Kwetsbaar Oranje wint zéér geflatteerd

Het Nederlands elftal heeft de eerste interland van 2024 in winst omgezet. Het keurkorps van bondscoach Ronald Koeman knokte zich naar een 4-0 overwinning op Schotland.

Reijnders, Wijnaldum en Weghorst trefzeker

In aanloop naar de ontmoeting met de Schotten moest Koeman een streep zetten door namen als Frenkie de Jong, Stefan de Vrij en Quilinschy Hartman. De bondscoach van Oranje besloot in Amsterdam een beroep te doen op spelers als Mark Flekken, Jeremie Frimpong, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Laatstgenoemde maakte voor het eerst speelminuten als international sinds zijn omstreden transfer naar Al-Ettifaq.

Het Nederlands elftal beleefde een moeizame eerste helft. Schotland maakte bij tijd en wijle zelfs een betere indruk, maar doelman Mark Flekken wist op spectaculaire wijze redding te brengen op een kopbal van Ryan Christie. De Oranje-doelman tikte de bal tegen de lat. De thuisploeg stelde daar weinig tegenover. Cody Gakpo probeerde nog wel een strafschop te versieren, maar de beelden toonden een onvervalste schwalbe aan.

Reijnders maakt schitterende 1-0

Vijf minuten voor rust nam het stroef spelende Nederland alsnog de leiding. AC Milan-middenvelder Tijjani Reijnders besloot vanaf een meter of 25 aan te leggen en wist doelman Angus Gunn kansloos te laten middels een kanonskogel in de bovenhoek: 1-0. De thuisploeg ging zodoende met een voorsprong de kleedkamer in voor de pauze. Koeman besloot halverwege geen wijzigingen door te voeren.

In de tweede helft was het wachten op een tweede treffer van de wedstrijd. Zowel Memphis als Xavi Simons had daarvoor kunnen zorgen, maar Gunn wist een snelle 2-0 na rust te voorkomen. Aan de andere kant zorgde ook Schotland voor serieus gevaar. John McGinn stuitte op de alerte Flekken, waar aanvalsleider Lawrence Shankland in een één-tegen-één-situatie op de lat mikte.

Wijnaldum zorgt voor marge

Gedurende de tweede helft voerden beide bondscoaches een aantal wijzigingen door. Tien minuten na de invalbeurt van Joey Veerman viel de 2-0. Gakpo leverde een prima voorzet af en Wijnaldum bekroonde zijn Oranje-comeback met een doeltreffende kopbal. Scott McTominay wist een voorzet van korte afstand niet achter Flekken te knikken, waardoor de marge van twee bleef staan.

In de slotfase kreeg Oranje kansen op een nóg meer geflatteerde zege. Gakpo en Teun Koopmeiners slaagden er net niet in om toe te slaan, maar invallers Wout Weghorst en Donyell Malen zorgde alsnog voor de zeer geflatteerde 4-0 eindstand. Het Nederlands elftal speelt aanstaande dinsdag opnieuw. De manschappen van Koeman nemen het dan op tegen Duitsland, de gastheer van het komende EK.

Scoreverloop: 1-0 (40′) T. Reijnders, 2-0 (72′) G. Wijnaldum, 3-0 (84′) W. Weghorst, 4-0 (86′) D. Malen