VfL Wolfsburg

Wolfsburg

Prijzenkast

bundesliga logo

1x landskampioen

1x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

Het laatste nieuws over VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg is een Duitse voetbalclub uit Wolfsburg. Thuiswedstrijden van Die Wolfe worden afgewerkt in de Volkswagen Arena.

  • VfL Wolfsburg werd in 1938 opgericht
  • De Volkswagen Arena is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Wölfe’
  • VfL Wolfsburg won de landstitel van 2009
  • Ook de DFB-Pokal staat in de prijzenkast

Onlosmakelijk verbonden aan Wolfsburg

In 1938 werd de stad Wolfsburg gesticht door woningen te bouwen voor arbeiders van de nieuwe Volkswagenfabriek. Datzelfde jaar ontstond ook de eerste voetbalclub: BSG Volkswagenwerk Stadt des KdF-Wagen. Dit team speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Gauliga Osthannover. Na het beëindigen van de oorlog werden alle Duitse sportorganisaties ontbonden. Op 12 september 1945 werd er een nieuwe club opgericht onder de naam VSK Wolfsburg.

De nieuwe voetbalclub introduceerde de clubkleuren groen-wit. In het oprichtingsjaar ontstond er meteen een probleem doordat vrijwel de complete selectie overstapte naar 1. FC Wolfsburg. Josef Meyer bleef als enige selectiespeler over, maar hij stond samen met Willi Hilbert aan de basis van het samenstellen van het nieuwe VfL Wolfsburg. Volkswagen schaarde zich achter dit team, dat ook permissie kreeg om gebruik te maken van het stadion van de autofabrikant.

Promotie naar de Oberliga

VfL Wolfsburg behaalde een aantal kampioenschappen op amateurniveau. In 1954 wist de club dankzij een 2-1 overwinning op Heider SV door te stoten naar de hoogste klasse van Duitsland: de Oberliga Nord. Omringd door clubs als Hamburger SV , Werder Bremen, Hannover 96, Eintracht Braunschweig, FC St. Pauli, VfL Osnabrück en Holstein Kiel eindigde men in het debuutseizoen als veertiende. Deze positie volstond ternauwernood voor lijfsbehoud.

In de twee daaropvolgende seizoenen eindigde VfL Wolfsburg andermaal als veertiende. Die Wolfe wisten in 1958 op te klimmen naar de elfde plaats, maar een jaar later degradeerde men alsnog uit de Oberliga Nord. De DFB introduceerde in 1963 een nieuwe hoogste klasse in het Duitse voetbal: de Bundesliga. De oprichting van deze competitie viel samen met de promotie van Wolfsburg, waardoor men zich mocht meten in de Regionalliga Nord (tweede niveau).

VfL Wolfsburg-sjaal
Een fan toont een VfL Wolfsburg-sjaal (Pro Shots)

Promoties na bescheiden jaren

VfL Wolfsburg speelde tussen 1975 en 1992 hoofdzakelijk op het derde niveau van Duitsland. Pas aan het einde van de jaren tachtig kreeg de club weer kleur op de wangen door mee te draaien in de top van de ranglijst. In 1991 kroonde men zich tot kampioen, maar in de eindronde werd dit niet bekroond met promotie. Wolfsburg raakte echter niet in de war en plaatste zich in 1992 opnieuw voor de eindronde. In een groep met FSV Zwickau, FC Berlin en 1. FC Union Berlin was men ditmaal wel succesvol.

De terugkeer in de Tweede Bundesliga gaf VfL Wolfsburg vertrouwen. In 1995 wist men zelfs de finale van de DFB-Pokal te bereiken, maar Borussia Mönchengladbach bleek met 0-3 te sterk. Twee jaar later zorgde de voetbaltrots van Volkswagen voor een nieuwe primeur: promotie naar de Bundesliga. Een tweede plaats achter 1. FC Kaiserslautern volstond voor de manschappen van Willi Reimann.

Debuut in de Bundesliga

VfL Wolfsburg debuteerde op 2 augustus 1997 met een 0-1 overwinning op Hansa Rostock in de Bundesliga. Roy Präger maakte vlak voor tijd het enige en dus winnende doelpunt. Met een veertiende plaats wist de nieuwkomer zich te handhaven in de hoogste divisie. Het seizoen 1998-1999 verliep zelfs nóg florissanter. Onder leiding van trainer Wolfgang Wolf maakte de club in de laatste speelronde zelfs nog kans op een Champions League, maar door de 6-1 nederlaag bij MSV Duisburg resteerde ‘slechts’ een zesde plaats.

Na het Bundesliga-debuut vestigde VfL Wolfsburg zich vooral in de middenmoot van Duitsland. In 2006 en 2007 moest de club zelfs strijden om lijfsbehoud, maar tweemaal een vijftiende plaats bleek voldoende om uit de gevarenzone te blijven. Na dit seizoen besloot het bestuur om Felix Magath aan te stellen als nieuwe hoofdtrainer. Onder zijn leiding bloeide de Wolfsburg-selectie weer op. Dit leidde in 2008 meteen in een vijfde plaats.

Kampioen van Duitsland

VfL Wolfsburg wist de stormachtige ontwikkeling door te trekken in het seizoen 2008-2009. Met smaakmakers als Grafite, Edin Dzeko en Zvjezdan Misimovic wist men Bayern München te verrassen in de titelstrijd. Het eerstgenoemde duo maakte allebei meer dan 25 Bundesliga-treffers, waar laatstgenoemde een recordaantal assists noteerde. Magath besloot na deze historische prestatie af te zwaaien als hoofdtrainer. Hij werd opgevolgd door Armin Veh, maar begin 2010 werd hij alweer ontslagen vanwege de teleurstellende prestaties.

In de zomer van 2010 haalde VfL Wolfsburg in Steve McClaren een nieuwe trainer in huis. De Engelsman had FC Twente naar de landstitel geloodst, maar in Duitsland wist hij het niet lang vol te houden. Het was uiteindelijk Magath die in de rol van hoofdtrainer/technisch directeur voor lijfsbehoud zorgde (vijftiende). De teruggekeerde succestrainer kreeg de ruimte om een nieuw succesteam te ontwikkelen, maar slaagde niet in deze missie. In 2012 verliet hij de club permanent.

Bekerwinnaar met De Bruyne

Onder leiding van Dieter Hecking hervond VfL Wolfsburg het zelfvertrouwen. Met spelers als Luiz Gustavo, Kevin De Bruyne, Ivan Perisic, André Schürrle en Bas Dost won de club in 2015 de DFB-Pokal. Enkele maanden na de 3-1 overwinning op Borussia Dortmund wist men eveneens de DFL-Supercup te winnen ten koste van Bayern München (na strafschoppen). De zomer werd echter in mineur afgesloten: sterspeler De Bruyne vertrok naar Manchester City, dat daar wel een recordbedrag voor Wolfsburg-begrippen voor neertelde (75 miljoen euro).

VfL Wolfsburg sloot het seizoen 2014-2015 af met een tweede plaats in de Bundesliga. De volgende seizoenen verliepen uitermate stroef. Zowel in 2017 als 2018 eindigde de club zelfs als zestiende, waardoor men werd veroordeeld tot de play-offs om promotie/degradatie. Respectievelijk Eintracht Braunschweig en Holstein Kiel konden de Bundesliga-status van Die Wolfe niet beëindigen.

Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg)
Kevin De Bruyne met de DFB-Pokal (Pro Shots)

Wisselvallige jaren

Langzaamaan toonde VfL Wolfsburg tekenen van herstel. Trainer Oliver Glasner leidde de club in 2021 zelfs naar de vierde plaats in de Bundesliga. Hij verdiende die zomer een overstap naar Eintracht Frankfurt, waar Mark van Bommel de kans kreeg om het stokje over te nemen. De voormalig PSV-trainer beleefde een prima competitiestart, maar nadien ontstond een forse dip. Wolfsburg werd bovendien uit de DFB-Pokal gegooid door een administratieve misser, waardoor Van Bommel al in oktober sneuvelde.

Zonder de voormalig Oranje-international besloot VfL Wolfsburg het seizoen 2021-2022 als twaalfde. Het volgende seizoen verliep iets beter met een achtste plaats.

Micky van de Ven juicht namens VfL Wolfsburg (Pro Shots)

Rivaliteit

Hannover 96 is de aartsrivaal van VfL Wolfsburg. Onderlinge wedstrijden worden soms betiteld als de Niedersachsenderby, hoewel die benaming eigenlijk voorbehouden is aan de clash tussen Hannover 96 en Eintracht Braunschweig. Ook Werder Bremen is een rivaal.


Europees voetbal

VfL Wolfsburg debuteerde in het seizoen 1999-2000 op het Europese strijdtoneel. In de UEFA Cup wonnen de Duitsers van Debreceni VSC en Roda JC, maar in de derde ronde bleek Atlético Madrid een maatje te groot. De club probeerde in de daaropvolgende seizoenen opnieuw een Europees ticket te bemachtigen door deel te nemen aan de Intertoto Cup. In 2003 sneuvelde deze droom in de finale, waar in andere jaren de halve finale het eindstation bleek.

Pas in het seizoen 2008-2009 keerde VfL Wolfsburg terug in een Europees hoofdtoernooi. Mede dankzij een 5-1 zege op sc Heerenveen en een 2-2 gelijkspel bij AC Milan overleefde men de groepsfase van de Europa League, maar in de derde ronde bleek Paris Saint-Germain te sterk. Als landskampioen wist men in 2009 de groepsfase van de Champions League af te sluiten als nummer drie, waarna men in de Europa League werd gestuit door Fulham (kwartfinale).

VfL Wolfsburg bereikte zowel in het seizoen 2014-2015 (Europa League) als 2015-2016 (Champions League) de laatste acht. Respectievelijk Napoli en Real Madrid dwarsboomden groter succes. Die Wolfe waren nadien nog te bewonderen in de Europa League en de Champions League, maar onvergetelijke wedstrijden leverde dat niet op.

Balans tegen Nederlandse clubs

VfL Wolfsburg speelde vooralsnog vijf officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Duitsers wonnen drie wedstrijden, speelden één keer gelijk en verloren eveneens één keer. Roda JC en PSV fungeerden tweemaal als tegenstander, waar sc Heerenveen de overige ontmoeting opeiste.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van VfL Wolfsburg gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Riechedly Bazoer (2017-2019)Tommie van der Leegte (2006-2007)
Jeffrey Bruma (2016-2021)Henk van Meteren (1975-1977)
Bas Dost (2012-2016)Micky van de Ven (2021-2023)
Kevin Hofland (2004-2007)Paul Verhaegh (2017-2019)
Rick Hoogendorp (2006-2009)Wout Weghorst (2018-2022)

Verschillende Nederlanders stonden als hoofdtrainer voor de groep in Wolfsburg. Een overzicht:

NaamPeriode
Andries Jonker2017
Henk van Meteren1978-1979
Mark van Bommel2021

Het stadion

In december 2002 maakte VfL Wolfsburg de overstap van het VfL-Stadion am Elsterweg naar de Volkswagen Arena. Het hedendaagse stadion heeft een capaciteit van dertigduizend plaatsen, waarvan achtduizend staanplaatsen. De nieuwe thuisbasis van Die Wolfe werd geopend middels een wedstrijd tegen VfB Stuttgart (1-2).

De Volkswagen Arena (Pro Shots)

De Volkswagen Arena heeft ook meerdere concerten gehuisvest, waaronder die van Elton John in 2006. Ook werd de productie van de 25 miljoenste VW Golf op deze locatie gevierd.


Veelgestelde vragen over VfL Wolfsburg

Wanneer is VfL Wolfsburg opgericht?

Op 12 september 1945

Wat is het adres van de Volkswagen Arena?

Volkswagen Arena
In den Allerwiesen 1, 38446 Wolfsburg
Duitsland

Wat is de capaciteit van de Volkswagen Arena?

30.000 plaatsen

Wat is de website van VfL Wolfsburg?

Klik hier om VfL Wolfsburg online te bezoeken

Waar kan ik VfL Wolfsburg vinden op sociale media?

VfL Wolfsburg is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 2 mei 2024

Populaire spelers VfL Wolfsburg

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie