Drugsbendes, pillenhandel en een oud-PSV’er

Foto: Drugsbendes, pillenhandel en een oud-PSV’er

Eerst gleden sterren zoals Mohammed Ihattaren en Quincy Promes volgens justitie richting de onderwereld. Nu zijn het voormalige talenten van PSV, Fortuna Sittard en Roda JC Roland K. en Alain C. die ook verdachten in een grote drugszaak zijn. Dat blijkt uit informatie over het politieonderzoek waar SoccerNews.nl over beschikt.

Hoe zit het nu precies met die kwestie? De zaak komt aan het rollen als de Amerikaanse opsporingsautoriteiten in maart 2021 aan de collega’s in Nederland melden dat er hier 530 zogeheten cryptotelefoons van het zogeheten Anom-netwerk gelokaliseerd zijn.

Eén hiervan blijkt volgens de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) te opereren vanuit Noord-Brabant. Na grootscheepse invallen in Bergeijk op 9 november 2021 en nog een twintigtal plaatsen tot in België aan toe, gaat op de achtergrond het rechercheonderzoek in Nederland verder.

PSV-talent

Eén van de verdachten in deze zaak is een oud-PSV’er: de 23-jarige Roland K. uit het Brabantse Waalre. Nog niet zolang geleden rende hij achter een bal aan op het bekende trainingscomplex De Herdgang van PSV in Eindhoven, waar hij dan nog met onder andere huidig Oranje-international én miljoenenaankoop van topclub Liverpool Cody Gakpo, die heden ten dage zijn voeten laat spreken op Anfield, samenspeelt.

K. doorloopt als middenvelder annex aanvaller verschillende jeugdteams bij de Brabantse topclub. Hij kan heel goed tegen een balletje trappen en een mooie toekomst als voetballer ligt voor hem in het verschiet. Het grote geld lonkt voor hem op termijn, maar toch gaat er in zijn carriere iets – in tegenstelling tot zijn voormalig medespeler Cody Gakpo die tegenwoordig schittert in de prestigieuze Premier League – behoorlijk fout.

Roland K. glijdt af richting het putje van de samenleving: de onderwereld. En als hij, net zoals collega-voetbaltalent Alain C. pech heeft, belandt hij op termijn in de gevangenis. Wat wél al vaststaat is dat het tweetal nooit meer op de velden in het nationale en internationale profvoetbal te zien zal zijn. Die kansen zijn voorgoed verkeken. De verdachte link met de onderwereld heeft daar in ieder geval – mede – voor gezorgd.

Roda JC-talent

Alain C. (27) komt uit het Limburgse Brunssum. C. is in het verleden veelbelovend keeper in de jeugdafdelingen van de profclubs Fortuna Sittard en Roda JC. Hier staat hij met zijn aardig forse postuur enige tijd zijn mannetje, keepen kan deze Alain C. wel weten ze bij de profclubs in Sittard en Kerkrade. Toch komt het niet tot een doorbraak, bij lange na niet zelfs.

Alain C. keept nog wel zijn wedstrijdjes in het lagere amateurvoetbal, maar heeft tegenwoordig wel iets heel anders aan zijn hoofd. Dat heeft volgens justitie te maken met heel duistere praktijken: het voormalige keeperstalent zou (mede)-verantwoordelijk zijn geweest voor de transporten binnen een criminele organisatie. Afgegleden vanuit de vroegere topsport naar de keiharde en financieel lucratieve onderwereld, denken de opsporingsdiensten althans te kunnen bewijzen.

Het is nog niet duidelijk wanneer het inhoudelijk proces tegen de internationale drugsbende met de onderzoekswortels in de Verenigde Staten precies zal gaan beginnen. Naar verwachting zullen de in totaal veertien verdachten zich ergens later dit jaar bij de rechtbank in Den Bosch moeten verantwoorden. Een mishandelingszaak tegen Mohamed Ihattaren (21) loopt ook nog altijd. Ajax probeerde zijn carrière nog uit het slop te trekken, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op.

Hoe zit het met Ihattaren en Promes?

De aanvallende middenvelder staat officieel nog altijd onder contract bij Italiaanse topclub Juventus, maar tot een succesvolle samenwerking bij de Oude Dame kwam het niet. Het is nog maar de vraag of dit überhaupt nog gaat gebeuren. En dan is er nog de kwestie rondom de 31-jarige Quincy Promes. De huidig aanvaller van Spartak Moskou, waar hij op dit moment veelvuldig scoort, wordt door justitie verdacht van mishandeling met een mes van zijn neef tijdens een feestje én de dertiger zou betrokken zijn geweest bij grootschalige drugshandel.

Promes verblijft echter in Rusland en komt niet terug daar Nederland. Hij staat internationaal gesignaleerd. Dat betekent dat wanneer hij internationaal gaat reizen, hij kan worden gearresteerd. De inhoudelijke processen van beide bovengenoemde strafzaken laten voorlopig nog even op zich wachten.

Vitesse
PSV Eindhoven
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 19 maart 2023 16:43.

Gaat PSV het uitduel bij Vitesse winnen?

  • Ja
  • Nee
571+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie