Pedri

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Pedri

Pedri is een van de meest talentvolle middenvelders ter wereld. De Spanjaard komt naast de nationale ploeg uit voor FC Barcelona, waar hij een afkoopclausule van één miljard euro heeft.

  • Pedri speelt momenteel voor FC Barcelona
  • De middenvelder won zowel de Spaanse titel als de Copa del Rey
  • Hij brak door in het shirt van Las Palmas
  • In 2021 debuteerde Pedri voor de Spaanse ploeg

Clubcarrière

Pedri werd op 25 november 2002 in Tegueste geboren onder de naam Pedro González López. Zijn geboorteplaats ligt in het noordoosten van Tenerife, dat deel uitmaakt van de Caranische Eilanden. In zijn jeugdjaren ontstond al meteen de liefde voor het voetbal en FC Barcelona in het bijzonder. Op jonge leeftijd werd Pedri, zoals zijn voetbalnaam luidt, al op de gevoelige plaat vastgelegd in het shirt van de Catalaanse topclub. Zijn grootvader was zelfs de oprichter van een lokale supportersvereniging.

Doorbraak bij Las Palmas

Pedri begon zijn voetbalcarrière in het shirt van Tegueste en maakte daarna de overstap naar CD Laguna de Tenerife. In die hoedanigheid speelde de middenvelder zich in de kijker bij Las Palmas, dat eveneens op de Canarische Eilanden is gevestigd. Op zestienjarige leeftijd debuteerde Pedri in de hoofdmacht tijdens de competitiewedstrijd tegen SD Huesca (0-1 nederlaag). Hij kwam op 18 augustus 2019 meteen 83 minuten in actie voor de eilandbewoners.

In de Segunda División wist Pedri zich goed staande te houden ondanks diens leeftijd. De middenvelder mocht 36 competitieduels opdraven (vier goals, zeven assists) en noteerde ook nog een wedstrijd in de Copa del Rey. Met zijn vroege doorbraak speelde Pedri zich in de kijker bij diens grote liefde FC Barcelona, dat enkele weken na zijn debuut al een akkoord bereikte met Las Palmas. Voor vijf miljoen euro maakte hij in de zomer van 2020 de overstap naar Catalonië.

In duel met Toni Kroos van Real Madrid (Pro Shots)

Marathonloper in Barcelona

FC Barcelona besloot Pedri na zijn overstap meteen op te nemen in de A-selectie. Sterker nog: de middenvelder was in no-time al niet meer weg te denken uit het elftal van de nieuwe coach Ronald Koeman. De Nederlander deed in 52 officiële wedstrijden een beroep op de Spanjaard, die vier goals en zes assists produceerde. Een enorm aantal voor een speler van zijn leeftijd, maar tot verbazing van velen speelde hij daarna ook nog op het EK én de Olympische Spelen.

Koeman beklaagde zich over de roofbouw op Pedri. “Het is te veel”, somberde de oefenmeester in aanloop naar de zomer van 2021. “Twee eindtoernooien in een zomer is te veel. Hij heeft een seizoen achter de rug, waarin hij bijna alles heeft gespeeld en hij miste ook bijna geen minuut op het EK. Vier dagen vakantie en dan naar Tokio, dat kan niet. “Ik begrijp de droom van de spelers, maar de speeldagenkalender is al bijzonder complex. We moeten de spelers beschermen.”

Pedri had in Barcelona voor twee jaar getekend en dus moest de clubleiding al na een jaar actie ondernemen om de nieuwe smaakmaker te behouden. In oktober 2021 zette de middenvelder zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2026, met een gelimiteerde transfersom van één miljard euro. Een maand later werd Pedri andermaal beloond voor zijn stormachtige ontwikkeling door het winnen van de Golden Boy Award, de prijs voor het grootste voetbaltalent van Europa.

(Pro Shots)

In het seizoen 2022-2023 kreeg Pedri meermaals te maken met spierblessures. De middenvelder drukte desalniettemin zijn stempel op het kampioenschap van FC Barcelona, dat ook de Spaanse Supercup veroverde.


Interlandcarrière

Pedri debuteerde in maart 2021 als international van Spanje. De Barcelona-middenvelder hield zich moeiteloos staande en had enkele maanden later zelfs al een basisplaats te pakken op het EK. Spanje moest in de knock-outfase driemaal verlengen, maar in de achtste finale, kwartfinale en de halve finale speelde hij op één minuut na voluit mee. Uiteindelijk werd de nationale ploeg de weg naar de finale geblokkeerd door Italië, dat net als in de latere eindstrijd na strafschoppen aan het langste eind trok.

Kort na zijn EK-deelname meldde Pedri zich al bij de Olympische voetbalploeg van Spanje. De tienersensatie wist ditmaal wel de finale te bereiken, maar een gouden medaille bleef uit. In de verlenging maakte Malcom op aangeven van Ajax-aanvaller Antony het winnende doelpunt (2-1). Ook in 2022 mocht Pedri aantreden op een groot toernooi: het WK in Qatar. Ondanks zijn goede optredens werd Spanje voortijdig naar huis gestuurd.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie