Geïrriteerde Van Basten: “Onkunde moet óók bestraft worden, dit slaat nergens op”

Foto: Geïrriteerde Van Basten: “Onkunde moet óók bestraft worden, dit slaat nergens op”

Marco van Basten heeft zich duidelijk uitgesproken over een penaltymoment tijdens Frankrijk-Duitsland in de slotfase. Debutant Maximilian Mittelstädt maakte per ongeluk hands, waarna de bal niet op de stip ging. Van Basten is van mening dat onkunde ook bestraft moet worden.

Marco van Basten is het oneens met handsregel en haalt Frankrijk-Duitsland aan

In Rondo van Ziggo Sport kwam het discutabele moment ter sprake. “Er werd geen penalty gegeven, maar kijk: hij schiet die bal weg, en die krijgt hem tegen zijn hand aan. Dan moet je mij eens uitleggen. Die bal was anders naar die andere meneer achter hem, die nummer twaalf van Frankrijk gegaan. Dit is toch minimaal een penalty?”, vroeg Van Basten zich hardop af.

Rafael van der Vaart kon zich nog wel in de beslissingen vinden: “Dit is toch onkunde?”, maar Van Basten vindt dat geen goed argument: “Onkunde moet toch ook bestraft worden? Als je in het zestienmetergebied een tackle maakt, dan doe je dat ook niet met opzet. Dan ben je net te laat als de aanvaller de bal net aantikt, dan kun je zeggen ‘Ik doe het niet expres’, maar dit doet hij ook niet expres maar dit is wel een kwalijke onderbreking van de bal.”

Slot verdedigt scheidsrechter een keer

Tafelgenoot Arne Slot haakte in met de nodige zelfspot. “Dan moet je de regel aanpassen, want het is wel grappig dat ik scheidsrechters moet gaan verdedigen, maar de scheidsrechter handelt hier wel goed, omdat de bal via het eigen lichaam komt. Het is wel een slechte regel misschien…” Van Basten was het daar roerend mee eens: “Ik zeg het al jaren: dit is toch een hele slechte regel, het slaat toch helemaal nergens op? De verdediger wordt bevoordeeld en de aanvaller benadeeld, dát is de vraag die je moet stellen. Heeft de aanvaller er nadeel van en de verdediger er nadeel van? Beide ja, dús penalty.”

Eens met Van Basten?

  • Zeker
  • Niet bepaald
355+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie