‘Ajax moet meer inzetten op eigen jeugd’

Foto: ‘Ajax moet meer inzetten op eigen jeugd’

Hans Westerhof stelt dat het voor clubs enorm lastig om de juiste balans te vinden tussen het kopen van spelers en het overhevelen van eigen jeugdspelers. Volgens Westerhof heeft Ajax de laatste tijd te weinig ingezet op eigen jeugdspelers. De aanstelling van John Heitinga biedt wat dat betreft enig perspectief, die tegen SC Cambuur drie jonge talenten minuten liet maken.

“Overhevelen of kopen is één van de lastigste dingen voor een club”, stelt Westerhof in gesprek met het Algemeen Dagblad. Bij eigen jeugd draait het vooral om hoe ze zich mentaal houden nu steeds meer op ze afkomt en ze altijd een terugslag krijgen. Wat dan? Even uit de wind, terug naar de beloften, verhuren?”

Het mentale aspect is volgens Westerhof dan ook belangrijk, die wijst op zijn Ajax-periode waar spelers als Andy van der Meijde, Brutil Hosé en Kevin Bobson golden als grote talenten. “Zij waren in de A1 goed voor wel honderd goals, maar alleen de eerste redde het. Technisch is het vaak dik in orde, maar ze moeten vooral mentaal sterk in de schoenen staan.”

Eigen jeugd gaat voor

Ajax was de afgelopen jaren druk bezig met het binnenhalen van nieuwe (talentvolle) spelers, maar Westerhof vindt dat de eigen jeugd altijd voorrang moet krijgen. “Ik zegt niet dat dat niet is gebeurd”, waarna Westerhof een voorbeeld aanhaalt. “Jong Ajax had pas twee Mexicaanse verdedigers op proef. Dat team van Pachuca had betere spelers, maar de uitleg was dat Ajax verdedigers voor over drie jaar wil klaarstomen. Zo ver vooruit kunnen kijken, is heel knap. Zeker Mexicanen hebben meer tijd nodig om te wennen aan klimaat en cultuur. Van Guti (PSV, red.) en Edson Álvarez weet ik bijvoorbeeld dat ze aanvankelijk in Nederland doodongelukkig waren.”

Met de aanstelling van Heitinga, die zelf ook de jeugdopleiding doorliep en er jeugdtrainer was, lijken meer Ajax-talenten nu de kans te krijgen. Tegen Cambuur mochten dan ook al enkele talenten aan het grote werk ruiken. “Dat doet hij meteen goed. Al had hij dit tegen AZ of Feyenoord waarschijnlijk niet gedaan”, waarmee Westerhof een kleine kanttekening plaatste.”

Wint Ajax met 1-2 van FC Twente?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Deel jij de mening van Westerhof?

  • Ja, eigen jeugd moet altijd voorrang krijgen
  • Nee, als een gekochte speler beter is moet die spelen
428+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie