Goudhaantje Giménez leidt belangrijke Champions league-zege Feyenoord in

Alles wat Santiago Giménez aanraakt verandert goud. In zijn eerste Champions League-duel heeft de Mexicaanse topscorer Feyenoord met twee doelpunten aan een overwinning op Lazio geholpen (3-1). In een kolkende Kuip scoorde ook Ramiz Zerrouki en haalde de ploeg van trainer Arne Slot drie belangrijke punten met het oog op overwintering in het miljardenbal.

Verslag Feyenoord – Lazio vanuit De Kuip

Al voor de wedstrijd werd Maurizio Sarri er weer aan herinnerd waarom hij De Kuip zo’n vervelende plek vindt. Dit keer werden er geen bekers bier en urine op hem gegooid, maar de sfeer was alles behalve verwelkomend. De bus van Lazio werd bij aankomst uitgefloten en dat sfeertje werd binnen in het stadion doorgezet. Maar de Feyenoord-supporters waren niet alleen tegen Lazio, ze steunden vooral hun eigen ploeg. Na de gebruikelijke clubliederen gaf de Champions League-hymne Het Legioen nog het laatste beetje extra om van De Kuip een onneembare vesting te maken.

Feyenoord probeerde de wedstrijd open te breken met meerdere crosspasses naar Igor Paixão, maar het zorgde niet voor groot gevaar. Een voorzet van de Braziliaan kwam op het hoofd van Giménez, die net naast de paal kopte. Het halve stadion telde hem al, maar was vergevingsgezind. De spits baalde van de gemiste halve kans, maar in plaats van kritische reacties werd zijn naam gescandeerd. Het zweepte de Mexicaan meteen weer op om door te gaan en druk te zetten op de keeper.

Calvin Stengs gaf Paixão nog een paar keer de kans om voor gevaar te zorgen, maar de linksbuiten liep zichzelf vast of kon geen voorzet afleveren. Twee passes van Zerrouki bereikten Paixão ook niet, vooral de tweede poging van de middenvelder was slecht gegeven en vloog de zijlijn vloog. Lazio was al die tijd nog niet dreigend geweest voor het doel van de teruggekeerde Justin Bijlow, mede doordat Hartman een aanval knap onderschepte door op tijd in te stappen.

Giménez doet het weer

Na enkele minuten waarin er weinig gebeurde en het tempo laag was, stormde Giménez ineens één op één naar het Italiaanse doel. Na een diepe pass van Stengs frommelde de topscorer van Feyenoord de bal met een beetje geluk over doelman Ivan Provedel. De omroeper schreeuwde al door de speaker: “Hij doet het alweer” en de Feyenoord-supporters hadden Giménez’ naam al gescandeerd, maar de VAR keurde de goal af vanwege buitenspel. Niet de manier om de Feyenoord-supporters rustig te krijgen. Een fluitconcert volgde en ook de daaropvolgende beslissingen van de arbiter tegen de thuisploeg werden hem overduidelijk niet in dank afgenomen. Bij een schot van Zerrouki dat door de Italiaanse verdediging werd geblokt riep het hele stadion om hands. Het was – ook na een check van de VAR – tevergeefs, maar vanaf dat moment groeide de thuisploeg nog meer in de wedstrijd.

Giménez had niet meer dan vier minuten nodig om alsnog zijn eerste Champions League-doelpunt te maken. Na een pass van Mats Wieffer draaide de debutant in het miljardenbal slim weg van zijn directe tegenstander, om de bal daarna ogenschijnlijk makkelijk in de hoek te mikken. Zo’n doelpunt mogen we onderhand wel een typische Giménez-goal noemen. Geluk zal het niet meer zijn. Zijn eerste Champions League moest er vanavond natuurlijk van komen. Zelf dankte Giménez God op zijn knieën voor dit nieuwe hoogtepunt. De Kuip bedankte hem.

Uitblinker Zerrouki verdubbelt de marge

Na de 1-0 van Feyenoord kreeg ook Lazio de eerste grote kans via een kopbal van Luis Alberto, maar die kon makkelijk gepakt wordend door Bijlow. Zerrouki schoot nog eens naast en Paixao liep zichzelf nog eens vast. De twee zaten niet heel lekker in de wedstrijd, maar Zerrouki maakte in de blessuretijd van de eerste helft een hoop goed. De middenvelder, die speelde door een blessure van Yankuba Minteh, kreeg de bal van Stengs en bracht Feyenoord met een fraai schot op 2-0. Net als tegen Atlético Madrid, toen hij wel uitblonk met goed spel, wist hij toch zijn stempel op de wedstrijd te drukken.

In het begin van de tweede helft miste Feyenoord twee kansen om de voorsprong nog groter te maken. Stengs schoot voorlangs en Paixão schoot vrij voor het Italiaanse doel hoog over. Daarna was ook Lazio dichtbij een doelpunt. Valentín Castellanos kon van dichtbij op doel schieten, maar reageerde niet alert genoeg op een rebound en schoot hoog over. Feyenoord bleef op 2-0 staan en Bijlow liet even zien hoeveel vertrouwen hij had in een overwinning en kapte nonchalant een drukzettende aanvaller uit.

Giménez doet het wéér

Een kwartier voor tijd verzekerde Giménez Feyenoord van de overwinning. Nadat een schot van Quinten Timber werd geblokt door Provedel stond de Mexicaan weer op de goede plek om te scoren. Zijn werk zat erop en hij werd in de 78ste minuut gewisseld. Onder een luid applaus verliet Santi het veld, tot frustratie van een Lazio-verdediger die het allemaal te lang vond duren. Ook Sarri zal weer kunnen zeuren over de supporters van Feyenoord en de scheidsrechter, die strooide met gele kaarten voor Lazio-spelers en een Feyenoord onterechte en doeltrap gaf. Het nog even goedgemaakt met een penalty voor de uitploeg, die werd benut voor Pedro Rodríguez, maar het kon niemand in De Kuip iets schelen. De punten bleven in Rotterdam, mede door een aantal goede reddingen van Bijlow op het eind.