Alen Halilovic

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Alen Halilovic

Alen Halilovic is een aanvallend ingestelde middenvelder uit Kroatië. De international van Kroatië speelt sinds de zomer van 2023 voor Fortuna Sittard.

  • Halilovic speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • In Nederland speelde de middenvelder eveneens voor sc Heerenveen
  • Hij heeft een verleden bij clubs als Dinamo Zagreb, FC Barcelona en AC Milan
  • Halilovic won twee landstitels in Zagreb
  • Hij speelde tien interlands voor Kroatië

Clubcarrière

Halilovic werd op 18 juni 1996 geboren in het Kroatische Dubrovnik. Hij is een zoon van voormalig profvoetballer en Sejad Halilovic, die voor zowel Kroatië als Bosnië-Herzegovina interlandwedstrijden speelde. Zijn broer Dino Halilovic is eveneens profvoetballer, waar voormalig sc Heerenveen-middenvelder Tibor Halilovic een ‘hele verre neef’ is. De linkspoot trapte zijn eigen voetbalcarrière af in de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb en verdiende daar in 2012 zijn eerste profcontract.

Doorbraak bij Dinamo Zagreb

Op 27 september 2012 debuteerde de pas zestienjarige Halilovic als profvoetballer. Hij werd de jongste debutant in de geschiedenis van Dinamo Zagreb door tegen Hajduk Spli (3-1 overwinning) na 82 minuten in te vallen voor Sammir. In zijn tweede competitiewedstrijd maakte de middenvelder zijn eerste doelpunt in de met 1-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Slaven Belupo. Diezelfde maand debuteerde Halilovic ook in de Champions League tegen Paris Saint-Germain, dat met 0-2 te sterk bleek. Hij vestigde daarmee een record.

Halilovic werd in zijn debuutseizoen meteen landskampioen en veroverde vervolgens ook de Kroatische Supercup. In 2014 prolongeerde Dinamo Zagreb het kampioenschap. De tienersensatie wisselde in deze twee seizoenen basisplaatsen af met invalbeurten, waarbij de teller opliep naar 62 officiële wedstrijden (acht doelpunten).

Transfer naar FC Barcelona

In de zomer van 2014 maakte Halilovic voor ruim twee miljoen euro de overstap van Dinamo Zagreb naar FC Barcelona. De Catalaanse topclub bracht hem in eerste instantie onder bij FC Barcelona B, waarvoor hij in totaal 29 officiële wedstrijden afwerkte (vier doelpunten). Halilovic maakte op 15 januari 2015 zijn debuut in de A-selectie tijdens de achtste finales van de Copa del Rey. In de uitwedstrijd tegen Elche CF (0-4) bracht Luis Enrique hem na 62 minuten binnen de lijnen voor Adama Traoré.

Halilovic werd na zijn transfer naar FC Barcelona vergeleken met steraanvaller Lionel Messi. De Kroaat zou zichzelf meer vergeleken hebben met zijn landgenoot Luka Modric, maar dat ontkende hij jaren later tegenover het Algemeen Dagblad. “Zoiets heb ik nooit gezegd, alleen dat ik hou van zijn manier van voetballen. Niet dat ik net zo goed als hij zou worden”, zo luidde zijn uitleg. In dienst van de Catalanen kwam hij ook niet verder dan dat ene optreden tegen Elche.

Als huurling naar Gijón

In het seizoen 2015-2016 werd Halilovic uitgeleend aan het gepromoveerde Sporting Gijón. Hij fungeerde hier zowel als aanvallende middenvelder als rechtsbuiten. Op 29 augustus 2015 debuteerde de Kroaat in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad, dat op een 0-0 gelijkspel werd gehouden. Op 3 oktober maakte hij op bezoek bij Espanyol (1-2 zege) zijn eerste doelpunt in LaLiga. Met vijf doelpunten en vijf assists uit 37 officiële wedstrijden liet Halilovic een acceptabele indruk achter. Gijón bleef mede hierdoor in de hoogste divisie actief.

Miljoenendeal met HSV

FC Barcelona liet Halilovic in de zomer van 2016 vertrekken naar Hamburger SV, dat zo’n vijf miljoen euro voor hem neertelde. De Catalanen liet daarbij wel een terugkeerclausule à tien miljoen euro inbouwen. In zijn debuutwedstrijd tegen FSV Zwickau (DFB-Pokal) maakte de Kroaat meteen zijn eerste doelpunt voor de Bundesliga-club. Door de concurrentiestrijd en fysieke problemen kwam Halilovic in zijn eerste half jaar maar tot zes competitiewedstrijden namens HSV.

De club uit Hamburg besloot Halilovic in januari 2017 te verhuren aan UD Las Palmas. Op Spaanse bodem speelde hij tot de zomer van 2018 in totaal 39 officiële wedstrijden (twee doelpunten). Na deze periode vertrok de middenvelder transfervrij naar de Italiaanse topclub AC Milan.

Geflopt bij AC Milan

Halilovic maakte op 20 september 2018 zijn debuut voor AC Milan, dat in de groepsfase van de Europa League met 0-1 wist te winnen van F91 Dudelange. In het weerzien met de Luxemburgers (5-2 zege) en de uitwedstrijd tegen Olympiakos Piraeus (3-1 nederlaag) mocht hij eveneens opdraven voor de Rossoneri. Trainer Gennaro Gattuso gunde hem daarentegen geen enkele kans in de Serie A. Halilovic kon zich niet schikken in een reserverol en besloot zich te laten verhuren.

Verhuurd aan Standard en Heerenveen

In januari 2019 werd Halilovic ondergebracht bij de Belgische club Standard Luik. Hij debuteerde op 3 februari in de beladen thuiswedstrijd tegen Anderlecht, dat met 2-1 over de knie werd gelegd. De creatief ingestelde middenvelder veroverde pas tijdens de play-offs een basisplaats bij de Rouches. In totaal werd er veertien keer een beroep op hem gedaan.

Halilovic zou ook in het seizoen 2019-2020 aantreden voor Standard Luik, maar die plannen veranderden tijdens de zomermaanden. De huurconstructie werd voortijdig beëindigd. De Kroaat streek vervolgens neer bij sc Heerenveen. In Friese dienst debuteerde de middenvelder op 14 september 2019 in de uitwedstrijd tegen Ajax (4-1 nederlaag). Scoren deed hij voor het eerst op 22 februari 2020 tijdens de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Op schitterende wijze bezorgde Halilovic zijn team een 2-2 gelijkspel.

Door de uitbraak van de coronapandemie bleef Halilovic steken op twintig wedstrijden voor sc Heerenveen. Naast zijn doelpunt tegen de Haagse formatie toonde hij zich waardevol met vier assists. Na afloop van het seizoen 2020-2021 werd zijn contract met AC Milan ontbonden.

Engels avontuur

Pas in november 2020 wist Halilovic een nieuwe club te vinden. Hij streek neer bij Championship-club Birmingham City, waar hij debuteerde in de verloren thuiswedstrijd tegen Bristol City (0-1). Op 27 februari 2021 besliste de Kroaat het thuisduel met Queens Park Rangers (2-1) in eigen voordeel. In totaal speelde de linksbenige middenvelder zeventien wedstrijden voor The Blues.

In augustus 2021 vertrok Halilovic transfervrij van Birmingham City naar competitiegenoot Reading. Op 28 augustus debuteerde hij in de uitwedstrijd tegen Huddersfield Town, dat een maatje te groot bleek (4-0). Een kleine maand later werd hij matchwinner door de thuiswedstrijd tegen Middlesbrough te beslissen met het enige doelpunt van de wedstrijd. Door hamstringklachten bleef hij in het seizoen 2021-2022 echter steken op twaalf schamele wedstrijden.

Ongelukkig in Rijeka

Na omzwervingen door Europa keerde Halilovic in de zomer van 2022 terug naar Kroatië. Op 16 juli debuteerde hij tegen HNK Sibenik (0-1 overwinning) voor zijn nieuwe werkgever HNK Rijeka, waar de middenvelder op 9 oktober zijn eerste doelpunt maakte tegen HNK Gorica (0-2). “Ik had het moeilijk bij Rijeka”, vertelde Halilovic later aan Voetbal International. “De coach die groot fan van mij was, werd ontslagen. Daarna liep ik een zware longontsteking op. Ik had hoge koorts, kon een maand niet trainen, viel vijf kilo af. De nieuwe trainer verwachtte dat ik vanaf de eerste dag weer de oude was. Hij stelde me meteen op en zei: ‘Ben Alen Halilovic’. Maar dat kón niet, ik had een maand in bed gelegen. We begrepen elkaar niet, daarom ben ik weggegaan in de winter.”

Halilovic ontving na zijn vertrek bij HNK Rijeka verschillende aanbiedingen. Ook lucratieve aanbiedingen uit het Midden-Oosten, maar hij besloot tot de zomer van 2023 te wachten. In de tussentijd werkte de middenvelder vooral aan zijn conditie om daarmee fit aan de aftrap van het nieuwe seizoen te kunnen beginnen.

In het shirt van Fortuna Sittard (Pro Shots)

Smaakmaker in Sittard

Met Fortuna Sittard bracht Halilovic een terugkeer in de Eredivisie tot stand. De Kroaat veroverde meteen een basisplaats onder trainer Danny Buijs, wiens ploeg een punt overhield aan de uitwedstrijd tegen Feyenoord (0-0). Hij groeide in no-time uit tot publiekslieveling en had op 16 september een groot aandeel in de 3-1 zege op FC Volendam door een doelpunt en een assist op te eisen. Voetbalanalist Rafael van der Vaart bestempelde hem in NOS Studio Voetbal tot ‘pareltje van het rechterrijtje’.


Interlandcarrière

Halilovic doorliep vrijwel alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van zijn geboorteland, waaronder Jong Kroatië. Op 10 juni 2013 maakte het toptalent van Dinamo Zagreb zijn debuut voor het nationale team van Kroatië, dat op bezoek bij Portugal een 0-1 overwinning behaalde. Tot en met 2019 liep zijn teller op naar ‘slechts’ dertien A-interlands. Het succes van de Kroatische ploeg ging echter aan zijn neus voorbij, aangezien hij voor geen enkele eindronde werd geselecteerd.

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie