KNVB gaat de strijd aan en dreigt zelfs met puntenaftrek

Foto: KNVB gaat de strijd aan en dreigt zelfs met puntenaftrek

De KNVB wil de strijd met discriminatie en racisme vanaf de tribunes aansterken door middel van het programma ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’. De voetbalbond heeft de plannen donderdagochtend op de eigen website uitgevouwen.

Voetbalbond wil harder optreden tegen racisme en discriminatie

Clubs waarbij racisme of discriminatie vanaf de tribune te horen is, moeten vrezen voor hele fikse straffen. “Een onafhankelijk aanklager toetst bij incidenten of clubs voldoende hebben gedaan om kwetsende spreekkoren te bestrijden. Eventuele straffen voor clubs variëren van (voorwaardelijke) boetes, het spelen van wedstrijden zonder (uit)publiek tot het in mindering brengen van punten. Aanstichters van en/of deelnemers aan ongewenste spreekkoren worden opgespoord en vervolgens gecorrigeerd via de ketenbenadering: BVO, KNVB, politie en justitie”, klinkt het.

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, reageert: “Wij willen dat voetbal echt voor iedereen en van iedereen is. Waarin geen plek is voor racisme en discriminatie. We erkennen dat racisme en discriminatie nog steeds actuele problemen zijn. Het is daarom goed dat we hier vandaag bij elkaar zijn om een vervolg te geven aan OVIVI.”

‘Hardnekkig maatschappelijk probleem’

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, vult aan: “Racisme en discriminatie raken de ziel van het voetbal, dat juist mensen samenbrengt: voetballen doe je niet alleen. Het gaat om een hardnekkig maatschappelijk probleem en het bestrijden hiervan vraagt om doorzettingsvermogen. We zijn dus blij dat we de komende jaren met OVIVI de volgende stap kunnen zetten.”

En tot slot Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “De realiteit is dat racisme en discriminatie in het amateurvoetbal voorkomen. Het zijn soms hele schrijnende verhalen. De afgelopen jaren hebben we een toolbox met instrumenten gecreëerd om het aan te pakken. Er is ook veel gewerkt aan bewustwording. De komende jaren willen we doorpakken en meer mensen activeren.”

Puntenaftrek zou een goede zijn

  • Eens
  • Oneens
745+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie