Ajax slaat in crisis de grootste prioriteit over

Foto: Ajax slaat in crisis de grootste prioriteit over

Het is crisis in Amsterdam, zo moge duidelijk zijn. En in zo een periode gaat zo ongeveer alles mis wat er mis kan gaan. Zo kwam Ajax vrijdagavond met het nieuws naar buiten dat Klaas-Jan Huntelaar voorlopig afwezig is vanwege een burn-out. Het is het zoveelste bewijs dat de huidige organisatie flink op de schop zal moeten gaan. Een nieuwe technisch directeur is daarbij noodzakelijk.

Opinie: Positie van technisch directeur groot probleem bij Ajax

Twee jaar geen sterke, technische man in de directie: het zou elke grote, Europese topclub fataal worden. Ajax dreigt naar zo’n situatie te gaan. In de eerste maanden van 2022 kwamen de Amsterdammers met het nieuws naar buiten dat Marc Overmars het veld moest ruimen. Niet omdat hij steken liet vallen in zijn werk, maar aangezien hij grensoverschrijdend gedrag vertoonde in de richting van de vrouwen binnen de organisatie. Het was een volkomen legitiem besluit. Tegelijkertijd had Ajax intern overduidelijk nooit gerekend op een dergelijk scenario en waren de mogelijkheden voor de opvolging van Overmars zeer beperkt.

De club kwam daarom met een tijdelijke oplossing door Huntelaar met Gerry Hamstra verantwoordelijk te maken voor het transferbeleid. Het was de eerste kapitale fout die Ajax sinds jaren in technisch opzicht maakte. Waar Huntelaar net zijn kicksen aan de wilgen had gehangen en juist stage wilde lopen bij Overmars, om te onderzoeken of het vak wat voor hem kon zijn, was Hamstra simpelweg te licht voor een dergelijke functie. Het zorgde voor de catastrofale transferzomer in 2022, waarin het duo er niet in slaagde om een stabiel team neer te zetten waarmee Alfred Schreuder voor het kampioenschap kon strijden.

Ondertussen werkte Ajax hard aan een nieuwe technisch directeur en kwam het bij Julian Ward terecht, maar de man uit Liverpool trok zich op het laatste moment terug. De vervolgstap weet iedereen: de directie, met Maurits Hendriks voorop, kwam met ‘skileraar’ Sven Mislintat op de proppen. Een Duitser die bij grote clubs als Borussia Dortmund en Arsenal had gewerkt, al had hij nooit een grote rol binnen de organisatie. Bovendien lukte het hem bij vrijwel geen enkele werkgever om een langdurige samenwerking aan te gaan. Op dat moment moest er bij Ajax eigenlijk een belletje rinkelen, maar dat deed het niet.

Na het duel met Feyenoord werd Mislintat ontslagen. Niet alleen zit het daardoor met een vacante positie die nog altijd moet worden opgevuld, ook heeft het met Maurice Steijn als hoofdtrainer een selectie die hoogstens met de subtop van de Eredivisie kan meestrijden. Het is Ajax-onwaardig. En dus lijkt het momenteel meer dan verstandig dat er zo snel mogelijk een nieuwe technische man naar de club komt die zich stort op het eerste team en al in de winterstop de transfermarkt opgaat om het seizoen van Ajax, dat nog altijd zestiende staat in de Eredivisie, enigszins te redden door enkele aankopen te doen.

Prioriteiten moeten in Amsterdam snel verlegd worden

Het heeft bij Ajax ogenschijnlijk echter nauwelijks een prioriteit. Louis van Gaal en Michael van Praag, respectievelijk adviseur en voorzitter van de raad van commissarissen, reisden deze week af naar Alkmaar om toekomstig algemeen directeur Alex Kroes eerder naar de club te halen. Het is een uitstekend streven van de twee clubmensen. Kroes kan in zijn rol rust brengen in de gehele organisatie en deze op poten zetten. Tegelijkertijd lijkt de functie van technisch directeur opnieuw een ondergeschoven kindje te worden. Van Gaal heeft momenteel op technisch beleid dan wel alle touwtjes in handen, maar aan wie moet hij verantwoording afleggen als het misgaat? Juist, aan niemand.

Hoewel Van Gaal waanzinnig veel kennis in huis heeft en Ajax in haar handjes mag knijpen dat het een man als hem terug in de club heeft, kan het niet zo zijn dat hij, zonder een serieuze positie in de vereniging in te vullen, Steijn op straat zou zetten. Daar is simpelweg een technisch directeur voor nodig, die zich eveneens richt op de lange termijn. Er lijken op de markt voldoende opties voorradig, waaronder de veelgehoorde naam van Jordi Cruijff. Bij dergelijke namen bestaat geen twijfel of ze verstand van voetbal hebben: dat hébben ze namelijk gewoon. Het enige wat rest is een telefoontje naar een van hen. Voorlopig staat het hoofd van Ajax daar echter niet naar.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Zijn de problemen bij Ajax binnen twee jaar verholpen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1054+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:08
3+
Arsenal schiet uit slof en helpt PSV, spectaculaire comeback Inter
22:48
3+
Matchwinner Pepi dankbaar: “Ik leer elke dag van Luuk”
22:33
124+
Aangeslagen Ramos: “Gevoelige nederlaag door rode kaart”
22:14
133+
Bosz kon ogen niet geloven: “We zaten totaal niet in de wedstrijd”
22:01
15+
Prachtige treffers van spelers in vorm helpen Real aan voorsprong
21:44
237+
Champagne kan ontkurkt worden bij PSV: Arsenal op weg naar monsterzege
21:25
92+
Hoofrollen Ziyech en Onana bij ineenstorting United in Istanbul
21:15
460+
Wereldwijde verbazing over ‘bizarre’ PSV’er: ‘Wát?’
21:06
94+
‘Gigantisch drama voor André Onana na CL-ramp’
21:04
105+
‘Bosz zorgde met wissels voor wonder van Sevilla’
20:59
97+
‘Sevilla-PSV heeft grote gevolgen’
20:44
0+
Veerkrachtig PSV herrijst uit as in Sevilla: prachtige zege na 2-0 achterstand
20:15
58+
PSV lijkt kansloos door tweede tegentreffer
19:51
297+
Dubbel drama voor Lozano in Sevilla
19:44
219+
‘Sla clown bij Sevilla-PSV op zijn muil’
19:35
139+
Corruptie bij Sevilla-PSV? “Dit is heel vermoeiend!”
19:18
32+
Oudgediende Ramos zet Sevilla op voorsprong tegen PSV
19:05
19+
PSV treft oudste ploeg ooit in CL: “Ons voordeel mee doen”
18:44
884+
‘Bizar bedrag voor Steven Bergwijn’
18:11
592+
‘Ajax-flop maakt bliksemtransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie