Paul Gladon

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Paul Gladon

Paul Gladon is een Nederlandse aanvaller. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Fortuna Sittard naar FC Noah Erewan.

  • Gladon speelt momenteel voor FC Noah Erewan
  • De spits heeft een verleden bij Sparta, FC Dordrecht, Heracles Almelo, Willem II, FC Emmen en Fortuna Sittard
  • In het buitenland was hij daarnaast actief voor Wolverhampton Wanderers en Sint-Truiden
  • Gladon promoveerde met FC Dordrecht naar de Eredivisie
  • Met Heracles en Willem II behaalde hij Europees voetbal

Clubcarrière

Gladon werd op 18 maart 1992 geboren in Haarlem. Op vijfjarige leeftijd sloot hij zich aan bij amateurclub SV Hoofddorp, waar de spits in zijn eerste seizoen meteen 102 doelpunten maakte. In daaropvolgende seizoenen werd hij met grote regelmaat topscorer van zijn team. Gladon werd als B-junior gescout door clubs als Ajax, Sparta Rotterdam en FC Groningen. Na een tevergeefse proefperiode in Amsterdam hapten De Kasteelheren wel meteen toe.

Promotie met FC Dordrecht

Als A-junior van Sparta bleef Gladon een makkelijk scorende aanvaller. Dat viel ook op bij de technische staf van de A-selectie, dat hem overhevelde. Op 6 maart 2011 debuteerde de Haarlemmer in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (4-0). In de daaropvolgende seizoenen maakte Gladon hier en daar zijn minuten voor de hoofdmacht, maar zijn definitieve doorbraak bleef uit. Om die reden werd hij in de zomer van 2013 uitgeleend aan competitiegenoot FC Dordrecht.

Gladon bewees bij FC Dordrecht het ongelijk van de Sparta-staf. Acht dagen na zijn debuut tegen MVV Maastricht (2-1 overwinning) maakte de spits op bezoek bij Achilles ’29 (1-4) zijn eerste doelpunt als profvoetballer. Met zeventien doelpunten liet Gladon zich gelden in de Eerste Divisie en hij bezorgde het team daarmee een plek in de play-offs om promotie/degradatie. Met drie doelpunten in vier wedstrijden was zijn aandeel in de promotie van FC Dordrecht groot.

Debuut voor Sparta

FC Dordrecht rekende in de finaleronde van de play-offs uitgerekend af met Sparta. “Ik snap dat ze nu een hekel aan me hebben”, verklaarde Gladon nadien aan ELF Voetbal. “Het is natuurlijk een dubbelgevoel. Ik sta onder contract bij Sparta en ben verhuurd aan Dordrecht. Wat hier is gebeurd bij Dordrecht is echt fantastisch. Ik ging iedere dag met plezier naar de club. Dit is echt een vriendengroep. Ik hoorde jongens vanaf de Sparta-bank roepen: ‘Je gaat naar Jong Sparta’. Dat raakt me wel.”

Een langer verblijf bij FC Dordrecht was voor Sparta geen optie. In de zomer van 2014 keerde de aanvaller ‘gewoon’ terug bij zijn eigenlijke werkgever, dat zich opmaakte voor een nieuw seizoen in de Eerste Divisie. Op 3 oktober 2014 maakte Gladon zijn eerste doelpunt als Spartaan tijdens de uitwedstrijd tegen Telstar (4-3 nederlaag). Met vijftien doelpunten uit 37 officiële wedstrijden beleefde hij een acceptabel seizoen, maar zijn team slaagde er niet in om de play-offs te bereiken.

Europa in met Heracles

In de zomer van 2015 maakte Gladon de overstap van Sparta naar Heracles Almelo. Op 8 augustus 2015 maakte de aanvaller zijn Eredivisie-debuut in de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (3-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt maakte hij op 23 september in de bekerwedstrijd tegen Vitesse, dat na verlenging met 4-1 opzij werd gezet. Gladon produceerde zijn eerste treffer op het hoogste niveau op 19 december in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-1).

Met zes doelpunten uit 26 wedstrijden was Gladon niet erg productief bij Heracles. De oud-Spartaan bleek wel degelijk van grote waarde voor het team door twee van zijn doelpunten te maken in de play-offs om Europees voetbal. Ten koste van FC Utrecht behaalde Heracles in 2016 een ticket voor de voorrondes van de Europa League. Gladon scoorde tegen het Portugese FC Arouca, maar het 1-1 gelijkspel in Almelo bleek niet voldoende. Uit bleef men vervolgens steken op 0-0.

Moeizame jaren

Gladon scoorde tweemaal in de eerste drie Eredivisie-wedstrijden van het seizoen 2016-2017. De spits verdiende vervolgens een transfer naar Wolverhampton Wanderers, waar hij debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Burton Albion (1-1). In Engelse dienst speelde hij dat seizoen welgeteld drie wedstrijden in alle competities. In veel gevallen zat Gladon niet eens bij de wedstrijdselectie.

Wolverhampton Wanderers verhuurde Gladon in de zomer van 2017 voor één seizoen aan zijn oude club Heracles Almelo, waar hij zes doelpunten maakte in 35 wedstrijden. Zo scoorde de spits in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax. Gladon werd na dit seizoen voor een jaar uitgeleend aan het Belgische Sint-Truiden, maar met twee schamele optredens bleek dat ook geen doorslaand succes.

In januari 2019 werd de huurconstructie tussen Wolverhampton Wanderers en Sint-Truiden afgebroken. De spits kreeg daarmee een vrijgeleide naar eredivisionist FC Groningen, waar hij debuteerde in de uitwedstrijd tegen PSV (2-1 nederlaag). Bij de Trots van het Noorden kreeg hij weer de mogelijkheid om wekelijks zijn minuten te maken. Met vijf doelpunten in de laatste zeven competitiewedstrijden hervond Gladon zijn zelfvertrouwen.

Europees ticket met Willem II

Al na zes maanden vertrok Gladon bij FC Groningen. In Willem II vond de spits een nieuwe club. Hij debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (0-2 nederlaag), maar fungeerde in Tilburgse dienst vooral als invaller. Zijn eerste doelpunt voor de Tricolores viel daardoor pas op 16 februari 2020 in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-1). Het seizoen 2019-2020 werd door de coronapandemie voortijdig beëindigd, waarbij Willem II net aan de goede kant van de medaille stond. Zijn team kreeg een voorronde Europa League-ticket toegewezen door de KNVB.

In de Europese wedstrijden tegen FC Progrès Niederkorn en Rangers FC kreeg Gladon geen speeltijd. Het bleek een voorbode voor de rest van het seizoen. Tot en met november 2020 mocht de aanvaller maar viermaal in actie komen in de Eredivisie, waarna hij uit beeld raakte.

Degradatie met FC Emmen

Vlak voor de winterse transferdeadline maakte Gladon de overstap van Willem II naar FC Emmen. Met zijn enige doelpunten was de rechtspoot mede verantwoordelijk voor de overwinningen op Fortuna Sittard (1-3) en VVV-Venlo (0-4). De Drentse formatie ontsnapte daarmee aan directe degradatie, maar in de play-offs om promotie/degradatie sloeg het noodlot alsnog toe. NAC Breda bleek in de halve finale te sterk voor Emmen (na strafschoppen). Gladon nam overigens geen strafschop.

Paul Gladon in actie voor Fortuna Sittard (Pro Shots)

Lijfsbehoud met Fortuna Sittard

Na de degradatie met FC Emmen zat Gladon geruime tijd zonder club. Pas begin 2022 vond hij in Fortuna Sittard een nieuwe werkgever. De aanvaller maakte zijn rentree als profvoetballer op 12 februari tijdens de uitwedstrijd tegen zijn oude club FC Groningen, dat met 0-1 werd verslagen. Zijn eerste doelpunt voor de Limburgers maakte hij tegen een andere ex-club: Sparta. Tegen de Rotterdammers (3-0 zege) schoot Gladon meteen twee keer raak namens Fortuna, dat op de slotdag van het seizoen lijfsbehoud veilig wist te stellen dankzij een 0-1 zege op NEC.

Fortuna Sittard bleef ook in het seizoen 2022-2023 in de Eredivisie. Dat was mede te danken aan Gladon, die zeven doelpunten maakte in 28 duels. Drie doelpunten maakte de spits overigens in de dubbele Eredivisie-confrontatie met FC Groningen. Gladon begon het seizoen 2023-2024 nog in Sittard, maar maakte in augustus 2023 een verrassende transfer naar FC Noah Erewan uit Armenië.

Laatste update: 19 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie