Mitchell Dijks

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Mitchell Dijks

Mitchell Dijks is een Nederlandse linksback. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Vitesse naar competitiegenoot Fortuna Sittard.

  • Dijks speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • De verdediger kwam in Nederland eerder uit voor Ajax, sc Heerenveen, Willem II en Vitesse
  • In het buitenland was hij actief bij Norwich City en Bologna
  • Dijks won met Ajax de landstitel van 2014
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Mitchell Clement Dijks werd op 9 februari 1993 geboren in Purmerend. De linkspoot trapte zijn voetbalcarrière af bij amateurclub FC Purmerend, waar hij zich in de kijker speelde bij FC Volendam. Na zes jaar in het vissersdorp te hebben gespeeld maakte Dijks in 2009 de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Hier doorliep hij de hoogste jeugdteams.

Debuut voor Ajax

Trainer Frank de Boer liet Dijks in de voorbereiding van het seizoen 2012-2013 meedraaien met de hoofdmacht van Ajax. Op 5 augustus 2012 debuteerde de linksback in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV (2-4 nederlaag). Zijn eerste Eredivisie-optreden volgde twee weken later in de met 1-6 gewonnen uitwedstrijd tegen NEC. Dijks werd dat seizoen meteen landskampioen, maar met zes gespeelde competitiewedstrijden bleef zijn eigen aandeel beperkt. Ook mocht hij tweemaal opdraven in de KNVB Beker, waaronder de verloren halve finale tegen AZ (0-3).

Huurling in Heerenveen

Als concurrent van Daley Blind maakte Dijks ook in het seizoen 2013-2014 weinig kans op speeltijd in Ajax 1. De Amsterdamse club besloot hem daarom voor een seizoen te verhuren aan sc Heerenveen, waar hij in zijn debuutwedstrijd tegen AZ (4-2 overwinning) meteen rode kaart pakte. In september werd hij in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen opnieuw van het veld gestuurd, maar ook deze wedstrijd werd door de Friezen in winst omgezet (4-2).

Richting de eindfase van het seizoen verloor Dijks zijn basisplaats bij sc Heerenveen. Zo zat hij in beide play-offwedstrijden tegen AZ (3-0 uit, 1-0 thuis) op de reservebank. De Ajax-huurling sloot het seizoen af met 27 officiële duels op de teller.

Smaakmaker bij Willem II

Dijks keerde medio 2014 terug naar Amsterdam, maar De Boer zag het opnieuw niet in hem zitten. In augustus werd de band met Ajax doorgesneden dankzij een deal met Willem II. De linksback debuteerde in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord voor de Tricolores. In totaal speelde hij 28 officiële wedstrijden voor de Tilburgse club, waarin Dijks één assist liet noteren.

Als speler van Willem II trok Dijks de aandacht van binnen- en buitenlandse clubs. Feyenoord was één van de opties, maar na de eerste gesprekken met de club uit Rotterdam-Zuid ontstond een verrassende wending. Ajax, dat een jaar eerder nog permanent afscheid nam, meldde zich om een hereniging tot stand te brengen. In juni 2015 werden Willem II en Ajax het eens over de voorwaarden van de transfer. In ruil voor zijn terugkeer naar Amsterdam werden Ajax-talenten Lesly de Sa, Ruben Ligeon en Richairo Zivkovic allemaal verhuurd aan de Tilburgers.

Net geen kampioen met Ajax

Dijks profiteerde in de zomer van 2015 van de blessure van concurrent Nicolai Boilesen. In de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Rapid Wien (2-2) maakte de verdediger zijn officiële rentree in Ajax-tenue. Met acht Eredivisie-assists werd hij een belangrijke kracht in het elftal van De Boer, maar de Amsterdammers verspeelden het kampioenschap aan PSV. Op de slotdag van het seizoen 2015-2016 bleef Ajax steken op een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap (1-1) en liet zich daardoor inhalen door de Eindhovenaren.

Dijks, die 39 officiële wedstrijden noteerde, zag De Boer na de fatale remise in Doetinchem opstappen als Ajax-trainer. De oud-international werd opgevolgd door Peter Bosz. In het seizoen 2016-2017 verloor de linksback zijn basisplaats. Dijks speelde weliswaar nog twintig wedstrijden in alle competities, maar besloot begin 2017 eieren voor zijn geld te kiezen door tijdelijk over te stappen naar Championship-club Norwich City.

Huurling bij Norwich City

Op 4 februari 2017 maakte Dijks zijn debuut voor Norwich City, dat een 0-1 overwinning boekte op bezoek bij Cardiff City. Drie dagen later maakte hij in de uitwedstrijd tegen Wigan Athletic (2-2) zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. In de 73ste minuut kopte de Ajax-huurling de eindstand op het scorebord. Ondanks een rode kaart tegen Blackburn Rovers (2-2) groeide hij uit tot een gewaardeerde kracht namens The Canaries. In totaal speelde Dijks vijftien duels in het Championship, het tweede niveau van Engeland.

Definitief afscheid van Ajax

Ajax en Norwich City konden het in de zomer van 2017 niet eens worden over een permanente overstap van Dijks. Hij keerde daarom terug naar Amsterdam, waar de club werd opgeschrikt door het drama rond Abdelhak Nouri. De linksback speelde in de eerste seizoenshelft onder Marcel Keizer nog twaalf wedstrijden in alle competities. Na de bekeruitschakeling door toedoen van FC Twente werd Keizer ontslagen, waarna diens opvolger Erik ten Hag geen beroep meer deed op Dijks.

Italiaans avontuur

Dijks zat in de eerste helft van 2023 zelfs niet op de reservebank van Ajax. In de zomer van 2018 vertrok de linkspoot transfervrij naar het Italiaanse Bologna. Op 12 augustus debuteerde hij in de Coppa Italia-wedstrijd tegen Padova, dat mede dankzij diens tweede doelpunt als profvoetballer met 2-0 werd verslagen. Op 8 april 2019 maakte Dijks zijn eerste Serie A-doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Chievo Verona (3-0 overwinning).

Tot en met de zomer van 2022 bleef Dijks actief bij Bologna. Hij speelde in totaal 78 officiële wedstrijden voor de Serie A-club, waar de teller bleef steken op twee doelpunten. Tijdens zijn verblijf werd hij omringd door verschillende landgenoten (Stefano Denswil, Denso Kasius, Jerdy Schouten en Sydney van Hooijdonk).

Via Vitesse naar Fortuna Sittard

Dijks keerde in de zomer van 2022 terug op de Nederlandse voetbalvelden. De linksback accepteerde een aanbod van Vitesse, dat pas in januari 2023 daadwerkelijk een beroep op hem kon doen. Na een knieoperatie maakte de oud-Ajacied op 7 januari zijn officiële debuut in de uitwedstrijd tegen AZ (1-1). Dijks slaagde er niet in om een vaste waarde te worden in Arnhem en bleef daardoor steken op slechts 299 speelminuten (zeven wedstrijden).

Vitesse besloot na het seizoen 2022-2023 niet verder te gaan met Dijks. Hij maakte vervolgens de overstap naar Fortuna Sittard, waar de linkspoot wel weer uitgroeide tot basisspeler. De oud-Ajacied debuteerde op 13 augustus 2023 in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen Feyenoord (0-0) voor de Limburgers.


Interlandcarrière

Dijks doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Voor Jong Oranje speelde hij drie interlands, waarna zijn interlandcarrière ten einde kwam. In maart 2016 behoorde hij voor de enige keer tot de voorselectie van het Nederlands elftal, maar de toenmalig Ajax-verdediger behoorde niet tot de definitieve groep van bondscoach Danny Blind.

Laatste update: 16 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie