PSV bekerwinnaar via pingels in foeilelijke finale

Foto: PSV bekerwinnaar via pingels in foeilelijke finale

PSV heeft de TOTO KNVB Beker 2023 gewonnen. In een foeilelijke finale tussen Ajax en PSV moesten penalty’s uitkomst brengen. Na reguliere speeltijd stond het 1-1 en in de verlenging gebeurde niets meer. Het was een hoofdschuddende bekerfinale, maar daar zullen ze in Eindhoven niet om malen. De strafschoppenreeks zat vol missers, maar Fabio Silva schoot wel de beslissende binnen.

PSV wint KNVB Beker ten koste van Ajax

De verschrikkelijke bekerfinale was een toonbeeld van slecht voetbal, schandalige spreekkoren op de tribune en kinderachtig gedrag van de hoofdrolspelers op het veld. Een bekerfinale die eigenlijk geen winnaar verdiende, maar daar doen we niet aan bij bekertoernooien. Daarom wint PSV voor de elfde keer de KNVB Beker en verslaat het net als vorig jaar Ajax in de finale.

De pijn aan de ogen begon in ieder geval al vroeg in de eindstrijd. PSV stuurde de bal gelijk naar voren en een beginoffensief leek in de maak. Leek, want al snel doof de Eindhovense aanvalsdrang. Ook Ajax wilde vroeg de toon zetten, maar werd lang niet gevaarlijk voor het doel. De eerste kans was voor PSV. Johan Bakayoko gaf de bal strak voor vanaf rechts en bij de tweede paal probeerde Xavi Simons met rechts binnen te tikken. De bal vloog echter naast. Net daarna kreeg Bakayoko de bal plots goed voor de voeten in kansrijke positie. Hij schoot net naast.

Jammeren, janken en meer kinderachtig gedrag in bekerfinale

Een vooralsnog vervelende wedstrijd was ontstaan. Veel overtredingen, veel irritaties en opstootjes. Zo werd Xavi Simons terwijl hij de bal rustig uittikte ondersteboven getackeld door Jorge Sánchez. En bij het minste of geringste zaten de spelers te jammeren. Niet alleen op het publiek waren er misdragingen, op het veld was het ook om te janken zo kinderachtig gedroegen de 22 spelers zich.

Ook het voetbal was erbarmelijk slecht. Ajax had verder de bal maar kon daar niet veel mee. Ook omdat bij PSV achterin André Ramalho uitstekend speelde. De Braziliaanse centrumverdediger zat overal tussen en had een paar fijne slidings in huis.

Ongeveer tien minuten voor rust had PSV toch op voorsprong moeten komen. Davy Klaassen verspeelde de bal op een onhandige plek, waarna De Jong de bal richting de vrijstaande Guus Til schoof. 1-op-1 met Gerónimo Rulli kon hij alleen niet binnenschieten. PSV hield druk en daardoor moest Edson Álvarez aan de handrem trekken. Voor de zoveelste keer dit seizoen zag hij de gele kaart. Een PSV-vrije trap even later werd door Jarrad Branthwaite voorlangs gekopt. Een grote kans, en volgens de Engelse verdediger werd de bal ondertussen ook nog aangeraakt. Geen corner en dat had grote gevolgen.

Vooral de eerste helft was een aaneenschakeling van irritatie en kinderachtig gedrag.

Branthwaite mist en raakt (in eigen goal)

Want in de volgende aanval aan de andere kant zag Branthwaite de bal toch nog in het netje gaan. Het was alleen zijn eigen netje. Steven Bergwijn schoot hard in, maar die bal leek naast te gaan. Gelukkig voor Ajax zat Branthwaite met een voet er tussen en was Joël Drommel kansloos: 1-0. Ajax drong nog even aan want na de onverwachtse voorsprong was het momentum plots totaal gedraaid. Toch gingen Ajax en PSV met 1-0 aan de Rotterdamse thee.

PSV kwam goed uit de rust en uit een corner was het raak. Ramalho tikte van dichtbij binnen. De Braziliaan stond alleen buitenspel en dus ging het Eindhovense feestje niet door. Het was een minuut later bijna feest in het Amsterdamse gedeelte van het publiek. Brian Brobbey omspeelde doelman Drommel, maar schoot de bal op de paal. Het was ook geen 2-0 omdat Steven Bergwijn al aan het juichen was. Daardoor kon de Ajacied niet alsnog scoren omdat hij vergat de rebound te nemen.

Even gebeurde er niets en hobbelde de finale door. De PSV-fans veerden in de 63e minuut op bij een corner van de ingevallen Thorgan Hazard. Die vond het hoofd van De Jong, maar Rulli had de bal klembast. Toen nog wel, vier minuten later niet. Een geweldige actie van Simons zorgde voor de aanzet. De ster van PSV kreeg de bal bij Hazard die binnentikte.

Xavi Simons was weer eens de beste man van het veld, maar kon het net niet vinden.

Brobbey, Berghuis en Simons missen

Ajax was wakker geschud en ging met een felle Brobbey op jacht naar een nieuwe voorsprong. De boomsterke spits had twee geweldige kansen, maar telkens wist hij het netje niet te vinden. In de rebound kreeg Steven Berghuis ook nog een dot van een kans, maar het bleef 1-1.

Xavi Simons had daarna PSV op voorsprong moeten brengen. Hij kreeg de bal in de hoek van de zestien voor zijn voeten en kon vrij uithalen. Dat deed hij aardig, maar niet zo goed als we van de twintigjarige aanvaller gewend zijn.

We gingen verlengen en moesten daarin afscheid nemen van Simons. De sterspeler werd door Van Nistelrooij aan de kant gehaald nadat hij getorpedeerd werd door Owen Wijndal. Dat leverde geel op voor de Ajax-linksback, maar Simons leek daardoor niet verder te kunnen. Of het nou tactisch van de PSV-coach was of niet, de wedstrijd werd er niet beter op. De spanning bij het Ajax- en PSV-kamp was wel voelbaar. In de verlenging gebeurde ook niets meer en de spanning bouwde zich op. In de penaltyserie kwam die tot een climax.

Vele missers in penaltyserie Ajax-PSV

Na rake pingels van Dusan Tadic en Hazard kon Brobbey als eerste de spanning niet aan. De Ajax-spits schoot huizenhoog over. De penalty die PSV op voorsprong had moeten zetten (van Ramalho) werd knap gekeerd door Rulli. Jurriën Timber verzuimde ook een voorsprong te pakken. De verdediger van Ajax schoot keihard op de lat. Ibrahim Sangaré miste daarna ook. De Senegalees raakte de paal. En toen kwam de 17-jarige Mika Godts. De superjonge Belg had geen zenuwen en schoot koeltjes raak. Dat deed ook Anwar El Ghazi. Álvarez schoot daarna zo slecht, dat Drommel rustig kon blijven staan en de bal tegen zich aan kon laten schieten. Fabio Silva pakte het cadeautje uit en schreeuwde het uit van vreugde.

Hebben we een terechte bekerwinnaar?

  • Ja
  • Nee
168+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie