Frankrijk naar WK-finale tegen Argentinië, Marokkaans sprookje voorbij

Foto: Frankrijk naar WK-finale tegen Argentinië, Marokkaans sprookje voorbij

Frankrijk heeft zich naar de WK-finale in Qatar gespeeld. Tegen Marokko kwam het al snel op voorsprong, in de slotfase werd de zege veiliggesteld. Zo kunnen de Fransen opnieuw wereldkampioen worden, terwijl er een einde komt aan het Marokkaanse WK-sprookje.

Woensdagavond 20.00 uur was het dan zover in Al Khor: de halve finale tussen Frankrijk en Marokko ging van start. De Fransen hadden een lastige horde overleefd in de kwartfinale tegen Engeland. Bondscoach Didier Deschamps kreeg te maken met een virus in zijn selectie, waar vooral Dayot Upamecano en Adrien Rabiot door werden geveld. Ibrahima Konaté en Youssouf Fofana waren de vervangers. Marokko hoopte het WK-sprookje een vervolg te kunnen geven, na de verrassende zeges op Spanje en Portugal was nu Frankrijk aan de beurt. In de opstelling van de eerste Afrikaanse halve finalist ooit de nodige verrassingen: bondscoach Hoalid Regragui veranderde naar een 5-2-3 systeem. Noussair Mazraoui was terug en ging spelen als linkerwingback.

Romain Saïss kon het duel met de Portugezen tandenknarsend uitspelen, ondanks een dijbeenblessure. De aanvoerder was tot de aftrap tegen Frankrijk een twijfelgeval, maar ging het toch proberen. Les Bleus schoot uit de startblokken en wist na vijf minuten bij de eerste kans al te scoren. Antoine Griezmann bereikte Kylian Mbappé, die zich rond de penaltystip meldde. Het schot van de steraanvaller werd geblokt door de defensie, waarna aan de linkerkant de mee opgekomen back Theo Hernández op kon pikken. Met een knappe voetbeweging verschalkte hij doelman Yassine Bounou.

Een flinke domper voor de Afrikanen, die pas de tweede goal van het toernooi incasseerden. Terwijl we ze leerden kennen als een defensieve ploeg de afgelopen wedstrijden, moest het nu wel aanvallen. Frankrijk mikte bij tegenstoten vooral op de kant van Saïss, die zich kwestbaar toonde. Oliver Giroud kreeg een opgelegde kans, maar de spits trof de paal. Na ruim twintig minuten moest Saïss er toch af, waarna er werd terug geswitcht naar een viermansdefensie. Er volgden kansen over en weer, maar treffers vielen er niet. Verdediger Jawad El Yamig was er erg dichtbij, zijn spectaculaire omhaal eindigde op de paal.

Frankrijk drukte niet door, terwijl Marokko bewees ook heel aardig zelf het spel te kunnen maken. Mbappé kwam er na rust al snel twee keer gevaarlijk uit, een schot op doel zat er daarbij echter niet in. Yahya Attiat-Allah, die Mazraoui in de pauze verving, toonde zich offensief gevaarlijk maar het miste bij de Marokkanen aan stootkracht. Op een gegeven moment waren de Fransen echt omsingeld en kwam het er nauwelijks meer uit. Ook schroomde Marokko niet de tegenstander hard aan te pakken.

De beslissing valt

De gelijkmaker bleef echter uit, terwijl de Fransen af en toe gevaarlijk konden counteren. Randal Kolo Muani stond nog niet eens een minuut op het veld, en hij zou de strijd beslissen. Na een fraaie dribbel werd er weer een schot van Mbappé geblokt, de bal kwam echter bij de aanvaller van Eintracht Frankfurt terecht die tegelijkertijd de makkelijkste maar ook de belangrijkste treffer uit zijn carrière kon maken.

De Marokkanen beseften dat het WK-sprookje erop zat. Een slotoffensief kwam er nog wel, maar de bal leek er niet achter Hugo Lloris in te willen. Zo eindigde het in 2-0 voor de Fransen. Zij staan zondag opnieuw in de finale, de titelverdediger maakt nog altijd kans om zich opnieuw tot wereldkampioen te laten kronen. Dit keer is Argentinië de tegenstander. Marokko kan met opgeheven hoofd zaterdag aantreden tegen Kroatië voor de derde plaats.

Scoreverloop: 1-0 (5′) T.Hernández, 2-0 (79′) R.Kolo Muani

Leuke wedstrijd

  • Zeker!
  • Niet echt
54+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
12+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
9+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
89+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
48+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
246+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
586+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
44+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
155+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
136+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
113+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
53+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
14+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
232+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
417+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
83+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
7+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
273+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
54+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
106+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie