Udinese

Udine

Prijzenkast

3x Serie B

3x Serie C

Het laatste nieuws over Udinese

Udinese is een Italiaanse voetbalclub uit Udine. Thuiswedstrijden van Le Zebrette worden afgewerkt in het Stadio Friuli.

  • Udinese werd in 1896 opgericht
  • Het Stadio Friuli is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘I Bianconeri’ of ‘Le Zebrette’
  • Udinese eindigde in 1955 als tweede in de Serie A
  • In lagere divisies veroverde men meerdere titels

Sinds 1995 actief in de Serie A

Udinese Calcio werd op 30 november 1896 opgericht als onderdeel van de Società Udinese di Ginnastica e Scherma. In het oprichtingsjaar won de club meteen de Torneo FNGI, maar die trofee is niet officieel erkend. Onder leiding van Luigi Dal Dan besloot men in juli 1911 een nieuw team op te richten onder de naam AC Udinese. Als nieuw lid van de FIGC maakte men indruk door Juventus in een vriendschappelijke wedstrijd met 6-0 te verslaan.

In het seizoen 1912-1913 mocht Udinese voor het eerst deelnemen aan een officieel kampioenschap. Dankzij overwinningen op Padova wist de club te promoveren naar de Prima Categoria. Deze divisie, bestaande uit een aantal regionale competities, fungeerde in die tijd als de hoogste klasse van Italië. Het team ondernam meerdere pogingen om de eindronde te bereiken, maar sneuvelde steeds in de Eliminatoria Veneta.

Udinese mocht in 1922 dankzij de absentie van grote clubs deelnemen aan de Coppa Italia. Men bereikte meteen de finale, maar verloor uiteindelijk nipt van FC Vado (0-1 na verlenging). Een jaar later degradeerde de club naar de tweede divisie van Italië. Het voortbestaan kwam zelfs in gevaar door financiële problemen, maar president Alessandro Del Torso bracht redding.

Wisselende prestaties

De jaren twintig verliepen uiterst wisselvallig. Udinese switchte meermaals tussen de eerste en tweede divisie van Italië. Na het seizoen 1928-1929 besloot de FIGC een nieuwe hoogste divisie in het leven te roepen: de Serie A. Le Zebrette ondervonden nadeel van de daaropvolgende herstructering. Het team degradeerde naar de Terza Serie (later de Serie C), maar promoveerde in 1930 naar de Serie B. Na twee seizoenen daalde men opnieuw af.

Udinese speelde in de periode 1939-1948 wederom in de Serie B. De club degradeerde opnieuw naar de Serie C, maar twee opeenvolgende promoties zorgden in 1950 voor een historische deelname aan de Serie A. In de eerste speelronde bleek het team meteen kansloos tegen de sterren van AC Milan (6-2). Een week later tankte men evenwel vertrouwen door Genoa met 1-0 opzij te zetten. Met 35 punten schaarde Udinese zich keurig in de middenmoot (negende).

Bijna landskampioen

In het seizoen 1954-1955 draaide Udinese voortreffelijk mee in de Serie A. Met vier punten achterstand op AC Milan wist men een historische tweede plaats in de wacht te slepen. Er zat zelfs nog meer in, maar in de eindfase verspeelde men een aantal dure punten. Na dit seizoen besloot de FIGC echter om de club terug te zetten naar de Serie B vanwege een overtreding van de reglementen twee jaar eerder. Een hard gelag voor de mannen uit Udine, die al na één seizoen terugkeerden door het kampioenschap binnen te slepen.

Met een vierde plaats in 1957 beleefde Udinese een sterke comeback in de Serie A. Een terugkeer aan de top van Italië bleek echter niet haalbaar. In de volgende seizoenen ging het bergafwaarts met de resultaten, met de degradatie van 1962 als logische consequentie. Twee jaar later degradeerde het team zelfs naar de Serie C. Udinese probeerde een snelle Serie B-rentree af te dwingen, maar slaagde daar pas in 1978 in door de titel te pakken.

Serie A-rentree

Udinese wist in 1979 meteen door te stoten naar de Serie A. De manschappen van Massimo Giacomini keerden na zeventien jaar terug in de hoogste klasse door de Serie B-titel te veroveren. Met een dertiende plaats wist men lijfsbehoud af te dwingen. Udinese dreigde in het seizoen 1979-1980 meteen te degraderen, maar ontsnapte de dans dankzij een matchfixing-schandaal. Zowel AC Milan als SS Lazio werd door de FIGC uit de competitie gegooid. Alleen Pescara degradeerde op sportieve gronden.

In de periode 1983–1985 speelde de Braziliaan Zico voor Udinese. De aanvallende middenvelder toonde zich uitzonderlijk productief met dertig doelpunten in 53 wedstrijden. De 71-voudig international van Brazilië groeide daarmee uit tot een van de beste spelers uit de clubgeschiedenis. Een jaar na zijn vertrek kreeg de club te maken met negen punten aftrek vanwege een gokschandaal. Een fatale straf voor Udinese, dat in het seizoen 1986-1987 te weinig punten behaalde om het vege lijf te redden.

Fraai herstel na zware jaren

Udinese promoveerde tussen 1989 en 1995 driemaal naar de Serie A. De eerste twee promoties bleken weinig succesvol, maar in de tweede helft van de jaren negentig toonde de club eerherstel. Trainer Alberto Zaccheroni leidde het team in 1997 zelfs naar UEFA Cup-deelname middels een vijfde plaats. Het volgende seizoen verliep nog succesvoller dankzij de doelpuntenproductie van de Duitser Oliver Bierhoff (27 keer). Alleen Juventus en Internazionale behaalden dat jaargang meer punten.

In het seizoen 2004-2005 leidde trainer Luciano Spalletti de club voor het eerst naar de Champions League dankzij een vierde plaats op de ranglijst. Met Vincenzo Iaquinta, Antonio Di Natale en Fabio Quagliarella beschikte Udinese in die periode over een aantal doeltreffende spitsen. Vooral Di Natale verwierf faam in Udine door in 446 wedstrijden maar liefst 227 keer te scoren voor Le Zebrette. De aanvaller werd meermaals opgenomen in het Serie A-Team van het seizoen. Na het seizoen 2015-2016 zwaaide hij af.

Moeizame jaren

Udinese ontsnapte in 2016 ternauwernood aan degradatie door als zeventiende te eindigen in de Serie A. Het gedegradeerde Carpi behaalde maar één punt minder. Een grote opluchting voor de club, dat in de daaropvolgende seizoenen wel in de middenmoot bleef hangen. Tot en met 2023 bleek de twaalfde plaats het hoogst haalbare.

Lorenzo Lucca (Udinese)
Oud-Ajacied Lorenzo Lucca in het shirt van Udinese (Pro Shots)

Rivaliteit

US Triestina is van oudsher de aartsrivaal van Udinese. Ook is er een geografische rivaliteit met Venezia, al liggen beide steden meer dan 125 kilometer uit elkaar. Verder is er sprake van extra sentiment jegens clubs als Bologna, Juventus en Napoli.


Europees voetbal

Udinese debuteerde in 1961 op het Europese strijdtoneel. In de Mitropacup wist de club meteen door te dringen tot de halve finale, maar Slovan Nitra bleek over twee wedstrijden nipt te sterk (4-5). Pas in het seizoen 1997-1998 mocht men voor het eerst deelnemen aan een hoofdtoernooi. In de UEFA Cup wist men zich te ontdoen van het Poolse Widzew Lodz, maar in de tweede ronde bleek Ajax nipt te sterk. Op basis van de uitdoelpuntenregel mocht de Amsterdamse club doorstoten.

In het seizoen 1999-2000 wist Udinese revanche te nemen door Bayer Leverkusen, de beul van een jaar eerder, uit te schakelen in de UEFA Cup. Dit avontuur sneuvelde in de achtste finale tegen Slavia Praag. In het volgende seizoen had men de winst van de Intertoto Cup nodig om zich opnieuw te plaatsen voor dit toernooi. Het team werd ditmaal in de tweede ronde uitgeschakeld door de Griekse topclub PAOK Saloniki.

Udinese debuteerde in het seizoen 2005-2006 in de Champions League ten koste van Sporting Portugal. In de groepsfase eindigde men achter FC Barcelona en Werder Bremen als derde, waarna de achtste finale van de UEFA Cup het eindstation bleek. Het laatste UEFA Cup-toernooi ooit werd in 2009 afgesloten met uitschakeling in de kwartfinale tegen opnieuw Werder. Udinese was sindsdien meermaals actief in de Europa League, maar zonder echte successen.

Balans tegen Nederlandse clubs

Udinese speelde vooralsnog vijf officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Italianen trokken tweemaal aan het langste eind, waar de Eredivisie-teams drie edities winnend afsloten. Ajax en AZ fungeerden elk tweemaal als tegenstander tegenover één voor NEC.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Udinese gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Hidde ter Avest (2018-2021)Thomas Ouwejan (2020-2021)
Jayden Braaf (2021)Henry van der Vegt (1998-2001)
Kingsley Ehizibue (2022-heden)Harald Wapenaar (1998-1999)
Eli Louhenapessy (1997-2001)Marvin Zeegelaar (2019-2023)
Bram Nuytinck (2017-2022)

Het stadion

Het Stadio Friuli, om commerciële redenen ook wel de Dacia Arena genoemd, is sinds 1976 de thuisbasis van Udinese. Aanvankelijk kon het stadion meer dan veertigduizend toeschouwers huisvesten, maar vanwege veiligheidsredenen is de capaciteit uiteindelijk verlaagd naar 25.144. Ook biedt het bouwwerk ruimte aan andere sporten.

In 1990 fungeerde het Stadio Friulu als decor voor een aantal WK-wedstrijden. Daarnaast zijn er verschillende concerten georganiseerd in het stadion. Grote artiesten als AC/DC, Bruce Springsteen, Coldplay, Madonna en Pink Floyd hebben hier opgetreden.


Veelgestelde vragen over Udinese

Wanneer is Udinese opgericht?

Op 30 november 1896

Wat is het adres van het Stadio Friuli?

Stadio Friuli
Piazzale Repubblica Argentina, 3, 33100 Udine UD
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Friuli?

25.144 plaatsen

Wat is de website van Udinese?

Klik hier om Udinese online te bezoeken

Waar kan ik Udinese vinden op sociale media?

Udinese is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 9 mei 2024

Populaire spelers Udinese

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie