Reijnders en Simons helpen Koeman met moeilijke Oranje-puzzel

Foto: Reijnders en Simons helpen Koeman met moeilijke Oranje-puzzel

Ronald Koeman is druk bezig met de puzzel van 23 stukjes die hij moet leggen bij het Nederlands elftal voor het EK. De bondscoach heeft al veel puzzelstukjes gelegd, maar op sommige plekken is het nog passen en meten. Na de met 4-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Schotland zijn er weer wat puzzelstukjes gevallen. Zoals op het middenveld.

Analyse: waarom Tijjani Reijnders en Xavi Simons bondscoach Koeman hebben geholpen met zijn Oranje-puzzel

Oranje won met 4-0 van Schotland en in de verder slordige wedstrijd waren naast alle negatieve punten ook genoeg positieve punten te vinden. De allergrootste opvaller was Tijjani Reijnders. Hij laat het al bijna wekelijks bij AC Milan zien en trekt die lijn op het oog eenvoudig door naar het Nederlands elftal. Hij speelt op dezelfde kalme manier en weet met vaak één, twee keer raken steeds de juiste man te vinden. Op het moment is er geen betere speler in de driehoekjes bij Oranje dan Reijnders.

Dat het niet altijd zo simpel is om je clubspel door te trekken naar het Nederlands elftal laten andere middenvelders zien. Teun Koopmeiners is bij Atalanta Bergamo een van de sterkhouders, maar moet het bij Oranje doen met een bescheiden rol. In de minuten die hij maakte kon hij nauwelijks opvallen. Ook in de 12 minuten die hem gegund waren tegen de Schotten kon hij niets uitrichten.

Xavi Simons krijgt alle kansen in Oranje

Hoe anders is dat voor Xavi Simons. Hij krijgt juist alle ruimte van Koeman om zich te laten gelden, wil dat ook heel erg graag, maar grossiert in fouten. Hij maakte nog geen doelpunt in de 12 interlands die hij speelde en ook tegen Schotland liet hij niets zien van de Xavi Simons die we bij RB Leipzig zien schitteren. In 77 minuten creëerde hij 1 kans, schoot hij 2 keer richting doel (2 keer niet tussen de palen) en kwamen 28 van zijn 37 passes aan (76 procent nauwkeuigheid). Hij werd nauwelijks in het spel betrokken en wat beklijft waren vooral zijn mislukte passjes die uiterst eenvoudig hadden moeten zijn.

Kritiek op Wieffer zwaar overdreven als je naar zijn statistieken kijkt

Een andere Oranje-middenvelder die niet zijn niveau van zijn club haalt was Mats Wieffer. Bij Feyenoord is hij wekelijks een van de beste en altijd stabiel in zijn cijfers. Tegen Schotland maakte hij ook deel uit van het groepje spelers dat de bal makkelijk inleverde bij de tegenstander. Toch moeten we de kritieken op Wieffer niet overdrijven. Als we de statistieken erbij pakken was het allemaal zo slecht nog niet van de Feyenoord-middenvelder. 40 van de 46 passes kwamen aan (87 procent nauwkeurigheid) en allebei zijn tackles waren succesvol. Hij won 4 ballen terug en verdedigde 3 keer uitstekend uit. Op het gebied van duels uitvechten was hij zelfs de beste van het veld met 7 gewonnen duels en in 3 van de 3 luchtduels was hij de baas. Wieffer mag nog steeds hopen op een basisplaats op het EK, al lijkt een middenveld met Frenkie de Jong, Tijjani Reijnders én Wieffer niet te passen. Aangezien zij teveel van dezelfde type speler zijn.

Een fitte De Jong en Reijnders spelen altijd op het Oranje-middenveld in Duitsland. Dat is na Schotland wel duidelijk en liet Koeman ook achteraf doorschemeren. “Hij is eigenlijk nauwelijks meer weg te denken uit ons team.” De bedoeling is dat Reijnders naast De Jong komt te spelen. Wieffer wordt toch meer gezien als de vervanger van De Jong, mocht de FC Barcelona-middenvelder het EK niet halen. Zoals gezegd zoekt Koeman daar nog een derde aanvallende pion bij. Xavi Simons valt wat dat betreft voorlopig niet goed in de puzzel van Koeman. “Misschien wil hij te graag”, zei de bondscoach over de sterspeler van Leipzig. “Maar hij moet nu ook de ervaring krijgen om minder vaak de bal te verspelen. Hij kiest veel te vaak voor een moeilijke oplossing.”

Koeman hoopt op ‘lievelingetje’ Wijnaldum

Voor de aanvallende positie op het middenveld komen we dan uit bij Georginio Wijnaldum. Het ‘lievelingetje’ van Koeman die, ook al speelt hij in de trage Saudi Professional League, kan rekenen op krediet bij de bondscoach. In Oranje heeft Wijnaldum namelijk altijd gepresteerd en zeker in combinatie met Memphis Depay voorin kan hij van grote waarde zijn. De grote sportieve vraag is of Wijnaldum het qua snelheid allemaal nog aan kan. Qua techniek heeft hij niets ingeleverd, zo bleek tegen Schotland. Zijn passing was nauwkeurig (87 procent), hij creëerde 2 grote kansen en de spaarzame momenten dat hij de bal had deed hij er vaak wat goeds mee. Aanvallend liet hij zich gelden met zijn koptechniek en scoorde hij daardoor. Toch zie je dat hij in alle statistiekenlijstjes verder niet opvalt. Hij had ook slechts 32 balcontacten en dat is voor een middenvelder veel te weinig. Hij leek ook trager dan voorheen.

Het is daarom ook maar de vraag hoe ver de liefde van Koeman voor Wijnaldum gaat. Was dit echt een eenmalige test om te kijken of Wijnaldum past op dit Oranje-middenveld en of het tandem Depay-Wijnaldum weer in ere hersteld kan worden? Maar wie moet er dan aanvallend op het middenveld spelen? Joey Veerman viel goed in, maar is op zijn beurt weer meer de vervanger van Reijnders/De Jong. Ook hij is niet de man die als creatieve aanvallende man bij Oranje gaat uitblinken. Met Quinten Timber heeft Koeman nog een middenvelder, maar de Feyenoorder moet nog debuteren en is bovendien ook meer een 8 dan een 10.

Ander Oranje-middenveld tegen Duitsland

Wat dat betreft is de vraag van Valentijn Driessen: “Koeman, heb je niets beters?”, zo gek nog niet. Calvin Stengs had wellicht een hele goede optie geweest kunnen zijn, maar hij raakte zeer onfortuinlijk geblesseerd bij Feyenoord. Derhalve lijkt het erop dat Koeman op zoek moet gaan naar een aanvaller die ook vanuit de 10-positie kan gaan spelen. Daarbij zou Donyell Malen bijvoorbeeld een hele interessante kandidaat kunnen zijn. Dinsdagavond gaat Koeman het tegen Duitsland anders doen, zo heeft hij al aangekondigd. Wie gaan we op het middenveld zien?

Wie wil jij als derde middenvelder?

  • Xavi Simons
  • Georginio Wijnaldum
  • Quinten Timber
  • Joey Veerman
  • Mats Wieffer
  • Teun Koopmeiners
  • Donyell Malen
  • Cody Gakpo
379+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:54
7+
‘Feyenoord haalt talent op in Frankrijk’
14:32
22+
Na blauwtje is Bayern nóg meer onder indruk van droomkandidaat
14:11
3+
Hofs blijft optimistisch tijdens crisis: “Iedereen staat achter de club”
14:00
54+
Schreuder voor Slot, PROMOTIE voor Kroes | Twee Viertje met Aad #80
13:48
410+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
13:33
387+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
13:16
312+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
13:00
308+
‘Slot neemt Feyenoord-verdediger mee naar Liverpool’
12:45
50+
Slot gewaarschuwd voor Ten Hag-scenario
12:30
209+
‘Barcelona meldt zich met 70 miljoen bij Slot’
12:15
360+
‘Koeman passeert Oranje-lichtgewicht’
12:00
106+
Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans
11:55
128+
Hartverwarmend gebaar Steven Berghuis
11:40
8362+
‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’
11:25
306+
Van Persie doet onthulling over bizarre WK-wereldgoal
11:11
326+
‘Ajax wijst ‘bleu’ tweetal af’
10:53
325+
‘Ajax zet streep door Ten Hag’
10:35
1020+
‘Verrassende transferwending voor Mats Wieffer’
10:20
94+
Derksen en Driessen oneens over Ten Hag: “Velt eigen doodvonnis”
10:00
28+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie