VfB Stuttgart

Stuttgart

Prijzenkast

bundesliga logo

5x landskampioen

2x Tweede Bundesliga

3x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

Het laatste nieuws over VfB Stuttgart

VfB Stuttgart is een Duitse voetbalclub uit Stuttgart. Thuiswedstrijden van Die Schwaben worden afgewerkt in de MHPArena Stuttgart.

  • VfB Stuttgart werd opgericht in 1893
  • De MPHArena is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Schwaben’
  • VfB Stuttgart won vijf landstitels
  • De DFB-Pokal staat driemaal in de prijzenkast

Worsteling na succesjaren

VfB Stuttgart werd op 9 september 1893 vanuit hotel Zum Becher opgericht als Stuttgart FV 93. In de beginjaren domineerde rugby als populairste sport, maar uiteindelijk nam voetbal de overhand. De club besloot zich in 1909 bij de Süddeutschen Fußballverband aan te sluiten. In de B-klasse wist men ten koste van Kronen-Club Cannstatt de titel te bemachtigen, maar in de eindronde om play-offs bleek FV Zuffenhausen een maatje te groot.

In april 1912 fuseerden Stuttgart FV 93 en Kronen-Club Cannstatt. De fusieclub kreeg meteen de mogelijkheid om te promoveren naar de Südkreisliga en pakte deze mogelijkheid ten koste van 1. FC Mühlburg 1905 (1-0). Men beleefde een stroeve start in de hoogste klasse van Zuid-Duitsland. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog hielp daarbij evenmin. Het aantal leden groeide weliswaar, maar een kleine honderd man overleefde deze jaren niet.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het Zuid-Duitse voetbal hergestructeerd. VfB Stuttgart kwam terecht in de Württembergse competitie, dat later werd samengevoegd met de competitie van Baden. Zowel in 1927 als 1930 wist men het lokale kampioenschap binnen te slepen. Die Schwaben kwalificeerden zich daarmee voor de eindronde van Zuid-Duitsland, maar daarin speelde de club geen rol van betekenis.

De Tweede Wereldoorlog

In 1933 kwam de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, aan de macht in Duitsland. Het nieuwe regime besloot de Duitse voetbalstructuur om te gooien door de zogeheten Gauliga’s in te voeren. VfB Stuttgart kwalificeerde zich dat jaar voor de Gauliga Württemberg. Joodse leden waren niet langer welkom, maar de club profiteerde van de steun van de NSDAP. Het nieuwe stadion werd tot 1945 zelfs vernoemd naar de toenmalige leider van Nazi-Duitsland. Stuttgart won zowel in 1935, 1937, 1938 als 1943 de Gauliga-titel.

Het kampioenschap in de Gauliga Württemberg volstond voor deelname aan de Duitse eindronde. In 1935 reikte VfB Stuttgart meteen tot de finaleronde, maar de eerste landstitel bleef uit door toedoen van Schalke 04 (4-6). Na 54 minuten leidde de club uit Gelsenkirchen al met 0-4. Doelpunten van Otto Bökle (tweemaal), Enrich Koch en Willi Rutz brachten de spanning toch nog enigszins terug. Tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog wist Stuttgart deze prestatie niet te evenaren.

Fans van VfB Stuttgart (Pro Shots)

Glorietijdperk

Na de Tweede Wereldoorlog werden alle sportverenigingen in Duitsland ontbonden. De Gauliga’s verdwenen eveneens en maakten plaats voor een vijftal Oberliga’s. Na de heroprichting veroverde VfB Stuttgart in het seizoen 1945-1946 meteen de titel in de Oberliga Süd, maar voor een Duitse eindronde bleek het nog te vroeg. In het restant van de jaren veertig eindigde men slechts in de subtop. Stuttgart keerde aan het begin van de vijftiger jaren evenwel terug in de top van het klassement.

VfB Stuttgart mocht in 1950 als runner-up deelnemen aan de eindronde van Duitsland. De club schreef voetbalgeschiedenis door Kickers Offenbach in de finale met 2-1 te verslaan. Het team van Georg Wurzer leidde dankzij Erwin Läpple en Walter Bühler al na 27 minuten met 2-0. In 1952 kroonde men zich opnieuw tot landskampioen door 1. FC Saarbrücken in de finale met 3-2 te verslaan.

Niet alleen in competitieverband liet VfB Stuttgart zich gelden in de jaren vijftig. Die Schwaben veroverden ook de DFB-Pokal van 1954 en 1958. De eerste bekertriomf werd behaald door 1. FC Köln met 1-0 te verslaan. In de verlenging maakte Erwin Waldner het verschil. Vier jaar later had men opnieuw een verlenging nodig om Fortuna Düsseldorf op de knieën te dwingen: 4-3. Lothar Weise mocht zich ditmaal matchwinner noemen.

De eerste Bundesliga-jaren

Het seizoen 1962-1963 stond in het teken van kwalificatie voor de Bundesliga. Alleen de beste vijf clubs van de Oberliga Süd promoveerden naar deze nieuwe divisie, maar VfB Stuttgart moest genoegen nemen met een zesde plaats. Men had echter het geluk dat er slechts één club per stad mocht deelnemen aan de Bundesliga. Bayern München mocht door toedoen van 1860 München niet deelnemen. Ten koste van Kickers Offenbach (evenveel punten) ging Stuttgart er met dit ticket vandoor.

VfB Stuttgart beschaamde het vertrouwen niet en eindigde het seizoen 1963-1964 als vijfde in de Bundesliga. De daaropvolgende seizoenen verliepen een stuk moeizamer. Het team daalde af naar de middenmoot van Duitsland, totdat men in 1975 voor het eerst degradeerde. Het verschil met Werder Bremen, dat zich wel veilig wist te spelen, bedroeg maar één punt. De club had twee seizoenen nodig om als kampioen van de Tweede Bundesliga Süd een comeback af te dwingen in de hoogste klasse.

De derde en vierde landstitel

VfB Stuttgart beleefde een voortreffelijke comeback door tussen 1978 en 1983 vrijwel alle seizoenen bij de eerste vier te eindigen. In 1979 draaide de club zelfs mee in de titelstrijd, maar Hamburger SV bleek nipt te sterk (één punt verschil). Het welverdiende derde kampioenschap werd in het seizoen 1983-1984 alsnog een feit. HSV, Borussia Mönchengladbach, Bayern München en Werder Bremen eindigden weliswaar binnen een marge van drie punten, maar Stuttgart wist voor het eerst een Bundesliga-titel binnen te slepen.

Na het kampioenschap eindigde VfB Stuttgart een aantal seizoenen in de middenmoot van de Bundesliga. In 1986 bereikte men nog wel de bekerfinale, maar de sterrenformatie van Bayern München bleek een maatje te groot: 2-5. Langzaam maar zeker maakte de club weer stappen op de ranglijst. In 1992 werd deze ontwikkeling beloond met de vierde landstitel. Met Fritz Walter als topschutter wist Stuttgart concurrent Borussia Dortmund op basis van doelsaldo achter zich te houden.

VfB Stuttgart veroverde in 1993 eveneens de DFL-Supercup. Vier jaar later volgde een nieuw hoogtepunt door de DFB-Pokal opnieuw naar de deelstaat Baden-Württemberg te brengen. Giovane Élber besliste de bekerfinale tegen Energie Cottbus middels twee doelpunten. In de Bundesliga maakte de club ondertussen een wisselvallige indruk. Dit leidde in 2001 zelfs bijna tot degradatie, maar de vijftiende plaats volstond om de gevarenzone te ontwijken.

Het vijfde kampioenschap

Na de ontsnapping van 2001 wist VfB Stuttgart zich behoorlijk te herstellen. Twee jaar later eindigde de club zelfs als tweede, al was het verschil met kampioen Bayern München gigantisch (zestien punten). In 2007 kroonden Die Schwaben zich alsnog tot landskampioen door Schalke 04 voor te blijven. Spelers als Timo Hildebrand, Thomas Hitzlsperger, Sami Khedira, Cacau en Mario Gómez behoorden tot de sterspelers van dit team. Armin Veh stond als hoofdtrainer aan het roer.

VfB Stuttgart verloor zowel in 2007 als 2013 de finale van de DFB-Pokal. In 2014 ontsnapte de club ternauwernood aan degradatie onder leiding van interim-trainer Huub Stevens. Succestrainer Veh keerde vervolgens terug op het oude nest, maar hij sneuvelde al na een aantal seizoenen. Het bestuur besloot andermaal een beroep te doen op de Nederlandse trainer om lijfsbehoud voor elkaar te krijgen. Stevens herhaalde zijn kunstje door op de laatste speeldag met 1-2 te winnen bij SC Paderborn 07.

Sportieve dip duurt voort

Zonder Stevens wist VfB Stuttgart het noodlot niet nogmaals buiten de deur te houden. In 2016 degradeerde de club na een verblijf van 39 seizoenen uit de Bundesliga. Het team toonde veerkracht door meteen terug te keren als Tweede Bundesliga-kampioen en een daaropvolgende zevende plaats, maar in 2019 volgde een nieuwe afdaling. De uitdoelpuntenregel bleek fataal in de play-offs. Over twee duels bleek traditieclub 1. FC Union Berlin de sterkste: 2-2 thuis, 0-0 uit.

Opnieuw had VfB Stuttgart maar één seizoen nodig om de Bundesliga-status te herstellen. Ook nu keerde men sterk terug door in het linkerrijtje te eindigen (negende), maar daarna kwam de klad weer in de prestaties. Na de vijftiende plaats van 2022 hadden Die Schwaben in 2023 zelfs de play-offs nodig om het vege lijf te redden. Hamburger SV kreeg over twee duels een pak slaag: 6-1.

VfB Stuttgart scoort tegen Hamburger SV
VfB Stuttgart slaat toe in de play-offs tegen Hamburger SV (Pro Shots)

Rivaliteit

De Stuttgarter Kickers zijn de aartsrivaal van VfB Stuttgart. Vanaf de jaren negentig verdwenen de stadsderby’s echter, waardoor de Baden-Württemberg-Derby tegen Karlsruher SC en de Süd Derby tegen Bayern München meer lading kregen.


Europees voetbal

VfB Stuttgart debuteerde in de jaren zestig als deelnemer aan de Jaarbeursstedenbeker op het Europese strijdtoneel. Door toedoen van Dunfermline Athletic, Burnley en Napoli bleek de tweede ronde het hoogst haalbare in die periode. Het UEFA Cup-debuut van het seizoen 1973-1974 verliep daarentegen een stuk beter. Onderweg wisten de Duitsers clubs als Dinamo Kiev en Vitória Setúbal uit te schakelen, maar een finaleplaats werd geblokkeerd door toedoen van Feyenoord.

In het seizoen 1979-1980 bereikte VfB Stuttgart opnieuw de laatste vier van de UEFA Cup. De uitdoelpuntenregel bleek fataal in het onderonsje met Borussia Mönchengladbach, maar negen jaar later lukte het dan toch om de finale te bereiken. Over twee wedstrijden bleek Napoli nipt te sterk. In 1999 wist men dan toch de UEFA Cup te veroveren door af te rekenen met AJ Auxerre (1-1 thuis, 0-2 uit). Die Schwaben namen daarmee revanche voor de verloren Europacup II-finale tegen Chelsea van een jaar daarvoor.

VfB Stuttgart won in 2002 de Intertoto Cup ten koste van Lille OSC. In de hoofdtoernooien speelde men in de 21ste eeuw echter een bijrol door steevast vroegtijdig te worden uitgeschakeld. De achtste finale bleek het hoogst haalbare voor het team, dat in het seizoen 2003-2004 wel de groepsfase van de Champions League wist te overleven.

Balans tegen Nederlandse clubs

VfB Stuttgart speelde vooralsnog elf officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Duitsers wonnen vijfmaal speelden tweemaal gelijk en verloren viermaal. Feyenoord is de absolute ervaringsdeskundige met acht onderlinge wedstrijden. FC Groningen (tweemaal) en sc Heerenveen fungeerden eveneens als tegenstander.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van VfB Stuttgart gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Khalid Boulahrouz2008-2012
Mohamed Sankoh2021-heden
Frank Verlaat1995-1999

Verschillende Nederlanders stonden als hoofdtrainer voor de groep in Stuttgart. Een overzicht:

NaamPeriode
Arie Haan1987-1990
Jos Luhukay2016
Huub Stevens2014-2015

Het stadion

De MHPArena Stuttgart is sinds 1933 de thuisbasis van VfB Stuttgart. Het stadion stond in de beginjaren (tot 1945) bekend als de Adolf Hitler Kampfbahn. Het onderkomen van Die Schwaben heeft sinds de Tweede Wereldoorlog verschillende naamsveranderingen doorgemaakt, waaronder Neckarstadion, Gottlieb-Daimler-Stadion en Mercedes-Benz Arena. Vroeger vonden er ook atletiekwedstrijden plaats, maar sinds de renovatie van 2011 fungeert dit complex louter als voetbalstadion.

Op dit moment biedt de MPHArena Stuttgart plaats aan 60.441 toeschouwers. Het stadion fungeerde meermaals als decor voor EK- en WK-wedstrijden. Daarnaast vonden er twee Europacup I-finales plaats, waaronder die tussen PSV en Benfica in 1988. De Eindhovense club won de voorloper van de Champions League destijds vanaf de strafschopstip.


Veelgestelde vragen over VfB Stuttgart

Wanneer is VfB Stuttgart opgericht?

Op 9 september 1893

Wat is het adres van de MHPArena Stuttgart?

MHPArena Stuttgart
Mercedesstraße 87, 70372 Stuttgart
Duitsland

Wat is de capaciteit van de MHPArena Stuttgart?

60.441 plaatsen

Wat is de website van VfB Stuttgart?

Klik hier om VfB Stuttgart online te bezoeken

Waar kan ik VfB Stuttgart vinden op sociale media?

VfB Stuttgart is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 2 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie