Feyenoorders rekenen af met gevreesde vloek

Foto: Feyenoorders rekenen af met gevreesde vloek

Door de groei van de kwaliteit van de selectie van Feyenoord is het de laatste interlandperiodes altijd bibberen geblazen voor de supporters. “Komen onze jongens wel fit, heel en met vertrouwen terug?” Steeds meer spelers van de landskampioen komen uit voor hun nationale ploeg en dat heeft niet alleen maar voordelen, maar de afgelopen interlandperiode was een uitzondering. Dat put nieuw vertrouwen voor de lastige komende wedstrijden.

Interlandperiode geeft Feyenoord vertrouwen op weg naar Vitesse- en Lazio-thuis

De ploeg van trainer Arne Slot sloot de periode voor de interlandbreak af met een degelijke 2-0 zege bij PEC Zwolle. Een goed herstel na de resultaattechnische domper bij Atlético Madrid (3-2 verlies). Duidelijk dat Feyenoord aan vertrouwen niets verloor, want in het Cívitas Metropolitano kwamen de Rotterdammers meer dan uitstekend voor de dag. Slots mannen maakten indruk en deden dat vervolgens ook in de interlandperiode.

Wat te denken van Quilindschy Hartman. De Feyenoord-linksback was ruim een jaar geleden op weg naar Excelsior voor een huurseizoentje ervaring op doen. Slot stak daar een stokje voor en gelijk speelde Hartman de gekochte concurrenten Marcos López en Fredrik Bjørkan uit de basis. Sterker nog, na een paar maanden had niemand het meer over de zo razendpopulaire Tyrell Malacia. De naar Manchester United vertrokken linkervleugelverdediger had zo supersnel een opvolger. Hartman werd met Feyenoord kampioen en een uitnodiging voor het grote Oranje bleef tot zijn teleurstelling lang uit. Afgelopen interlandperiode was het dan eindelijk zover: Ronald Koeman liet Hartman debuteren en nog wel tegen Frankrijk.

Bravouremannetje kauwt er heerlijk op los

Hartman begon in de basis en speelde een dijk van een pot. Hij veroverde zelfs al de harten van de supporters van Ajax en PSV en staat op de populariteitsmeter op linksback gelijk bovenaan. Dat is ook niet heel moeilijk als de concurrenten geblesseerd zijn (Malacia), beter centraal uit de voeten komen (Nathan Aké) of de publieke opinie altijd tegen zich hebben (Daley Blind). Het kauwgomkauwen was weer iets anders bij het volkslied. Geen schel meezingende spelers of een geacteerde hand op het hart, maar gewoon stoïcijns kauwen op een stukje rubbersnoep. Die heerlijke no-nonsense uitstraling toonde Hartman vervolgens ook op het veld. Voor het eerst verloor hij in de Johan Cruijff ArenA, maar op het veld maakte hij wel furore met zijn bravoure. Niet in de laatste plaats vanwege zijn sterke goal in de 83e minuut. Na een panna en een goede combinatie met Steven Bergwijn verraste hij de Franse keeper in de korte hoek. Ook tegen Griekenland was Hartman weer van de partij en speelde hij weer een ruim voldoende. Op het nippertje wist Oranje te winnen en stelde het zo goed als zeker een EK-ticket veilig.

Geertruida, Wieffer en zelfs Stengs krijgen vertrouwen van Oranje

In diezelfde wedstrijden kwamen ook Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer aan de aftrap. Geertruida heeft inmiddels een vaste basisplaats veroverd, maar heeft nog moeite om net als bij Feyenoord ook bij Oranje zijn stempel te drukken. Toch doet het door Koeman gegeven vertrouwen ook hem goed. Dat geldt eveneens voor Wieffer. Tegen Frankrijk speelde hij een heel sterke tweede helft, waardoor de controlerende middenvelder een basisplaats kreeg tegen Griekenland. Er was nog één Oranje-speler die misschien niet met veel vertrouwen terugkomt uit de interlandperiode: Calvin Stengs. Hij zat beide wedstrijden 90 minuten op de bank, maar het was wel voor het eerst sinds jaren dat Stengs weer deel uitmaakte van het Nederlands elftal. En dat is ook wat waard.

Dan over naar Slowakije. Want daar speelt misschien wel de beste Feyenoorder van allemaal: Dávid Hancko. De sterke centrumverdediger met zijn fijne linkerbeen bracht zijn land heel dicht bij EK-kwalificatie. Tegen Portugal leverde Hancko weer, maar kon Slowakije niet winnen (3-2). Hancko hield zich staande tegen de Portugese topspelers en zette Slowakije zelfs op een 2-1 voorsprong. In het belangrijke uitduel met Luxemburg gaf hij een geweldige assist op de enige treffer van de avond (0-1). In beide wedstrijden was Leo Sauer (17) er niet bij. Het grote Feyenoord-talent mocht wel al ruiken bij het grote Slowakije, maar wacht nog op zijn debuut.

Zerrouki en Jahanbakhsh vinden het net

Debuteren bij de nationale ploeg heeft Ramiz Zerrouki al gedaan. De Feyenoord-middenvelder noteerde in oefenwedstrijden met Algerije tegen Kaapverdië (5-1) en Egypte (1-1) interland nummer 24 en 25. Hij noteerde ook zijn tweede interlanddoelpunt. Zerrouki was namelijk doelpuntenmaker tegen Kaapverdië. Ook Feyenoord-invaller Ondrej Lingr maakte minuten voor zijn nationale ploeg Tsjechië. Hij won met zijn land van de Faeröer Eilanden (1-0). De Tsjechen zijn nog steeds volop in de race voor een EK-ticket ondanks een verlies bij Albanië (3-0), toevalligerwijs deed Lingr in dat duel niet mee. Tot slot was er een extra vertrouwensboost voor Alireza Jahanbakhsh. De ideale twaalfde man van Feyenoord is basisspeler bij Iran en scoorde in de 4-0 zege bij Qatar. Ook van Jordanië werd met 3-1 gewonnen, maar in dat duel was Jahanbakhsh niet betrokken bij een doelpunt. Wel heeft hij veel meer minuten in de benen gekregen dan de laatste tijd bij Feyenoord.

Slechts één Feyenoorder baalt

Verder waren er ook minuten voor spitsen Ayase Ueda (Japan) en Santiago Giménez (Mexico). De topaanvallers van Feyenoord hebben nog geen onbetwiste basisplaats bij hun land, maar hebben over vertrouwen niets te klagen. Ueda scoorde nog (min of meer) tegen Atlético en Giménez scoort aan de lopende Feyenoord-band. Slechts één Feyenoorder komt balend terug van de interlands: Marcos López. De linksback achter Hartman heeft een basisplaats bij Peru maar speelde een ongelukkige wedstrijd tegen Chili (2-0 verlies). Hij kreeg in de 67e minuut geel waardoor hij geschorst was voor het duel met wereldkampioen Argentinië. Ook kwam de 2-0 op zijn naam, een eigen doelpunt dus.

Al met al wordt Feyenoord sterker van de afgelopen interlandperiode. Geen spelers met blessures zoals eerder met bijvoorbeeld Geertruida en Ueda, geen balende spelers (behalve López misschien), maar juist spelers die scoorden, die belangrijk waren voor hun land en die hun stijgende vormlijn doorzetten. Handig want Feyenoord treft zaterdagavond Vitesse en dan is bijvoorbeeld ook weer Justin Bijlow erbij. De keeper staat gelijk weer in het Rotterdamse doel en zal mits fit zich straks ook weer gaan melden voor een volgende interlandperiode. Gernot Trauner was al geblesseerd en deed daarom ook niet mee bij zijn Oostenrijk. Dat gold ook voor Luka Ivanusec (Kroatië). Voor de rest heeft Feyenoord een fitte selectie in vorm.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord (4-3-3): Bijlow; Nieuwkoop, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Stengs, Timber; Minteh, Giménez, Paixão.

Op naar de volgende vertrouwensboost

Dat is ook wel nodig want Feyenoord won slechts 1 van de laatste 8 competitiewedstrijden tegen Vitesse. “Maar daar hecht ik weinig waarde aan”, zei Slot, die ook zei genoten te hebben van het spel van Hartman bij Oranje. “Met name tegen Frankrijk liet hij een goede indruk achter. Hij kreeg het in zijn eerste interland voor elkaar om dezelfde indruk achter te laten als bij Feyenoord. Dat is knap.” Hartman gaat het nu laten zien tegen Vitesse en woensdag tegen Lazio. Daarna wacht ook nog FC Twente-uit. De linksback kan laten zien wat een vertrouwensboost van de interlands kan doen. Feyenoord hoopt zo in die positieve spiraal (of wenteltrap, hoe je het wil) te blijven. De volgende interlandperiode in november moet weer een extra boost geven. Waarom? Daarna wachten Atlético Madrid en PSV. De Feyenoord-fans zijn om: “Hup interlands!”

Zijn de interlands een zegen of een vloek?

  • Een zegen!
  • Een vloek!
204+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:50
6+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
77+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
68+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
27+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
29+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
103+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
14+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
202+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
629+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
16+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
58+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
15:32
27+
Clubicoon Boschker stopt na tien jaar als keeperstrainer Twente
15:12
1079+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
5+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
161+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
469+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
659+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
253+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
69+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
295+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie