Zerrouki slaat op de deur van Slot: Stengs doet open

Foto: Zerrouki slaat op de deur van Slot: Stengs doet open

Ramiz Zerrouki was de grote man op het veld bij Feyenoord tegen Lazio (3-1). De Algerijnse middenvelder weet precies waar iedereen staat en strooide met passjes om het spel snel te verleggen. Als bekroning op zijn geweldige spel in de Champions League scoorde hij ook nog op fraaie wijze. Als je de uitstekende wedstrijd van Feyenoord analyseert kan je concluderen dat de puzzel van trainer Arne Slot in elkaar aan het vallen is. Zerrouki en Calvin Stengs zijn een van de de laatste puzzelstukjes.

Analyse: Ramiz Zerrouki en Calvin Stengs passen perfect in puzzel Arne Slot

Feyenoord zette vanaf het begin druk op Lazio. De Kuip veerde al vroeg op en ging eigenlijk niet meer zitten tijdens een enerverende Feyenoord-Lazio. Ook omdat de Italianen (vooral in het begin) goed weerstand boden. De Rotterdammers konden het balletje na een paar minuten eindelijk goed rondspelen, maar door de hechte defensie breken zat er nog niet in. Pas toen Zerrouki en Mats Wieffer elkaar op het middenveld begonnen te vinden schoof Feyenoord langzaam op richting de Italiaanse zestienmeter. Stengs, op papier rechtsbuiten, had een vrije rol en vulde die geweldig in. Hij versterkte het middenveld waar nodig en maakte het veld groot op de juiste momenten. Een echte lijnenplakker is Stengs niet, maar dat wil Slot ook niet van zijn rechtsbuiten. Buitenom, binnendoor, maar vooral snel tussendoor spits Santiago Giménez vinden. De aanvaller die op wilskracht geluk afdwingt en in combinatie met zijn neusje voor het doel een doelpuntenmachine is geworden.

Met een directe pass vanuit de rechterflank vond Stengs zo Giménez. De Mexicaan worstelde zich tussen drie Lazio-verdedigers in naar voren en via de voet van een tegenstander vloog de bal over de verbouwereerde Lazio-goalie heen. Helaas stond de altijd scherpe Giménez een fractie buitenspel waardoor het vroege Feyenoord-feest niet doorging. Niet veel later was het alsnog raak voor de topspits. Wieffer, die door de aanwezigheid van Zerrouki veel beter lijkt te gaan spelen, vond de spits met een diagonale lage pass. Giménez draaide met rechts weg en haalde met links uit naar de verre hoek: 1-0. Nog voor rust was het 2-0 via het uitblinkersduo Stengs-Zerrouki. De Nederlandse international legde met rechts af op de Algerijnse international die met een harde mooie vallende bal raakschoot. Het was de ultieme bekroning van Zerrouki op een geweldige eerste Feyenoord- en Zerrouki-helft. De sublieme passer was al een grote uitblinker bij Atlético Madrid, maar door de nederlaag daar was dat een beetje naar de achtergrond gegaan. In de Eredivisie moet Zerrouki het voorlopig met invalbeurten doen. Tegen Lazio bevestigde hij zijn Europese topniveau.

Zerrouki is uiterst nauwkeurig in de passing

Want de Algerijn bleef maar doorgaan met passen en heeft een veel betere langere pass in de benen dan Wieffer. In de korte passes is de Nederlander dan weer beter. Zo vullen ze elkaar toch perfect aan al hebben ze een beetje hetzelfde profiel. In het Slot-voetbal kan je de bal niet vaak genoeg passen en daardoor valt het allemaal goed. Natuurlijk ging er ook wel iets mis in de passing. Zo begreep Zerrouki linksbuiten Igor Paixão een keer niet en schoot hij de bal prompt hard over de achterlijn. Ondanks die misser kwam de Algerijn toch tot een nauwkeurige passpercentage van 93 procent. Wieffer zat bijvoorbeeld op 81 procent en de derde middenvelder Quinten Timber op 79 procent.

In de tweede helft kwam de ook al in de eerste helft excellerende Stengs steeds beter bovendrijven. Hij dribbelde soms zo langs vier Lazio-spelers alsof ze er niet stonden. Op social media werd hij al gekscherend de ‘Neymar van Feyenoord’ genoemd. Stengs is natuurlijk veel anders dan de Braziliaanse topspeler en meer een dirigent die met zijn creatieve uitspattingen Feyenoord bij de hand kan nemen. Hij trekt naar binnen, haalt de bal op en doet er iets goeds mee. Zijn rechterbeen wordt ook steeds beter waardoor hij ook vanaf rechts de bal terug kan trekken. Samen met Zerrouki leidde hij Feyenoord naar de overwinning. De Rotterdammers gaven eerst nog wel een grote kans weg. Slot heeft namelijk de puzzel op rechtsback nog niet gevormd. Lutsharel Geertruida laat steeds vaker (en zeker in Oranje) zien dat hij beter is als rechter centrale verdediger. Bart Nieuwkoop en in de tweede helft Marcos López voldoen niet. Allebei hebben ze handen en voeten nodig om de tegenstander af te stoppen. En aanvallend is de inbreng gering. López kwam net terug van een interlandperiode waarin de Peruviaan een rode kaart pakte.

Giménez doet wat Lazio-spits achterwege laat

In 45 minuten Champions League-voetbal was hij daar ook dichtbij. Eerst was hij onoplettend bij een Lazio-counter, waardoor de Italianen konden uithalen en Justin Bijlow kon uitblinken met een redding. In de rebound had Tay Castellanos raak moeten schieten, maar zijn inzet ging hoog over. Feyenoord kwam met de schrik vrij en in de 74e minuut was het weer Zerrouki die een doelpunt inleidde. Hij verlegde weer eens heel sterk het spel van de ene naar de andere kant, waardoor uiteindelijk Timber na een pass van de ingevallen Alireza Jahanbakhsh kon intikken. Giménez stond uiteraard op de juiste plek om de rebound wél in het netje te werken. De Kuip vierde feest met Zerrouki en Stengs als hoofdrolspelers. López liet zich daarna ook nog even zien, maar dan in negatieve zin. Hij wilde zich zo graag bewijzen dat hij een domme overtreding beging in het uiterste hoekje van het strafschopgebied. Pedro schoot de penalty binnen en even hield De Kuip de adem in. Al snel kon die adem een zucht van opluchting en vreugde worden en was er zelfs tijd voor een publiekswissel van Zerrouki.

Feyenoord-uitblinker kan geluk niet op: “Dit is wéér een bevestiging”

Feyenoord-middenveld is groeiende, Zerrouki groeit het hardst

Want de Algerijnse topspeler wilde al heel lang naar Feyenoord, maar natuurlijk niet om op de bank te zitten. Ruim een jaar geleden trok Slot al aan die uitstekende passer van FC Twente. Ook in de winterstop beleven de Tukkers nukkig om uiteindelijk toch toe te geven afgelopen zomer. Feyenoord moest uiteindelijk ruim 7 miljoen euro betalen voor de Algerijnse international. Slot bleef echter lang de voorkeur geven aan zijn nieuw gevonden middenveld: Wieffer-Timber-Stengs. Zoals gezegd valt Wieffer in hetzelfde profiel als Zerrouki en bovendien heeft de Nederlandse krullenbol zich al bewezen bij Feyenoord én Oranje. Op veel vlakken zijn het bovendien dezelfde spelers. Het zijn controlerende spelers die de driehoekjes maken en het spel perfect verleggen. In de Champions League blijkt alleen dat zulke spelers zich ook perfect kunnen aanvallen en elkaar kunnen versterken. Zo zijn de verdedigende statistieken van Wieffer weer iets beter dan die van Zerrouki, waarbij vooral het aantal teruggewonnen ballen tegen Lazio opviel (9 om 4). De korte pass van Wieffer is ongeëvenaard, maar ook Zerrouki gaat daarin mee met steeds meer één keer raken. Het driehoekje is dan bijna compleet met de uitstekende passer Dávid Hancko achterin bijvoorbeeld erbij. Op Europees topniveau viel alleen Timber wat dat betreft een beetje uit de toon. Hij de minste balcontacten van alle spelers op het veld (40) en 19 van zijn 24 passes kwamen aan (79 procent).

In de Eredivisie opteerde Slot voorlopig voor Stengs op het middenveld, maar de laatste tijd basisrechtsbuiten Yankuba Minteh ligt er een paar weken uit. Dat toeval geeft de Feyenoord-trainer de ruimte om Stengs naar zijn originele positie van rechtsbuiten te halen. Met de vrijheid die Stengs daar krijgt acteert hij als een extra tien en voelt hij zich nog prettiger om de actie te maken. Ook dat zagen we al tegen Atlético en zien we bevestigd worden tegen Lazio. 3 van zijn 3 dribbels waren geslaagd en 5 van zijn 6 dieptepasses kwamen aan. Hij creëerde de meeste kansen van iedereen (7) en leverde dus 1 assist. Hij had liefst 46 balcontacten op de aanvallende helft. Het enige waar het bij hem ontbrak is het naar binnentrekken en uithalen. Als hij daar nog aan gaat het werken kan hij een dodelijke rechtsbuiten worden.

Zerrouki klaar om ook tegen ‘zijn FC Twente’ uit te blinken

Wat wel duidelijk is, dat zowel Zerrouki in zijn kracht is als aanvulling op Wieffer. En dat het duo Zerrouki-Wieffer elkaar steeds beter begint aan te voelen en elkaar versterkt. Stengs komt beter in zijn eigen kracht op rechtsbuiten. Zo vallen opeens die puzzelstukjes in elkaar en dat op het allerhoogste niveau. Slot moet er eigenlijk al uit zijn, maar toch klopt Zerrouki zo hard op de deur dat het slaan is geworden. Stengs doet ook open want hij was al vaker op het kamertje van Slot geweest. Ook in de Eredivisie moet Wieffer-Zerrouki en Stengs op rechts gaan werken. Zeker tegen de volgende tegenstander, zeker de ideale tegenstander voor Zerrouki: FC Twente.

Moet Zerrouki ook tegen FC Twente in de basis?

  • Ja, Slot kan niet meer om hem heen
  • Nee, gewoon weer de Eredivisie-variant doen
477+ Votes

Groot tacticus Sarri weet het niet meer na verlies tegen Feyenoord

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie