Wesley Hoedt

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Wesley Hoedt

Wesley Hoedt is een Nederlandse centrumverdediger. In januari 2023 maakte hij de overstap van het Belgische Anderlecht naar het Engelse Watford.

  • Hoedt speelt momenteel voor Watford
  • De verdediger speelde in Nederland voor AZ
  • In het buitenland kwam hij uit voor SS Lazio, Southampton, Celta de Vigo, Royal Antwerp FC en Anderlecht
  • Hoedt kwam zesmaal in actie voor het Nederlands elftal
  • Hij heeft een relatie met zangeres Emma Heesters

Clubcarrière

Hoedt werd op 6 maart 1994 geboren in Alkmaar. De Noord-Hollander is niet alleen bekend geworden als profvoetballer. Hij heeft namelijk een relatie met zangeres Emma Heesters. Uit een eerdere relatie heeft de centrale verdediger twee kinderen op de wereld gezet (dochter Noli en zoon Finn).

Doorbraak bij AZ

Via amateurclubs Reiger Boys en HVV Hollandia werd Hoedt in 2005 opgenomen in de jeugdopleiding van AZ. In Alkmaar doorliep de linksbenige verdediger het volledige traject. Op 12 december 2013 maakte hij zijn debuut als profvoetballer tijdens de Europa League-wedstrijd tegen PAOK Saloniki (2-2). Hoedt maakte in het seizoen 2013-2014 eveneens speelminuten in de Eredivisie-wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (2-2) en de play-offwedstrijd tegen sc Heerenveen (3-0 zege).

Hoedt zat in de eerste vijf Eredivisie-wedstrijden van het seizoen 2014-2015 op de bank bij AZ. In de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (1-0) mocht de verdediger in de basis starten. Vanaf dat moment werd hij een vaste waarde bij de Alkmaarse formatie, waar hij op 14 december 2014 zijn eerste doelpunt maakte. Op bezoek bij Feyenoord (2-2) kopte Hoedt de openingstreffer tegen de touwen. In totaal maakte hij twee doelpunten in dertig officiële duels voor AZ.

Transfer naar Lazio

Al in januari 2015 kwam de samenwerking tussen AZ en Hoedt ten einde. De centrale verdediger weigerde zijn contract in Alkmaar te verlengen en sloot een akkoord met de Italiaanse subtopper SS Lazio. Officieel maakte hij de overstap pas in de zomer van dat jaar, maar de club uit zijn geboortestad deed in het restant van het seizoen 2014-2015 geen beroep meer op hem. De Romeinen probeerden hem al eerder in te lijven, maar beide clubs werden het niet eens over de voorwaarden.

Hoedt debuteerde op 13 september 2015 in het shirt van SS Lazio, dat een 2-0 overwinning behaalde op Udinese. Op 1 oktober scoorde de verdediger voor het eerst in Romeinse dienst. In de Europa League-wedstrijd tegen Saint-Étienne (3-2 overwinning) nam hij de tweede Lazio-treffer voor zijn rekening. Tot de zomer van 2017 speelde Hoedt in totaliteit 61 officiële wedstrijden voor I Biancocelesti (vier doelpunten).

Miljoenendeal met Southampton

Na twee seizoenen bij SS Lazio werd Hoedt in de zomer van 2017 weggekocht door Southampton. De Premier League-club telde maar liefst zeventien miljoen euro neer voor de verdediger, die meermaals een duo vormde met landgenoot Virgil van Dijk. Hij debuteerde op 9 september in de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen Watford. Zijn eerste doelpunt voor The Saints volgde op 17 februari 2018 in de FA Cup-wedstrijd tegen West Bromwich Albion (1-2 zege). Southampton bereikte de halve finale van het bekertoernooi, waarin Chelsea met 2-0 te sterk bleek.

Hoedt speelde in het seizoen 2017-2018 in totaal 32 officiële wedstrijden in het shirt van Southampton. In het daaropvolgende seizoen begon de Alkmaarder als basisspeler, maar gaandeweg verdween hij van de radar. Na 16 december 2018 werd hij zelfs buiten de wedstrijdselectie gehouden.

Huurling bij Celta, Antwerp en Lazio

Na een reeks wedstrijden zonder perspectief besloot Hoedt in januari 2019 tijdelijk te vertrekken bij Southampton. De verdediger accepteerde een aanbod van Celta de Vigo, waar hij op huurbasis het seizoen afmaakte (tien wedstrijden). In de zomer werd hij met een optie tot koop uitgeleend aan het Belgische Royal Antwerp FC. Na 25 wedstrijden oordeelde The Great Old tevreden over zijn prestaties, maar de financiële middelen om hem te behouden ontbraken.

In de zomer van 2020 keerde Hoedt terug naar Southampton, dat ditmaal een huurdeal sloot met zijn oude club SS Lazio. Voor de Romeinen speelde de linkspoot in het seizoen 2020-2021 in totaal 26 officiële wedstrijden. Dat hadden meer optredens kunnen zijn, ware het niet dat hij uit de Serie A-selectie werd verbannen door de terugkeer van de Braziliaan Luiz Felipe.

In het shirt van Anderlecht (Pro Shots)

Anderhalf jaar Anderlecht

Hoedt vertrok in de zomer van 2021 definitief bij Southampton. Op transfervrije basis streek hij neer bij de Belgische topclub Anderlecht. In het shirt van Paars-Wit debuteerde de verdediger op 25 juli in de thuiswedstrijd tegen stadsgenoot Union Sint-Gillis (1-3 nederlaag). Anderlecht beleefde een moeilijk seizoen. De formatie uit Brussel sloot de play-offs af met tien punten achterstand op landskampioen Club Brugge, waar AA Gent vanaf de strafschopstip de bekerfinale in eigen voordeel besliste.

Tijdens het seizoen 2022-2023 verslechterde de relatie tussen Anderlecht en Hoedt. Zijn teller liep nog wel op naar 73 wedstrijden (vier doelpunten), maar in zijn laatste maanden werd hij niet meer ingezet. In januari 2023 werd een oplossing gevonden door hem te transfereren naar het Engelse Watford.

Met de aanvoerdersband van Watford (Pro Shots)

Aanvoerder bij Watford

Hoedt vierde zijn debuut voor Watford met een doelpunt in het Championship-duel met Blackburn Rovers (1-1). In het restant van het seizoen 2022-2023 bleef hij een vaste waarde voor The Hornets. Vanaf november mocht hij zelfs de aanvoerdersband om zijn arm dragen.


Interlandcarrière

Hoedt doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. Zijn debuut voor het Nederlands elftal maakte de verdediger op 25 maart 2017 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije (2-0 nederlaag). Na 46 minuten viel hij in voor Matthijs de Ligt, die een zeer onfortuinlijk debuut maakte als A-international. Ook voor bondscoach Danny Blind werd het een avond om snel te vergeten. De voormalig international van het Nederlands elftal werd ontslagen.

Onder interim-bondscoach Dick Advocaat bleef Hoedt deel uitmaken van de Oranje-selectie. Tot en met september 2017 liep diens teller op naar zes A-interlands. Nadien werd de verdediger niet meer geselecteerd.

Laatste update: 23 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie