Ayase Ueda

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Ayase Ueda

Ayase Ueda is een Japanse aanvaller. De international van Japan verruilde het Belgische Cercle Brugge in de zomer van 2023 voor Feyenoord.

  • Ueda speelt momenteel voor Feyenoord
  • De aanvaller werd in 2023 opgepikt bij Cercle Brugge
  • Hij scoorde in Japan aan de lopende band

Clubcarrière

De geboortewieg van Ueda stond op 28 augustus 1998 in het Japanse Mito. Op zesjarige leeftijd zag hij zijn vader een hattrick maken op het voetbalveld, waardoor hij geïnspireerd raakte. De rechtsbenige aanvaller sloot zich aan bij Kashima Antlers Norte Junior om later deel uit te maken van Kashima Gakuen High School. Zijn laatste stappen als jeugdspeler zette hij in het schoolteam van Hosei University.

Doorbraak in Japan

Als scholier van de Hosei University scoorde Ueda aan de lopende band. Hij wekte daarmee de aandacht van Kashima Antlers, waar hij in de zomer van 2019 zijn debuut maakte als profvoetballer (1-1 tegen Urawa Red Diamonds). Met vier doelpunten in zeventien wedstrijden gaf de getalenteerde aanvaller zijn eerste visitekaartje af aan de Japanse voetbalfans. Een prima rendement gezien zijn geringe speeltijd.

Tussen 2020 en 2022 groeide Ueda uit tot doelpuntenmachine voor Kashima Antlers. De Japanner maakte achtereenvolgens tien, negentien en veertien doelpunten voor zijn werkgever. Een transfer naar het Belgische Cercle Brugge was zijn beloning.

(Pro Shots)

Goalgetter in België

Ueda maakte op 24 juli 2022 zijn debuut voor Cercle Brugge, dat met 2-0 verloor bij Westerlo. Ruim een maand later maakte de Japanner thuis tegen SV Zulte Waregem zijn eerste doelpunt in Belgische dienst. Dat bleek niet voldoende voor een driepunter (1-1), maar de ban was gebroken. Ueda tankte vertrouwen en groeide gaandeweg zijn eerste contractjaar uit tot een goalgetter: 23 keer in 42 officiële wedstrijden. Hij maakte er achttien in de reguliere competitie, vier in de play-offs en eentje in het bekertoernooi.

In de zomer van 2023 draaide Ueda de voorbereiding mee bij Cercle Brugge. In deze periode kwam de interesse van Feyenoord op gang. Op 30 juli kondigde technisch directeur Carlos Aviña Ibarrola een deal aan ter waarde van zo’n twaalf miljoen euro, waaronder een vast bedrag van negen miljoen euro. De recordtransfer werd op 3 augustus officieel afgerond.

Ayase Ueda-Feyenoord-profiel-spits-type
(Pro Shots)

Feyenoord

Ueda maakte op 13 augustus 2023 zijn debuut in het shirt van Feyenoord. Tegen Fortuna Sittard (0-0) mocht de aanvaller na 76 minuten invallen voor Quilindschy Hartman. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 3 september in de met 1-5 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Utrecht.


Interlandcarrière

Op 18 juli 2019 maakte Ueda zijn debuut voor de nationale ploeg van Japan. Het betrof meteen een fraai affiche: de Copa América-wedstrijd tegen Chili, dat wel een maatje te groot bleek voor de Aziaten (0-4). De aanvaller maakte ook minuten in de twee overige groepswedstrijden, maar kon niet verhinderen dat de Japanners al in de eerste ronde worden uitgeschakeld.

In de loop der jaren kreeg Ueda vaker de kans om zijn vaderland te dienen. Zo maakte hij deel uit van de selectie voor het WK 2022 in Qatar, waar hij alleen minuten maakte in de groepswedstrijd tegen Costa Rica (0-1 nederlaag). Japan bereikte de achtste finale en verloor na strafschoppen van Kroatië. Begin 2024 loodste Ueda zijn team naar de kwartfinale van de Azië Cup, maar Iran bleek met 1-2 te sterk.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie