelal mee in de subtop van de Bundesliga, maar de derde plaats bleek het hoogst haalbare (1984 en 1987). Pas in het seizoen 1994-1995 wist men eindelijk weer een prijs te behalen. In de finale van het Duitse bekertoernooi rekende Gladbach af met VfL Wolfsburg: 3-0. Martin Dahlin, Stefan Effenberg en Heiko Herrlich maakten het verschil in het Olympiastadion van Berlijn.

In 1990 ontsnapte Borussia Mönchengladbach aan degradatie door als vijftiende te eindigen in de Bundesliga. Het team leek in de daaropvolgende seizoenen aan zelfvertrouwen te winnen, maar aan het einde van de jaren negentig ging het alsnog mis. De achttiende plaats van 1999 maakte een einde aan een Bundesliga-verblijf van 34 seizoenen. In het seizoen 2000-2001 eindigde men achter 1. FC Nürnberg als tweede, waardoor de Tweede Bundesliga-status beperkt bleef tot twee seizoenen.

Borussia Mönchengladbach wist zich vijf opeenvolgende seizoenen te handhaven in de Bundesliga. In het seizoen 2006-2007 ging het opnieuw fout. Na een lange reeks zonder overwinning werd Jupp Heynckes ontslagen als hoofdtrainer, maar onder zijn opvolger Jos Luhukay degradeerde de club alsnog. De schade bleef ditmaal beperkt tot één seizoen in de Tweede Bundesliga.

Vaste Bundesliga-status

In de seizoenen 2008-2009 (vijftiende) en 2010-2011 (zestiende) moest Borussia Mönchengladbach vooral strijden om lijfsbehoud. Die Fohlen ontsnapten in 2011 ternauwernood aan degradatie door de play-offs tegen VfL Bochum in eigen voordeel te beslissen. Na de 1-0 overwinning in het Borussia-Park volstond een 1-1 gelijkspel in de return. Marco Reus behoorde tot de sterspeler van dit elftal. De aanvallende middenvelder verdiende in 2012 een transfer naar Borussia Dortmund, waar hij uitgroeide tot een icoon.

Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach)
Luuk de Jong juicht in het shirt van Gladbach (Pro Shots)

Na 2011 kwam de Bundesliga-status van Borussia Mönchengladbach niet meer in de problemen. De club vestigde zich zelfs een aantal seizoenen in de subtop, waaronder een derde plaats in 2015. Men kwalificeerde zich regelmatig voor de Europese clubtoernooien, waaronder de Champions League. Geleidelijk ging het echter bergafwaarts met Gladbach, met een veertiende plaats in 2024 als dieptepunt.

Rivaliteit

Borussia Mönchengladbach ziet 1. FC Köln als aartsrivaal. Wedstrijden tegen de club uit Keulen staan bekend als de Rheinland Derby. In mindere mate is er eveneens sprake van rivaliteit met Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Fortuna Düsseldorf.


Borussia Mönchengladbach in Europees clubverband

Borussia Mönchengladbach debuteerde in 1960 op het Europese strijdtoneel. De club stroomde de laatste acht van de Europacup II binnen, maar Glasgow Rangers bleek over twee wedstrijden veel te sterk (0-11). Aan het begin van de jaren zeventig mocht de Bundesliga-formatie meermaals deelnemen aan de Europacup I. Zowel in het seizoen 1970-1971 als 1971-1972 sneuvelde men in de achtste finale, respectievelijk tegen Everton en Internazionale.

In het restant van de jaren zeventig maakte Borussia Mönchengladbach een sterke indruk buiten Duitsland. Die Fohlen bereikten in 1973 voor het eerst de finale van de UEFA Cup, maar Liverpool bleek over twee duels nipt te sterk (2-0 thuis, 0-3 uit). Twee jaar later wist men de felbegeerde beker alsnog te bemachtigen door FC Twente in de finale betrekkelijk kansloos te laten (0-0 thuis, 1-5 uit). Gladbach bereikte in 1977 zelfs de finale van de Europacup I, maar verloor hierin van Liverpool (1-3). The Reds wonnen een jaar later ook de onderlinge halve finale.

Borussia Mönchengladbach speelde zowel in 1979 als 1980 de finale van de UEFA Cup. In dat eerste jaar rekende men daadwerkelijk af met Rode Ster Belgrado, maar een seizoen later pakte de uitdoelpuntenregel in het voordeel uit van Eintracht Frankfurt. In 1987 bereikte de club nog eenmaal de laatste vier, maar de uitschakeling tegen Dundee FC leidde het einde van een tijdperk in. Gladbach wist niet meer verder te reiken dan de kwartfinale van welk toernooi dan ook. Wel mocht men in 2015, 2016 en 2020 deelnemen aan de groepsfase van de Champions League.

Balans tegen Nederlandse clubs

Tot en met het seizoen 2023-2024 speelde Borussia Mönchengladbach tien officiële wedstrijden tegen Nederlandse clubs. De Duitsers trokken maar liefst zesmaal aan het langste eind, tegenover drie winstpartijen voor de Eredivisie-teams. Eén wedstrijd eindigde onbeslist. Zowel FC Twente als Feyenoord noteerde vier onderlinge krachtmetingen, waar Sparta Rotterdam de overige twee opeiste.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Borussia Mönchengladbach gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Berthil ter Avest (2000-2002)Arie van Lent (1999-2004)
Roel Brouwers (2007-2016)Marcel Meeuwis (2009-2011)
Max Huiberts (1995-1996)Niels Oude Kamphuis (2005-2006)
Luuk de Jong (2012-2014)Patrick Paauwe (2007-2009)
Quido Lanzaat (2000-2002)Erik Willaarts (1987-1989)

Borussia Mönchengladbach stond meermaals onder leiding van een Nederlandse trainer. Een overzicht:

NaamPeriode
Dick Advocaat2004-2005
Jos Luhukay2007-2008

Het stadion van Borussia Mönchengladbach

Tussen 1919 en 2004 speelde Borussia Mönchengladbach in het Bökelbergstadion. Het legendarische onderkomen van Die Fohlen werd destijds geopend als het Westdeutsches Stadion. Vanwege de strengere veiligheidsnormen en internationale regelgeving voldeed het stadion aan het begin van de 21ste eeuw niet meer aan de eisen. Om die reden verhuisde de club in 2004 naar het nieuwe Borussia-Park, dat 54.067 plaatsen telt. Een deel van deze capaciteit bestaat uit staanplaatsen.

Het Borussia-Park werd niet uitverkozen voor het WK van 2006 en het EK van 2024. Tussendoor mocht het stadion wel een aantal wedstrijden huisvesten op het WK voor vrouwen (2011).


Veelgestelde vragen over Borussia Mönchengladbach

Wanneer is Borussia Mönchengladbach opgericht?

Op 1 augustus 1900

Wat is het adres van het Borussia-Park?

Borussia-Park
Hennes Weisweiler Allee 1, 41179 Mönchengladbach
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Borussia-Park?

54.067 plaatsen

Wat is de website van Borussia Mönchengladbach?

Klik hier om Borussia Mönchengladbach online te bezoeken

Waar kan ik Borussia Mönchengladbach vinden op sociale media?

Borussia Mönchengladbach is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie