Gijs Smal

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Gijs Smal

Gijs Smal is een Nederlandse linksback van beroep. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van FC Twente naar Feyenoord.

  • Smal speelt momenteel voor Feyenoord
  • De linksback kwam medio 2024 over van FC Twente
  • Hij brak door in het shirt van FC Volendam

Clubcarrière Gijs Smal

Smal werd op 31 augustus 1997 geboren in De Rijp, een dorp in de gemeente Alkmaar. In zijn geboorteplaats trapte hij zijn voetbalcarrière af bij SV De Rijp. Via AFC ’34 uit Alkmaar trok de linkervleugelverdediger de aandacht van FC Volendam. Smal maakte in 2012 de overstap naar de jeugdopleiding van Het Andere Oranje.

Doorbraak bij FC Volendam

Smal doorliep verschillende jeugdelftallen van FC Volendam en speelde met Jong FC Volendam in de Derde Divisie. De linksback maakte een goede indruk en debuteerde op 22 september 2017 in het betaald voetbal middels een lange invalbeurt tegen De Graafschap (0-0). Trainer Misha Salden was zeer te spreken over de prestatie van Smal, die zich in het seizoen 2017-2018 meteen ontwikkelde tot basisspeler. Hij noteerde 29 wedstrijden en drie doelpunten in zijn debuutjaar voor de Volendammers.

In het seizoen 2018-2019 verloor Smal de concurrentiestrijd van Robin Schouten. Hij mocht nog twaalf keer aantreden voor de hoofdmacht van Volendam, maar speelde vooral voor Jong FC Volendam. Met dat elftal werd hij kampioen in de Derde Divisie. Na dit seizoen werd Wim Jonk aangesteld als hoofdtrainer van Het Andere Oranje. Dat pakte goed uit voor Smal, die in het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020 zijn basisplaats heroverde. Met zes doelpunten en tien assists in 29 wedstrijden liet hij een uitstekende indruk achter.

Gijs Smal
Een geconcentreerde blik als speler van FC Twente (Pro Shots)

Europees voetbal met FC Twente

Smal werd in de zomer van 2020 beloond voor zijn prestaties middels een overstap naar FC Twente. Op 25 september van dat jaar debuteerde hij in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen (3-1 zege) en met een assist op Alexander Jeremejeff liet de linksback zich meteen gelden. In de eerste maanden was hij nog geen basisspeler, maar gaandeweg het seizoen groeide zijn aandeel. Trainer Ron Jans liet hem in totaal 23 keer opdraven in zijn eerste contractjaar in Enschede.

In de seizoenen 2021-2022 (27 wedstrijden) en 2022-2023 (44 wedstrijden) steeg het aandeel van Smal. In beide seizoenen maakte hij twee doelpunten voor FC Twente, maar in zijn derde contractjaar liet hij zich vooral gelden in de rol van aangever: twaalf keer. Smal had daarmee een aandeel in het behalen van het tweede Europese ticket op rij. Zijn team sneuvelde twee opeenvolgende seizoenen in de voorrondes van de Conference League, maar er was wel degelijk een opwaartse lijn zichtbaar.

FC Twente wist in het seizoen 2023-2024 zelfs een derde plaats achter PSV en Feyenoord te bemachtigen. De Tukkers kwalificeerden zich hiermee voor de voorrondes van de Champions League, maar Smal besloot dit avontuur niet aan te gaan. De vleugelverdediger zei ‘nee’ tegen een contractverlenging in Enschede en tekende op 31 mei 2024 een vierjarig contract bij Feyenoord.

Laatste update: 31 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie