AZ passeert Ajax na wervelende 45 minuten

AZ heeft zondagavond de vloer aangeveegd met FC Emmen. De Alkmaarders zegevierden met 5-1 en nemen daardoor voorlopig de vierde plaats over van Ajax.

Vijf doelpunten voor rust

Het duel tussen FC Groningen en Ajax werd zondag al binnen een half uur gestaakt vanwege incidenten op de tribunes. De wedstrijd zal dinsdagmiddag in een lege Euroborg worden uitgespeeld, maar dit heeft wel gevolgen voor de ranglijst van de Eredivisie. AZ kreeg zondagavond immers de kans om de vierde plaats voorlopig af te pakken en daarmee de druk te verhogen.

Ajax zal misschien hebben gehoopt op een verrassende misstap van AZ, maar FC Emmen slaagde er niet in om te stunten. Binnen vijftien minuten leidde de formatie van Pascal Jansen al met 2-0. Sven Mijnans brak de ban door doelman Mickey van der Hart in de korte hoek te verschalken en kort daarna werkte Myron van Brederode zelfs al de 2-0 tegen de touwen.

AZ bleef ondanks de doordeweekse verplichtingen tegen West Ham United (Conference League) het gaspedaal indrukken. Nog voor rust liep de schade voor Emmen op naar 5-0. Tijjani Reijnders maakte het derde doelpunt, al deed Sam Beukema nog een poging om deze op zijn naam te schrijven. De verdediger maakte de 4-0 wél, waar Jordy Clasie met een overtuigend schot de marge naar vijf tilde.

AZ neemt gas terug

In de tweede helft ontbrak de scherpte bij AZ. FC Emmen wist vijf minuten na rust de eer te redden via Richairo Zivkovic, die beheerst raak schoot vanaf de rand van het strafschopgebied. De manschappen van Dick Lukkien kregen meteen daarna zelfs de kans op een tweede treffer, maar doelman Mathew Ryan wist Mark Diemers van scoren af te houden.

Scoreverloop: 1-0 (13′) S. Mijnans, 2-0 (15′) M. Van Brederode, 3-0 (23′) T. Reijnders, 4-0 (28′) S. Beukema, 5-0 (45′) J. Clasie, 5-1 (50′) R. Zivkovic