Koeman kan verrassen met Oranje-defensie

Foto: Koeman kan verrassen met Oranje-defensie

Ronald Koeman lijkt in zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal een andere kant op te gaan dan Louis van Gaal. Waar zijn voorganger geen andere mogelijkheid zag dan het 5-3-2 systeem uit de kast te halen, is Koeman voornemens om weer terug te schakelen naar het oer-Hollandse 4-3-3. Daardoor moet de oefenmeester vooral achterin cruciale keuzes maken.

Ervaren Koeman

Met het binnenhalen van Koeman heeft de KNVB de komende jaren veel ervaring bij het Nederlands elftal zitten. De hoofdtrainer moet echter direct aan de bak, want vrijdag wacht al een topduel op bezoek bij Frankrijk. In zijn selectiebeleid is dit dan ook terug te zien. Voor de rechtsbackpositie heeft hij twee smaken gecreëerd. Enerzijds laat Denzel Dumfries wekelijks bij Internazionale zien hoeveel loopvermogen hij aan de rechterkant van het veld heeft, waarmee Oranje de mogelijkheid heeft om aanvallend te voetballen. Koeman kan daarnaast kiezen voor Lutsharel Geertruida die bij Feyenoord meer de balans bewaakt tussen aanvallen en verdedigen. Ook Jurriën Timber zou als rechtsback uit de voeten kunnen.

Links achterin lijkt Koeman te kiezen voor Tyrell Malacia, die het wekelijks uitstekend doet bij Manchester United. Malacia maakte aan het begin van het seizoen de grote overstap van de Eredivisie naar de Premier League. De linksback bleek in staat te zijn om zich razendsnel aan te passen. Zijn grootste concurrent is Nathan Aké, die ook centraal achterin uit de voeten kan. De technische staf heeft in het centrum echter ook de keuze tussen Sven Botman, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Jurriën Timber. Tot slot haalde Koeman Daley Blind naar de selectie toe, al lijkt hij weinig kans te maken op speelminuten. Met het selectiebeleid zijn de eerste vingerafdrukken van de trainer zichtbaar.

Teleurgestelde Tete

Stefan de Vrij, Jeremie Frimpong, Kenny Tete en Quilindschy Hartman kregen afgelopen week namelijk allemaal te horen dat ze niet nodig waren voor de wedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar. Vooral Tete bleek daar niet blij mee te zijn. Tegenover Ziggo Sport liet hij namelijk weten: “Dat voelt, grof gezegd, alsof er een beetje met je balletjes wordt gespeeld. Dan kun je me net zo goed niet in de voorselectie zetten. Ik was zeker teleurgesteld. Ik heb er twee jaar niet bijgezeten, en dan hoop je toch stiekem dat dat deze keer wel zo is.” De verdediger van Fulham kreeg het daarmee voor elkaar om alle aandacht naar zich toe te trekken, al zal hij daar achteraf bezien minder blij mee zijn geweest.

Koeman was op de persconferentie van maandag onverbiddelijk voor Tete. Waar de bondscoach in zijn eerste termijn liet blijken dat spelers voor het elftal moeten wíllen spelen, trok hij die lijn deze week duidelijk door. “Als hij op iemand geen kritiek kan leveren, dan ben ik het”, zo begon Koeman over de kwestie. “Hij was altijd in beeld bij mij, maar uiteindelijk valt de keuze nu op iemand anders. We hadden een grotere voorselectie, omdat we veel vraagtekens hadden.” Bovendien stelde Koeman dat hij de rechtsback na de interlandperiode nog gaat bellen, waarbij hij zichtbaar geërgerd was over de situatie die in de media was ontstaan.

Wisselende situaties

Terug naar de geselecteerde verdedigers, die vrijwel allemaal hun eigen verhaal hebben. Zo heeft Dumfries het dit seizoen moeilijk in Italië, waar hij al op diverse fouten te betrappen was dit seizoen. Aan de andere kant van het veld kan Koeman allerminst rekenen op Blind, die in München al een lange periode geen wedstrijdritme heeft opgedaan. “Ik heb Daley Blind opgeroepen, omdat ik vind dat hij – en iedereen binnen deze selectie – de leeftijd heeft om volgend jaar nog bij het EK te zijn. Hij krijgt de kans om zijn honderdste interland te spelen. Ik heb hem ook verteld dat hij niet de eerste optie is als linksback, maar ik sluit niet uit dat hij bij de selectie blijft. In het verdere verloop ligt dat aan wedstrijden”, stelde Koeman.

Ook Van Dijk verkeerd in een mindere vorm, maar dat heeft met andere redenen te maken. De centrale verdediger, en vaste aanvoerder van het Nederlands elftal, weet Liverpool dit voetbaljaar niet meer bij de hand te nemen. Van Dijk oogt onzeker in één-tegen-één duels en kan daarom rekenen op veel kritiek van de Engelse pers. Zo vertelde Rio Ferdinand bij BT Sport: “Natuurlijk zijn er wel eens fases in je carrière waar het niet allemaal volgens plan gaat. Ik kan me alleen niet herinneren dat die jongens een seizoen lang uit vorm waren of een lange periode van acht of negen wedstrijden waarin het niet goed ging.” Tot slot heeft Timber het zwaar bij Ajax, waarmee hij zondag nog van Feyenoord verloor (2-3).

De andere verdedigers verkeren in een betere vorm. Zo is Geertruida hard op weg om met Feyenoord het kampioenschap binnen te halen en maakte hij afgelopen weekend nog de winnende treffer tegen Ajax. Daarnaast laten Aké, Botman en in mindere mate Malacia bijna wekelijks bij respectievelijk Manchester City, Newcastle United en Manchester United zien dat ze behoren tot de beste verdedigers van Engeland. De grootste opluchting bij Koeman zal echter rondom De Ligt zijn die na zijn stormachtige opkomst bij Ajax, en zijn mindere vorm bij Juventus, weer volledig tot bloei is gekomen bij Bayern München. Dat geeft Koeman tegen Frankrijk de nodige keuzes.

Wie speelt tegen Frankrijk?

De meeste bondscoaches beginnen ontspannen aan hun termijn, maar dat is dus voor Koeman anders. Het Nederlands elftal moet tegen Frankrijk direct goed voor de dag komen, waardoor het de vraag is hoeveel veranderingen hij wil doorvoeren. Bij het opstellen van de backs zit de eerste grote keuze. Zo moet Koeman door de schorsing van Dumfries noodgedwongen één naam afstrepen. Daardoor maakt Geertruida een goede kans op een basisplek, alhoewel Timber op die positie eveneens uit de voeten kan. Aan de andere kant van het veld gaat het tussen Malacia en Aké, waarbij de laatste voetballer eveneens gewend is om verder naar voren te voetballen. Koeman weet als geen ander dat de balans essentieel is en dus zal hij veel aandacht schenken aan beide posities.

Centraal achterin is het logisch dat Koeman blijft kiezen voor Van Dijk. De captain is dan wel bezig aan een mindere periode, maar is binnen het team van Oranje nog altijd een van de belangrijkste spelers. Naast hem wordt het daarom een strijd. Linkspoot Botman lijkt op de reservebank te moeten plaatsnemen, terwijl De Ligt en Timber samen mogen uitmaken wie als rechter centrale verdediger tegen Frankrijk mag spelen. Gezien de huidige vorm van beide mannen, en het sterke optreden van De Ligt tegen het Paris Saint-Germain van Kylian Mbappé, staat de laatste speler op pole position om tegen Frankrijk in het basisteam te beginnen. Aangezien Frankrijk een tegenstander van wereldformaat is, valt het ook niet uit te sluiten dat Koeman kiest voor een defensie met drie centrumverdedigers.

Wie is de belangrijkse verdediger bij Oranje?

  • Virgil van Dijk
  • Jurriën Timber
  • Nathan Aké
  • Matthijs de Ligt
  • Sven Botman
  • Andere speler
325+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie