Denemarken weet wel raad met Oranje-beul Tsjechië

Waar het Nederlands elftal roemloos uitgeschakeld werd op het EK door Tsjechië, wist Denemarken op zaterdagavond wel raad met die tegenstander. De Denen wonnen in Baku met 1-2 en spelen in de halve finale van het toernooi tegen Engeland of Oekraïne.

De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand schoot in het Baku Olympic Stadium uit de startblokken en kwam in een mum van tijd op een 0-1 voorsprong. Na ongeveer vijf minuten spelen kregen de Denen een hoekschop… en Thomas Delaney kon vogeltje vrij inkoppen. Doelman Tomás Vaclík probeerde het doelpunt nog te verijdelen met een snoekduik, maar de keeper van het Spaanse Sevilla was kansloos.

Denemarken was in de openingsfase véél sterker dan Tsjechië en vlak na de 0-1 werd het ook bijna 0-2. Mikkel Damsgaard brak door en tikte de bal langs Vaclík, maar vlak voor de lijn werd zijn poging toch nog onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant van het veld kreeg Tomás Soucek een aardige mogelijkheid, maar zijn kopbal verdween naast het doel van keeper Kasper Schmeichel.

Nog voor rust werd de marge echter tóch naar twee getild: EK-uitblinker Joakim Maehle gaf schitterend voor en Kasper Dolberg maakte de 0-2. Vlak na de pauze werd het weer spannend, want Patrik Schick maakte zijn vijfde doelpunt van het toernooi. De Tsjechen gingen er meer en meer in geloven en het doel van Schmeichel werd behoorlijk onder vuur genomen. Denemarken antwoordde met counters, die behoorlijk gevaarlijk werden. Maehle kreeg dé kans op de 1-3, maar hij stuitte op Vaclík, waar hij de bal eigenlijk af had moeten geven. Zijn misser werd echter niet afgestraft door Tsjechië.

Scoreverloop: 0-1 (5′) T. Delaney, 0-2 (42′) K. Dolberg, 1-2 (49′) P. Schick