Feyenoord gaat Real Madrid achterna

Foto: Feyenoord gaat Real Madrid achterna

Feyenoord is weer terug in Nederland na een indrukwekkende Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid (3-2 verloren). De ploeg van trainer Arne Slot schokte het Cívitas Metropolitano en Spanje. Punten werden niet gepakt, maar de transformatie van Feyenoord nu ook op het allerhoogste niveau is nog meer waard. Tijd voor de volgende stap: geef Arne Slot de sterrenstatus die Diego Simeone heeft bij Atléti.

Opinie: Feyenoord moet Slot de Simeone van Rotterdam maken

Ik liep met mijn Feyenoord-shirtje rustig het stadion binnen dat sinds dit jaar niet meer de naam Wanda draagt, maar die van sponsor Cívitas. Helaas mocht ik mijn net gekochte biertje niet mee naar binnen nemen, maar de wat meer geduldige Feyenoord-supporter maakte gretig gebruik van mijn aangeboden cerveza. Geen bier in het stadion, maar dat hadden de Atlético-aficionados ook niet nodig om sfeer te maken. Ongelooflijk hoe het “Atléti” een kleine 100 minuten door het stadion galmde. Het maakte indruk op mij, maar niet zoveel indruk als Feyenoord maakte op de Atlético-supporters.

De Feyenoord-fans waren ook massaal op komen dagen in de Spaanse hoofdstad. Dat zag je al de dagen in aanloop naar de wedstrijd en ook op de wedstrijddag zelf. Overal liepen de Rotterdammers door de Madrileense straten en niet beroerd om af en toe (voor de camera) een “komen wij uit Rotterdam” te schreeuwen. Bij het vroege eerste doelpunt van Ayase Ueda merkte ik hoeveel Feyenoorders er werkelijk zaten. Er zaten niet alleen duizenden fans in het uitvak, ook duizenden Feyenoord-supporters waren verspreid over de thuisvakken. Dat maakte indruk op de Atlético-aanhang. Langzaamaan kregen ze nog veel meer indrukken te verwerken.

Feyenoord laat Atlético Madrid al vroeg schrikken met het doelpunt van Ayase Ueda.

Oei en juichen voor de tegenstander kan gewoon

“Is dat nou Giménez?”, vroeg mijn Spaanse buurman bij de 0-1. Nee, echt op de hoogte van Feyenoord waren de colchoneros niet. Des te groter was hun verbazing dat de ploeg van Slot hun team de wil oplegde. Langzamerhand nam angst het over bij de Atléti-supporters. Dat Feyenoord kan wel erg goed voetballen. De verwachte makkelijke zege gaat er niet komen, ze moesten zich opmaken voor een heel andere wedstrijd. Het uitte zich al snel in frustraties, zoals dat zo mooi gaat. Frustraties op de scheidsrechter die voor duidelijke overtredingen terechte gele kaarten gaf. Gelukkig geen frustraties richting de Feyenoorders. Ik kon rustig opveren en het oerhollands “oei” roepen of juichen bij de tweede Feyenoord-goal. Alleen toen een grote groep Rotterdamse-fans op de VIP-tribune zich ogenschijnlijk misdroegen klonk er 10 seconden heel lang “fuera! fuera!“. Niemand ging weg, want de wedstrijd was te spectaculair om ook maar even naar de wc te gaan of een watertje te kopen. De opluchting was groot toen Antoine Griezmann op het rustsignaal met een mooie capriool de 2-2 aantekende.

Na de snelle 3-2 na de Spaanse vreesden de Feyenoord-supporters, inclusief mijzelf, dat het weer zover was. De wedstrijd is gespeeld en Atlético zou weleens richting 5-2 kunnen uitlopen. Wat volgde was echter een aangelegde carretera naar het doel van de echte man van de wedstrijd Jan Oblak. Feyenoord miste kans op kans en, zoals de Madrileense kranten de volgende dag zouden schrijven, Atlético bad dat de scheidsrechter voor de laatste keer op zijn fluit blies. Een diepe zucht van opluchting golfde toen door het Cívitas Metropolitano: wát een wedstrijd, wát een Feyenoord, hoe hebben we dit gewonnen?

Slot moet een reuzecontract krijgen bij Feyenoord

Heeft onze Simeone het toch weer geflikt, zo vertelden de Atlético-supporters die ik sprak mij. De Argentijnse toptacticus heeft een sterrenstatus bij het roodwitte gedeelte van Madrid en is met een jaarsalaris van bijna 45 miljoen euro de bestbetaalde trainer van de wereld. Simeone is uitgegroeid tot een legende van Atléti en dat merk je al aan iets simpels bij het omroepen van de opstelling. Want als tot slot Simeone’s naam over de speakers galmt wordt er nog harder gejuicht dan bij dat bevrijdende eindsignaal.

Feyenoord heeft indruk gemaakt en alleen Real Madrid kon ooit zo goed voetballen tegen Atlético, zo zei een jonge colchonero tegen mij. Datzelfde Real trouwens die ze onlangs nog duizelig tikte in hetzelfde Metropolitano (3-1 winst). Ook qua statistieken deed slechts één club het sinds 2003 zo goed als Feyenoord: Real Madrid.

De Rotterdammers boezemen nu angst in en kunnen het elke Europese topclub moeilijk maken en zelfs de wil opleggen. Je kan er niet omheen dat dit op het conto van Arne Slot geschreven moet worden. Net als Diego Simeone sinds zijn entree in 2011 Atlético van een Spaanse subtopper een absolute topclub gemaakt heeft. Met twee Champions League-finales, twee landstitels en structureel een top 3-notering tot gevolg. Slot is daar met Feyenoord ook naar op weg en dus zou de club er alles aan moeten doen om Slot te behouden. Geef hem die Simeone-status, wie weet waar hij Feyenoord nog verder naar kan leiden…?

Ook in Twee Viertje met Aad wordt de nieuwe Europese status van Feyenoord besproken.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Feyenoord moet Slot de Simeone van Rotterdam maken

  • Eens
  • Oneens
1715+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
51+
Ajax-pechvogel: ‘Na de zomerstop nog meer laten zien wat ik kan’
23:17
109+
‘Feyenoord plaatst bod op mogelijke zomerversterking’
22:50
334+
‘PSV belemmert PSG-verkoop Xavi Simons’
22:30
200+
Twee Twente-spelers dag voor beslissend duel op festival gespot: ‘Dit kan niet’
22:10
90+
‘Arne Slot versloeg deze twee Liverpool-kandidaten’
21:55
36+
NAC en Emmen houden het spannend na kletsnatte play-offwedstrijd
21:30
114+
Fabrizio Romano deelt update over Xavi Simons
21:15
138+
‘Wilfred Genee moet zomer in onzekerheid doorbrengen’
20:50
48+
Chelsea breekt met Pochettino en moet op zoek naar nieuwe trainer
20:30
305+
‘Vitesse-bom: personeel hoort slecht nieuws’
20:15
295+
Perez na complimenten voor geflopte Ajacied: ‘Fuck off’
19:50
27+
De Roon optimistisch over EK-kansen na blessure
19:30
165+
Feyenoord-captain Trauner hoort EK-nieuws
19:15
95+
Lieke Martens (31) kondigt afscheid bij Oranje aan
18:49
405+
‘Ajax gaat met 10 milljoen op zoek naar ‘nieuwe Antony”
18:29
223+
‘Feyenoord wil zakendoen met AC Milan’
18:10
158+
‘Twente ziet in Eredivisie meerdere potentiële aanwinsten’
17:50
237+
Dit zijn de oefenpartners van Feyenoord in de voorbereiding
17:31
172+
Southgate legt uit waarom hij Henderson niet meeneemt naar EK
17:11
246+
Ajax-huurling gaat voor kans in Amsterdam: “Mezelf laten zien aan nieuwe trainer”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie