Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Oostenrijk
25 juni 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ajax-versterkingen in aantocht: hier denkt de club aan

Foto: Ajax-versterkingen in aantocht: hier denkt de club aan

Ajax heeft voor komende zomer de lijstjes met potentiële versterkingen al helemaal klaar liggen. Duidelijk is dat de selectie flink op de schop moet en dat uitsluitend de spelers waarin de club toekomst ziet, aankomend voetbaljaar in de clubkleuren van Ajax spelen. Voor welke linies gaat het als eerste de transfermarkt op?

Inside: Ajax wacht een spannende transferperiode

Voor Ajax is het cruciaal dat het eerst een aantal spelers van de hand weet te doen. Verschillende selectieleden staan op de transferlijst. Op keepersgebied lijkt het afscheid te gaan nemen van Gerónimo Rulli. De Argentijn kwam als eerste keeper binnen, maar moet inmiddels genoegen nemen met een plek op de reservebank. Achterin lijken Josip Sutalo, Jakov Medic, Borna Sosa en Anton Gaaei in aanmerking te komen voor een vertrek. Gastón Ávila heeft ook geen toekomst meer in Amsterdam, maar zijn zware blessure vormt een groot probleem.

Het middenveld van Ajax is dit seizoen eveneens een zorgenkindje en daardoor mogen ‘de zwakke schakels’ zich richten op een nieuwe uitdaging. Voorlopig gaat het om Benjamin Tahirovic en Kian Fitz-Jim. Technisch directeur Alex Kroes zal tot slot voorin het meeste werk hebben om de selectie in balans te brengen. Waar Carlos Forbs en Chuba Akpom het niveau niet aankunnen, staan Steven Bergwijn en Steven Berghuis zélf ogenschijnlijk open voor een transfer. Alles bij elkaar wacht Kroes kortom een zware transferperiode, waarbij hij meerdere posities opnieuw moet invullen.

Keeperkwestie Ajax aardig op de rit

Onder de lat zijn momenteel de minste problemen aanwezig. Sven Mislintat deed afgelopen transferzomer als directeur voetbalzaken namelijk veel fout, maar een goede keeper wist hij wél te strikken. Diant Ramaj kwam over uit Duitsland en kreeg in het begin veel kritiek, maar na de blessure van Jay Gorter mocht hij zijn opwachting maken in het doel van de hoofdmacht. Niet alleen heeft hij met mooie reddingen Ajax vaak op de been gehouden, ook draagt hij voetballend zijn steentje bij. Het zorgt ervoor dat hij volgend seizoen ogenschijnlijk een basisplaats heeft.

Met Gorter en Remko Pasveer heeft de toekomstige hoofdtrainer twee uitstekende doelmannen op de reservebank zitten. Waar Ajax graag door wil met Gorter en hem het liefst ziet strijden met Ramaj, is het daarbij wél af te wachten wat de talentvolle doelman doet als hij de strijd met de Duitser verliest. Gorter wil namelijk speelminuten opdoen. De insteek van Ajax zal echter niet zijn om hem zomaar te laten gaan. Pasveer is dan wel op leeftijd, maar van ophouden weet hij voorlopig niet. Achter de schermen is hij daarom bezig om zijn aflopende contract te verlengen.

De keepers bij Ajax komend seizoen.

Verdedigende problemen in Amsterdam

Achterin krijgt Kroes voor het eerst te maken met grote vraagtekens. Op de rechtsbackpositie heeft de club voldoende talent staan en een versterking op die plek lijkt dan ook geen prioriteit te zijn. Devyne Rensch speelde dit seizoen veelal aan de rechterkant en kan volgend jaar ook rekenen op een basisplek. Tristan Gooijer dient als een uitstekend alternatief, waarvoor de kansen open liggen om in zijn tweede seizoen bij de hoofdmacht meer speelminuten op te doen. In het centrum van de verdediging komt de directeur pas echt met uitdagingen in aanraking.

De meeste centrale verdedigers zijn dit seizoen namelijk niet goed genoeg bevonden en slechts twee kunnen nog wel rekenen op vertrouwen. Zo is Jorrel Hato uitgegroeid tot een vaste waarde en heeft Ahmetcan Kaplan zich eveneens positief laten zien. Ajax wil de anderen graag vervangen en zal dan ook de transfermarkt opgaan om twee (het liefst ervaren) centrale verdedigers aan de selectie toe te voegen. Op de linksbackpositie keert Owen Wijndal komende zomer terug en, na een sterk seizoen in België, lijkt hij een tweede kans te krijgen. Zijn concurrent moet nog worden gehaald.

De verdedigende situatie bij Ajax.

Zoektocht naar middenvelders met ervaring

Links op het middenveld heeft Ajax voorlopig drie goede opties: Kenneth Taylor, Sivert Mannsverk en Silvano Vos. Taylor is daarbij na twee seizoenen nog altijd de eerste keuze en moet volgend seizoen de draaiende motor zijn van het nieuwe team. Daarachter krijgt Vos de gelegenheid om zich, vooral in de Eredivisie, steeds vaker te laten zien, terwijl het voor Mannsverk het jaar van de waarheid zal zijn. Aan de andere kant heeft de nieuwe trainer met Branco van den Boomen en Jordan Henderson twee meer ervaren spelers. Het is de verwachting dat Ajax daar nóg een ervaren middenvelder aan toevoegt.

De ploeg heeft daarnaast behoefte aan minimaal één aanvallende middenvelder, die voetballend sterk is en vaak in het zestienmetergebied van de tegenstander komt om zo als tandem te dienen met Brian Brobbey. Eenvoudig zal die zoektocht niet worden, want dergelijke spelers willen veelal in de Champions League actief zijn en dat kan Ajax hen niet bieden. Desondanks zal het zo hoog mogelijk willen inzetten. Met Kristian Hlynsson beschikt het echter over een talent dat nog veel rek in zijn kwaliteiten heeft. Dat belooft veel voor de toekomst, zo weet Ajax ook.

Het middenveld van Ajax.

Rechtsbuiten geniet in de aanval prioriteit

In de voorhoede heeft Kroes het meeste werk te doen. Bergwijn en Berghuis staan op de nominatie om te vertrekken, terwijl spelers als Forbs en Akpom niet het niveau en de kwaliteiten hebben om het in de Johan Cruijff ArenA te maken. En dus moet Ajax op zoek gaan naar vervangers. Aan de rechterkant van de aanval zijn de grootste problemen. Het lukt de club namelijk maar niet om een goede rechtsbuiten aan de selectie toe te voegen. Komende zomer moeten er minimaal twee naar Amsterdam komen, zodat Ajax op die positie weer opties krijgt.

De spitspositie kent voorlopig geen problemen. Ajax zet er vol op in om Brobbey in Amsterdam te houden en hem een belangrijkere rol te geven. Daarachter moet Julian Rijkhoff het voor elkaar zien te krijgen om het zijn concurrent zo moeilijk mogelijk te maken. Wellicht dat Ajax nóg een spits haalt, maar dat zal veel afhangen van de ontwikkeling die Rijkhoff in de voorbereiding laat zien. Aan de linkerkant heeft Mika Godts zich dit seizoen positief laten zien en zal Ajax openstaan voor een nieuwe linksbuiten. Dat zal een ervaren speler moeten zijn, om de Belg te helpen in zijn ontwikkeling.

De aanvallers bij Ajax komend seizoen.

Welke positie moet Ajax eerst versterken?

  • Keeper
  • Verdediging
  • Middenveld
  • Aanval
5871+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:00
4+
Van Dijk reageert: kritiek op Oranje terecht?
15:47
31+
‘Ultieme poging om Vitesse te redden’
15:35
20+
‘Genadeklap voor Wilfred Genee’
15:23
68+
‘PSV tussen hoop en vrees op transfermarkt’
15:12
182+
‘Feyenoord-klap binnen enkele weken’
15:00
49+
‘Van Nistelrooij terug naar Manchester United’
14:48
19+
Edson Álvarez in tranen van het veld bij Mexico in Copa América
14:29
108+
‘Keiharde transferdreun voor Zirkzee én Memphis’
14:09
272+
Ajax slaat weer een slag: volgend toptalent is binnen
13:50
135+
Boos FC Barcelona vernietigt nieuwe Nike-shirts
13:30
1239+
Farioli gooit deur dicht: ‘Geen nieuwe Antony of Martínez bij Ajax’
13:30
49+
Nederlandse journalist opgepakt tijdens EK wegens drone-vliegen
13:10
87+
‘Bedrijvig Bayern München haalt volgende vedette binnen’
12:50
216+
Ajax-scout over flop Mikautadze: “Dát is de reden waarom hij niet slaagde”
12:45
66+
Voorbeschouwing Nederland – Oostenrijk: Kroont Nederland zich tot groepswinnaar?
12:30
80+
Faber legt uit waarom hij vertrekt bij PSV
12:11
227+
Arbiter Nederland-Oostenrijk bekende van PSV, Feyenoord en Ajax
12:00
250+
Nieuwe realiteit: Oranje – Spanje ook in EK-finale?
11:44
132+
‘Priske neemt 27-jarige (!) assistent mee naar Feyenoord’
11:29
621+
‘Slot richt pijlen op sterkhouder Feyenoord’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie