‘Marokkanen zijn altijd Marokkanen, tot ze goed kunnen voetballen’

Foto: ‘Marokkanen zijn altijd Marokkanen, tot ze goed kunnen voetballen’

Sjoerd Mossou kijkt enorm uit naar de halve finale tussen Marokko en Frankrijk, vanavond om 20:00 uur Nederlandse tijd. De columnist van het Algemeen Dagblad heeft veel respect voor het hechte collectief van bondscoach Walid Regragui.

Tegelijkertijd stoort Mossou zich enorm aan het feit dat Marokkanen in de Nederlandse samenleving eigenlijk (bijna) overal in een hoekje geduwd worden, totdat blijkt dat ze misschien wel het Nederlands elftal zouden kunnen halen. “Op school, bij het uitzendbureau, bij de discotheek, op straat. Oneindig vaak word je over dezelfde kam geschoren. Maar toevallig kun jíj erg goed voetballen. Zó goed, dat je misschien wel het Nederlands elftal kunt halen. Plots verandert de context van je bestaan. Jij, de geweldige voetballer, mag Nederland wel wat dankbaarder zijn, vriend”, schrijft Mossou.

“Hoezo wil jij voor Marokko spelen? Je bent toch in Leiderdorp of in Rotterdam geboren? Je bent verdorie toch in Nederland ‘opgeleid’? Ofwel, zo zei mijn vriend, en hij chargeerde bewust een beetje: Marokkanen zijn altijd Marokkanen, tot ze heel goed kunnen voetballen. Dan moeten het opeens Nederlanders zijn.”

‘Succesvol gevolg van de Marokkaanse diaspora’

Het huidige team ziet Mossou als een succesvol gevolg van de Marokkaanse diaspora. “Juist dit geweldige team is een afspiegeling van die moderne wereld. Een keeper uit Montreal, een sterspeler uit Madrid, een spelmaker uit Dronten en een dribbelaar uit Parijs: een groot deel spreekt niet eens Arabisch, een ander deel amper Engels, maar geen collectief zo hecht als dit Marokkaanse elftal. Een team dat niet gevangen zit in landgrenzen, niet in taal, maar dat voetbalt met hart en ziel.”

Juich jij vanavond voor Marokko?

  • Ja
  • Nee
170+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie