Van ‘t Schip bedankte voor Ajax-rol: ‘Ajax-dna brokkelt af’

Foto: Van ‘t Schip bedankte voor Ajax-rol: ‘Ajax-dna brokkelt af’

John van ‘t Schip is eerder dit jaar door Ajax gevraagd om toe te treden tot de raad van commissarissen. De momenteel werkloze oud-prof zegt bedankt te hebben voor die rol en vindt dat het Ajax-dna steeds verder achterop raakt bij de Amsterdammers.

Ajax-dna speelt belangrijke rol

“Dat vond ik een rol op te grote afstand van het voetbal”, zegt Van ‘t Schip in gesprek met De Telegraaf. De momenteel werklozen Van ‘t Schip begrijpt dat Ajax hem heeft benadert voor die functie. “Ik begreep het wel. Zo ongeveer alle technisch denkbare functies in het voetbal heb ik bekleed, ik bezit het Ajax-dna, ben internationaal  in Griekenland, Mexico en Australië bezig geweest en was actief in de City Football Group, waarvoor ik samen met twee anderen Melbourne Heart, later Melbourne City uit de grond heb gestampt. Alleen mijn interesse gaat uit naar een functie waarbij je dagelijks met voetbal bezig bent. Als toezichthouder in een rvc moet je juist afstand bewaren.”

Van ‘t Schip is wel van mening dat het dna van Ajax steeds verder naar de achtergrond is verdwenen. “Terwijl dat heeft bewezen succesvol te zijn. Te gemakkelijk wordt daar overheen gestapt. Een voorbeeld is dat ik de naam van Sören Lerby nog heb genoemd. Vonden ze een goed idee, gingen ze mee aan de slag. Sören staat voor alles wat Ajax is, heeft zijn bedrijf verkocht, is (financieel) onafhankelijk, kent de hele wereld en kan voor iedereen binnen Ajax als klankbord fungeren. Nooit heeft Sören iets vernomen uit Amsterdam.”

Volgens de oud-prof ontbreekt het Ajax-DNA momenteel ook binnen de lijnen. “Tot voor kort domineerde Ajax onder Erik ten Hag op die manier, maar in één seizoen is van die principes weinig meer over in de Johan Cruijff ArenA. Hoe dat komt? Er is te weinig op gehamerd en er zijn te veel spelers van buiten gehaald zonder Ajax-dna of de Ajax-kwaliteiten.”

Wint FC Twente van Ajax?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Ben jij het eens met de kritiek van Van ‘t Schip?

  • Ja, Ajax moet meer mensen met een Ajax-achtergrond aan de organsatie toevoegen
  • Nee, Ajax moet ongeacht de achtergrond gewoon capabele mensen aanstellen
279+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie