Heeft het EK een troostfinale?

Foto: Heeft het EK een troostfinale?

Na de uitschakeling kan het Nederlands elftal toch de troostfinale gaan spelen? Is er nog zoiets op het EK 2024 in Duitsland als de strijd om de derde plaats, het brons? SoccerNews legt het uit.

SN legt uit of op het EK 2024 ook wordt gestreden om de derde plaats

Frankrijk-Nederland, dat had de troostfinale moeten zijn. Toch een prachtig affiche?

Wordt er op het EK gestreden om de derde plaats?

Nee. Het antwoord van de UEFA is klip en klaar. Zij houden al sinds 1980 geen strijd meer om het brons. Dat terwijl het aantal deelnemers aan het Europese landentoernooi flink is gestegen de laatste tijd.

De vorige en enige Europese titel van Oranje was op het EK 1988, ook in Duitsland. Destijds deden er slechts 8 landen mee. Heel wat anders dan de 24 die we in de huidige editie van 2024 zien. Dat moet dus ook anders verdeeld worden. De UEFA heeft daarom sinds de invoering van die 24 landen, in 2016, besloten om ook achtste finales in te voeren. Voorheen was het met 16 landen allemaal wat overzichtelijker: 4 groepen met 2 landen die zich per groep plaatsen voor de kwartfinales. In deze derde 24-landen-editie van het EK houden we dus een andere methode erop na.

Waarom op WK wel een strijd om brons?

Het aantal landen van het EK komt inmiddels in de buurt van die van het WK. Ook op het WK beginnen de knock-outwedstrijden met de achtste finales. Alleen daar hebben ze geen beste nummers drie-systeem maar gaan gewoon de eerste twee landen van acht poules verder. Op het WK is wel degelijke een strijd om brons. Zo was Nederland op het WK 2014 onder bondscoach Louis van Gaal de gelukkige om naar huis te mogen met dat eremetaal. De FIFA moedigt de troostfinale altijd erg aan, waarschijnlijk om nog meer geld te kunnen verdienen. De nummer vier krijgt overigens helemaal niets.

Waarom geen troostfinale op het EK?

De UEFA is een beetje hypocriet in het geval van de troostfinale. De Europese voetbalbond wil namelijk niet dat spelers na een zwaar seizoen nog een extra wedstrijd spelen die eigenlijk nergens meer om gaat. Het team dat het meeste kans heeft qua kwaliteit verliest meestal een dergelijke finale omdat zij niet gemotiveerd zijn om zo’n wedstrijd te spelen. Zo verloor het topfavoriete Oranje kansloos de troostfinale van het WK 1998 van Kroatië. De UEFA vindt het potje voor het EK niet nodig, maar vindt het wel een mooie wedstrijd voor dat andere landentoernooi dat zij organiseren, de Nations League.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews (ingewikkelde) voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Ben jij fan van een troostfinale?

  • Ja, ik wel
  • Nee, ik niet
268+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie