Lutsharel Geertruida

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Lutsharel Geertruida

Lutsharel Geertruida is een Nederlandse verdediger van beroep. Hij is een jeugdexponent van Feyenoord en debuteerde in 2023 bij het Nederlands elftal.

  • Geertruida speelt momenteel voor Feyenoord
  • Hij doorliep de jeugdopleiding in Rotterdam
  • In 2023 werd hij landskampioen
  • Datzelfde jaar debuteerde Geertruida in Oranje

Clubcarrière

Geertruida werd op 18 juli 2000 geboren in Rotterdam. Zijn geboorteplek ligt op loopafstand van de Kuip, maar Feyenoord werd niet zijn eerste professionele club. Als jeugdspeler van Spartaan ’20, zijn tweede amateurclub na Overmaas Rotterdam, werd hij opgepikt door Sparta Rotterdam. Bij deze club spiegelden de jeugdtrainers hem een definitieve doorbraak voor, maar toen al was het voor hem duidelijk dat hij wilde doorbreken bij een andere club: Feyenoord.

Bij zijn geliefde Feyenoord moest Geertruida wel een tegenvaller slikken. Jeugdtrainer Jeffrey Oost besloot de aanvaller te transformeren tot verdediger. “Op dat moment was ik daar niet blij mee”, vertelde hij later aan Feyenoord Magazine. Geertruida verloor volgens zijn ouders zelfs het plezier in het voetbal, hoewel de drang naar voren aanwezig bleef. “Ik was nog erg jong en zag het anders. Maar nu moet ik hem gelijk geven”, zo refereert hij aan de gesprekken met Oost.

(Pro Shots)

Doorbraak bij Feyenoord

Als verdediger doorliep Geertruida de jeugdopleiding van Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst nam hem in het seizoen 2017-2018 voor het eerst op in de wedstrijdselectie. In de Eredivisie werd hem nog geen speeltijd gegund, maar de Rotterdammer mocht dat seizoen wel zijn eerste wedstrijd als profvoetballer afwerken. In de bekerwedstrijd tegen het Amsterdamse AVV Swift (4-1 zege) viel Geertruida een klein kwartier voor tijd in voor Jeremiah St. Juste.

In het seizoen 2018-2019 kwam Geertruida weinig aan spelen toe in Feyenoord 1. De talentvolle verdediger noteerde 69 speelminuten over een totaal van vijf wedstrijden, waarvan twee in de Eredivisie en twee in de voorrondes van de Europa League. Geertruida zat dat seizoen wel veelvuldig op de bank bij het eerste team en dus was het wachten op dat moment op de definitieve doorbraak als Feyenoorder. Die doorbraak kwam in het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020 met 26 officiële wedstrijden, waarvan zeventien in de Eredivisie.

Geertruida ontpopte zich in het seizoen 2020-2021 zelfs tot een van de meest opvallende Feyenoorders. Als verdediger maakt hij acht doelpunten in 37 wedstrijden. Aan het einde van het seizoen ontstond er wrijving tussen beide partijen vanwege stukgelopen contractonderhandelingen, maar in augustus 2021 zette hij dan toch zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis tot medio 2024. Door blessures en concurrentie verloor Geertruida in het seizoen 2021-2022 zijn basisplaats, maar hij knokte zich gaandeweg weer terug.

In het seizoen 2022-2023 bleef Geertruida een steunpilaar bij Feyenoord. De verdediger maakte een aantal belangrijke doelpunten, met de beslissende 2-3 in de uitwedstrijd tegen Ajax als hoogtepunt. Mede door de driepunter in Amsterdam kroonde de Rotterdamse formatie zich in mei 2023 tot kampioen van Nederland. RB Leipzig toonde die zomer serieuze interesse, maar ondanks een akkoord trok de Bundesliga-club zich abrupt terug.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Met zijn prestaties bij Feyenoord speelde Geertruida zich in 2023 in de kijker bij de technische staf van het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman gunde de verdediger in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk zijn eerste optreden in Oranje-shirt. Het werd een debuut om snel te vergeten. Niet alleen verloor Nederland met 4-0 in Parijs, maar zelf viel hij vlak voor tijd ook nog eens uit met een spierblessure.

Laatste update: 15 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie