Op deze keepers heeft Koeman een oogje

Foto: Op deze keepers heeft Koeman een oogje

Bondscoach Ronald Koeman en zijn keeperstrainer Patrick Lodewijks gaan heel wat andere keepersknopen doorhakken dan hun voorgangers. Op de vooravond van het bekendmaken van hun eerste voorselectie van Oranje dubben ze over de vier doelmannen. De WK-goalies zien we in ieder geval niet meer terug.

Louis van Gaal en Frans Hoek hadden zo hun eigen opvallende zienswijzen. Ze kozen bijvoorbeeld voor Andries Noppert, een keeper die nog nooit een seizoen lang eerste keus was geweest op het hoogste niveau. Noppert werd voor de leeuwen gegooid en dat pakte uitstekend uit. Feyenoord-keeper Justin Bijlow en Ajacied Remko Pasveer moesten zich verbijten op de bank.

Die drie zien we door blessures zeker niet terug in de voorselectie van vrijdag. Koeman en Lodewijks moeten dus deels gedwongen kiezen voor nieuwe doelmannen en dat komt hen ook wel goed uit. Ze willen af van de Van Gaal-stempel. Noppert en zelfs de ervaren Mark Flekken (die op het nippertje afviel voor het WK) zijn geclaimd als Van Gaal-ontdekkingen.

Mark Flekken

Flekken keepte al jaren op het hoogste niveau van Duitsland en deed dat niet onverdienstelijk. In Duitsland sprak men er schande van dat de Nederlandse torwart nooit in aanmerking kwam voor Oranje. Een plekje in een voorselectie zat er zelfs jaren niet in voor de Nederlandse rots in de Bundesliga-branding. Totdat Van Gaal hem ‘ontdekte’. Flekken debuteerde, kreeg zelfs een basisplek, maar viel af voor het WK toen Van Gaal een nog grotere ontdekking deed.

Ondertussen bleef Flekken het doel schoon houden bij zijn club SC Freiburg. De laatste tijd krijgt Flekken wat meer goals om de oren dan hij gewend is, maar hij speelt wel gewoon om Champions League-voetbal. Dat kunnen de andere keepers die nu in aanmerking komen voor Oranje niet zeggen. Koeman en Lodewijks hebben zijn naam met pen geschreven in de voorselectie. Van Gaals ‘ontdekking’ moet Koemans keeper worden.

Jasper Cillessen

Een andere doelman die met pen in het boekje van Koeman staat is Jasper Cillessen. De 33-jarige keeper is uit op revanche nadat Van Gaal hem niet meenam naar het WK. Van eerste keeper naar bankzitter (thuis welteverstaan). Cillessen was jaren eerste keeper, maar nooit onomstreden. Alleen onder Koeman was Cillessen een zekerheidje. De rentree van de bondscoach, de blessures van de concurrenten en zijn uitstekende prestaties bij NEC brengen hem weer terug onder de Oranje-lat.

Bart Verbruggen

Cillessen is niet zo bekwaam in het tegenhouden van penalty’s, het zoeken van een strafschopkeeper was voor elke bondscoach een lastige klus. Met Bart Verbruggen (20) lijkt er plots een penaltykiller te zijn opgestaan die ook nog eens heel wat jaren meekan. De Nederlandse goalie keept voor Anderlecht en werd onlangs bekend bij het grote publiek door het stoppen van alle penalty’s (drie) in de Conference League-wedstrijd tegen Ludogorets.

Verbruggen is tweeëneenhalf jaar geleden opgepikt uit de jeugd van NAC Breda. Dit seizoen is hij doorgebroken in het eerste elftal van Anderlecht en kan hij de laatste weken rekenen op een basisplaats. In 10 Jupiler Pro League-wedstrijden kreeg hij 12 tegentreffers en hield hij 4 keer de nul.

Wel heeft hij pas 13 wedstrijden op het hoogste niveau gekeept en komt hij dus pas net kijken. Voor Noppert gold een beetje hetzelfde en hij werd eerste WK-keeper. Verbruggen kan dus Koemans ‘ontdekking’ worden en een plekje in de voorselectie zit er zeker in voor de jonge Verbruggen.

Bart Verbruggen breekt door in België, nu ook bij Oranje?

Nick Olij

Dat geldt ook voor Nick Olij. Van Gaal en Hoek hielden hem al in de gaten, maar dit seizoen heeft Olij het ook in de Eredivisie laten zien. Na een geweldig seizoen bij NAC (NAC heeft een goede kijk op keepers blijkbaar) maakte hij de transfer naar Sparta. Op Het Kasteel liet hij zien dat hij nog veel meer in zijn mars heeft.

De 27-jarige keeper is mede verantwoordelijk voor de geweldige prestaties van Sparta dit seizoen. De club doet gewoon mee om Europees voetbal en Olij hield liefst 10 keer zijn doel schoon. In 21 wedstrijden kreeg hij ook maar 22 doelpunten tegen en dat bij een doorgaans tegen degradatie strijdend Sparta. Olij lijkt met Verbruggen te moeten gaan strijden voor de derde keeperspositie in Oranje.

Marco Bizot

Dan is er nog de beetje onzichtbare Marco Bizot. Hij heeft een basisplek bij Stade Brest in een top 5-competitie (Ligue 1) en heeft ervaring bij Oranje. Brest strijdt tegen degradatie en Bizot krijgt dus ook heel veel te doen in Frankrijk. Zijn cijfers dit seizoen zijn niet zo heel best, maar dat is ook lastig bij de nummer achttien van de Ligue 1. In 24 competitieduels kreeg Bizot er 42 tegen en noteerde hij 3 clean sheets.

Valt weinig te kiezen in het doel

Het lijstje van Koeman en Lodewijks van potentiële Oranje-doelmannen is niet al te lang zoals je ziet. Dat komt omdat Koeman net als zijn voorgangers te maken heeft met een hele kleine Nederlandse keeperspool. Het lijkt erop dat het opleiden van goede keepers niet meer belangrijk is voor de Nederlandse clubs. Bij clubs als Ajax, PSV, FC Twente en FC Utrecht staan buitenlanders in het doel. Als er dan ook nog een paar geblesseerd raken, dan wordt de keuze helemaal niet meer reuze. Koeman en Lodewijks gaan dus verrassen, maar zo verrassend is het eigenlijk niet.

France
Netherlands
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 24 maart 2023 20:43.

Wie moet keepen tegen Frankrijk?

  • Flekken
  • Cillessen
  • Verbruggen
  • Olij
  • Bizot
  • Iemand anders
1397+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie