Gijs Smal

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Gijs Smal

Gijs Smal is een Nederlandse linksback van beroep. Sinds de zomer van 2020 draagt hij het tenue van eredivisionist FC Twente.

  • Smal speelt momenteel voor FC Twente
  • De linksback debuteerde bij FC Volendam als profvoetballer
  • In Volendam doorliep hij de jeugdopleiding

Clubcarrière

Smal werd op 31 augustus 1997 geboren in De Rijp, een dorp in de gemeente Alkmaar. In zijn geboorteplaats trapte hij zijn voetbalcarrière af bij SV De Rijp. Via AFC ’34 uit Alkmaar trok de linkervleugelverdediger de aandacht van FC Volendam. Smal maakte in 2012 de overstap naar de jeugdopleiding van Het Andere Oranje.

Doorbraak bij FC Volendam

Smal doorliep verschillende jeugdelftallen van FC Volendam en speelde met Jong FC Volendam in de Derde Divisie. De linksback maakte een goede indruk en debuteerde op 22 september 2017 in het betaald voetbal middels een lange invalbeurt tegen De Graafschap (0-0). Trainer Misha Salden was zeer te spreken over de prestatie van Smal, die zich in het seizoen 2017-2018 meteen ontwikkelde tot basisspeler. Hij noteerde 29 wedstrijden en drie doelpunten in zijn debuutjaar voor de Volendammers.

In het seizoen 2018-2019 verloor Smal de concurrentiestrijd van Robin Schouten. Hij mocht nog twaalf keer aantreden voor de hoofdmacht van Volendam, maar speelde vooral voor Jong FC Volendam. Met dat elftal werd hij kampioen in de Derde Divisie. Na dit seizoen werd Wim Jonk aangesteld als hoofdtrainer van Het Andere Oranje. Dat pakte goed uit voor Smal, die in het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020 zijn basisplaats heroverde. Met zes doelpunten en tien assists in 29 wedstrijden liet hij een uitstekende indruk achter.

(Pro Shots)

Europees voetbal met FC Twente

Smal werd in de zomer van 2020 beloond voor zijn prestaties middels een overstap naar FC Twente. Op 25 september van dat jaar debuteerde hij in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen (3-1 zege) en met een assist op Alexander Jeremejeff liet de linksback zich meteen gelden. In de eerste maanden was hij nog geen basisspeler, maar gaandeweg het seizoen groeide zijn aandeel. Trainer Ron Jans liet hem in totaal 23 keer opdraven in zijn eerste contractjaar in Enschede.

In de seizoenen 2021-2022 (27 wedstrijden) en 2022-2023 (44 wedstrijden) steeg het aandeel van Smal. In beide seizoenen maakte hij twee doelpunten voor FC Twente, maar in zijn derde contractjaar liet hij zich vooral gelden in de rol van aangever: twaalf keer. Smal had daarmee een aandeel in het behalen van het tweede Europese ticket op rij. In 2022 debuteerde hij in de voorrondes van de Conference League in internationaal verband.

Laatste update: 3 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie