(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel

Foto: (N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel

Feyenoord gaat zondag in De Kuip voor de veertiende bekerwinst in de historie. De ploeg van trainer Arne Slot wil een goed seizoen tot uitstekend seizoen bombarderen met het winnen van die beroemde Dennenappel. Alleen NEC kan de Rotterdammers nog weerhouden van KNVB Beker. Of zijn er nog meer valkuilen voor Feyenoord?

Voorbeschouwing Feyenoord op bekerfinale tegen NEC

In heel Nederland wordt sinds de in de kwartfinale van PSV gewonnen bekerwedstrijd (1-0) de veertiende bekerzege al binnen is. De graveur heeft de letters F-E-Y-N-O-R-D al een tijdje klaar liggen. Toch is het allemaal niet zo makkelijk als 1+1=2. De Rotterdammers winnen de laatste wedstrijden maar moeizaam en tegenstander NEC is, zeker voor Feyenoord een geduchte.

Allereerst is de vorm van Feyenoord uitstekend. De Rotterdammers verloren dit jaar nog niets. Alhoewel over 120 minuten dan, want in de tussenronde van de Europa League ging het tegen AS Roma mis met penalty’s. Strafschoppen zouden Feyenoord dus dwars kunnen zitten, maar Slot zal wijzen op de bekerwedstrijd van vorig seizoen tegen NEC. Toen wonnen zijn mannen via strafschoppen van de Nijmegenaren nadat het twee keer 2-2 was geworden. Eerst in 90 minuten en later in de verlenging weer. De 4-4 werd door Feyenoord omgezet in winst omdat alle penaltynemers aan Rotterdamse zijde scoorden. Van die strafschopschieters zijn Santiago Giménez, Dávid Hancko en Igor Paixão er nog bij.

NEC weet hoe het Feyenoord moeilijk kan maken

Als we verder naar de onderlinge resultaten kijken tussen Feyenoord en NEC dan valt er iets op. Veel wedstrijden eindigden in gelijkspel de laatste jaren. Zo werd het in januari nog 2-2 toen Feyenoord een voorsprong van 2-0 uit handen gaf. Later volgt ook nog de terugwedstrijd in Nijmegen. Waar Feyenoord ook de vorige wedstrijd gelijkspeelde (1-1). In De Kuip is het vooral de twee laatste ontmoetingen dus die gelijk eindigde (2-2 en 4-4), maar daarvoor waren louter Feyenoord-overwinningen te zien.

Feyenoord wel, maar NEC heeft niets te verliezen

Een andere valkuil is de druk die deze bekerfinale met zich meeneemt. Feyenoord kan het zich niet veroorloven om de finale te verliezen, want het seizoen eindigen zonder prijs is voor een topclub, die Feyenoord tegenwoordig ook qua prestaties en spelniveau pretendeert te zijn, ondermaats. NEC heeft niets te verliezen en heeft ook nog nooit de beker gewonnen. Vier keer eerder stonden de Nijmegenaren al in de finale.

Vijf keer is gelukkig voor Feyenoord niet scheepsrecht en de Rotterdammers hebben laten zien goed met de druk om te kunnen gaan. Het nadeel is vaak wel dat de mannen van Slot zich weten op te richten tegen de grote tegenstanders, maar met de kleintjes gaat het met piepen en kraken. Zo weet iedereen de 6-0 overwinning op Ajax nog wel, maar de halve finale tegen FC Groningen in De Kuip is al vergeten. Waarin Feyenoord op achterstand kwam en dat met veel pijn en moeite omhoog. Invaller Ondrej Lingre tikte toen de bevrijdende treffer binnen.

En zo zijn er de laatste weken vaker wedstrijden die Feyenoord op z’n tandvlees wint of zelfs gelijkspeelt. Denk aan de 0-1 bij Fortuna Sittard, de 0-0 bij FC Volendam, de 4-2 tegen FC Utrecht en de 2-3 bij sc Heerenveen. Lastig heeft Feyenoord het, maar ze winnen wel. Dus het weerhoudt hen niet helemaal van de heilige graal.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen NEC: Slot weet zijn elf al een tijdje

Slot schaaft voor die heilige Dennenappel al weken aan zijn opstelling. De wedstrijd tegen Ajax (6-0) kwam alles eruit en die opstelling werd bij Fortuna Sittard (0-1) voortgezet. De Feyenoord-coach wil graag vastigheden en ziet geen redenen om te wisselen. Dat betekent dat we achterin dezelfde, enigszins opvallende lijn te zien krijgen. Bart Nieuwkoop staat op rechts, het inmiddels ingespeelde sterke duo Thomas Beelen en Dávid Hancko centraal en Lutsharel Geertruida op links. In die formatie kunnen Geertruida en Hancko afwisselen om aanvallend op links impulsen te geven.

Op het middenveld zien we het vertrouwde trio. Mats Wieffer, Quinten Timber en Calvin Stengs zijn klaar voor de bekerfinale. Tegen NEC moet alles eruit komen en ook de buitenspelers lijken eindelijk een beetje los te komen. Yankuba Minteh (rechts) en Igor Paixão (links) moeten net als tegen Ajax gaan vlammen tegen NEC. Centraal zal Slot Santiago Giménez nooit laten vallen. Ondanks dat de Mexicaanse spits duidelijk in een mindere periode zit, krijgt hij de voorkeur boven Ayase Ueda in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Gaan de elf Feyenoorders het vertrouwen van Slot terugbetalen?

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen NEC (4-3-3): Wellenreuther; Nieuwkoop, Beelen, Hancko; Geertruida; Wieffer, Timber, Stengs; Minteh, Giménez, Paixão.

Tricky: alles wijst op bekerwinst Feyenoord

Alles samenvattend wijst alles en iedereen in de richting van Feyenoord. Er zijn wat kritische kanttekeningen te maken, maar die kunnen ook gelijk weerlegd worden. Het tricky is bij dit soort wedstrijden dat de valkuil ontstaat van de overgrote verwachtingen. Spelers beginnen nu zelf ook in vorm te raken en zelfs de buitenspelers raken de laatste weken op dreef. Alleen Santiago Giménez blijft voorlopig een rare eend in de bijt. Maar juist Santi zou straks met het door hem zo geliefde publiek erachter op kunnen leven en Feyenoord naar de beker kunnen leiden. Niets kan Feyenoord dus weerhouden van het juichen straks met de Dennenappel in de hand. Of is er toch iets?

Wint Feyenoord voor de 14e keer de beker?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, NEC wint de Dennenappel voor de 1e keer!
149+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
0+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
0+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
54+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
26+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
192+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
457+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
35+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
116+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
102+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
93+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
46+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
11+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
215+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
389+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
78+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
4+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
252+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
47+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
99+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie